2024 Olympic basketball Power Rankings (by No_Closure & Thanasis72)

Top 6 Basketball Favorites At Paris 2024 Olympics

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Παρίσι. Οι καλύτεροι στέλνουν ό,τι καλύτερο έχουν. Η συγκέντρωση εξοπλισμού για κάθε χώρα υπογραμμίζει τον ιστορικό χαρακτήρα αυτού του τουρνουά. 

 

Γράφουν οι No_Closure και Thanasis72 (πλάγιοι χαρακτήρες)

Το όνειρο για μια μάζωξη σταρ από όλες τις χώρες, απέναντι σε μια υπερομάδα των ΗΠΑ και με σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα του μπάσκετ παρόντα σε μια διοργάνωση φαίνεται πως σε λίγες μέρες θα γίνει πραγματικότητα. Οι ΗΠΑ με την σταθερή προτίμηση στους Ολυμπιακούς αγώνες θα στέλνουν την ιστορία 2 δεκαετιών στο ΝΒΑ και θα βρουν απέναντι τους τρεις πρόσφατους πρωταθλητές (Γιάννη και Γιόκιτς/Μάρει), την ομάδα της Γαλλίας με το παιδί θαύμα (Γουέμπι), τους πρωταθλητές κόσμου Γερμανούς που τους απέκλεισαν πέρσι από τον τελικό με ηρωικό τρόπο, τους Σέρβους με τους Βig 3, τον γεμάτο ΝΒΑερς Καναδά με τον All NBAer SGA ,τους Αυστραλούς με την εμπειρία και το μέγεθος στο μπακόρτ, την Εθνική μας και την Ισπανία με ανανεωμένα ρόστερ. Συμπληρώνουν το εκρηκτικό Νότιο Σουδάν ,οι σκληροτράχηλες Βραζιλία και Πουέρτο Ρίκο ,και οι Γιαπωνέζοι με ένα μεγάλο ΝΒΑ σταρ παρόντα.

Team USA Assembles "Avengers Of Basketball" For 2024 Olympics

Το (αναγκαστικό)  φορμάτ των λίγων αγώνων και των μόλις 12 ομάδων μπορεί μεν να αδικεί ομοσπονδίες με ιστορία και παράδοση ,αλλά κάνει το τουρνουά πιο σφιχτό και ανταγωνιστικό. Για μια ακόμη χρονιά οι ΗΠΑ και μετά τις εμφανίσεις τους στα φιλικά θα είναι το ακλόνητο φαβορί με πολλούς μνηστήρες όμως για το χρυσό. Με βάση των ρόστερ και την εικόνα των ομάδων (και φυσικά σε συνάρτηση με νοκ άουτ αγώνες σε κανονισμούς ΦΙΜΠΑ) είμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη χρονιά για την έκπληξη μετά το 1992. Οι αγώνες είναι σε Ευρωπαϊκή ώρα επομένως θα ευχαριστηθούμε δεδομένα το μπάσκετ !

2024 Olympic basketball odds: Team USA favored to win fifth-straight gold | FOX Sports

 

 

1)ΗΠΑ

Το ρόστερ: Αρχικά η ομοσπονδία των ΗΠΑ επιχείρησε να στήσει το πιο εντυπωσιακό ρόστερ στην ιστορία της USA basketball από το 92 και το 96. Το 96 είναι μια δόκιμη σύγκριση αφού και τότε έβαλαν 3 από τους καλύτερους σέντερ της εποχής με τον Εμπίιντ να είναι και φέτος ο νατουραλιζέ από την Αφρική όπως έγινε τότε με τον Χακίμ. Οι δυο καλύτεροι από την περσινή ομάδα (Έντουαρντς – Χάλιμπέρτον), ένα ιερό τέρας (ΛεMπρόν) τον καλύτερο ΦΙΜΠΑ παίκτη κατά τη γνώμη μου και όχι μόνο (Ντουράντ) ,τον καλύτερο σουτέρ της περασμένης δεκαετίας (Κάρι) 3 φοβερούς ψηλούς που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες ( AD – Αντεμπάγιο- Εμπίιντ) τον φοβερό αμυντικό και glue guy Jrue, τον καλύτερο σύγχρονο ΝΒΑερ ( Τέιτουμ) έναν ακόμα σούπερ σκόρερ (Μπούκερ) και τον παίκτη με το μεγαλύτερο mystique στη σύγχρονη ιστορία που στα καλά του δεν χάνει (Λέοναρντ). Ενα υπέρμετρα φιλόδοξο πρότζεκτ με ασαφείς ρόλους που κάθε παίκτης μπορεί εύκολα να παίξει 30 λεπτά σε ένα ματς αν χρειαστεί ,δεν υπάρχει ούτε ένας ρολίστας. Εν τέλει ο μυστικιστής της παρέας ,ο Καουάι Λέοναρντ αποχώρησε την ώρα που ξεκίνησε να γράφεται το κείμενο δίνοντας λύση σε αυτό το πρόβλημα. Στη θέση του ο σπουδαίος αμυντικός και πρωταθλητής με Σέλτικς Ντέρικ Γουάιτ που θα θέλει μαζί με τον Τέιτουμ να εξιλεωθεί για το αίσχος του 2019.

 

Tο παιχνίδι τους : δεν είναι ένα παιχνίδι, αλλά πολλά διαφορετικά παιχνίδια. Όσο έχω δει ως τώρα δεν νομίζω ότι θα είναι αντιπροσωπευτικό του τι θα δούμε πραγματικά (σε χρόνους συμμετοχής και σε τι είδους πεντάδες θα δούμε). Είδαμε πρώτη πεντάδα με Καναδά τους Τζρου, Κάρι, Μπουκερ, Λεμπρόν, Εμπίντ. Οι καλύτεροι; Χμμμ, 2η πεντάδα Τέιτουμ, Ντέιβις, Χαλιμπέρτον, Έντουαρντς και Μπαμ τρίτο σέντερ. Με την πεντάδα αυτή έσβησαν τα φώτα στην άμυνα και γύρισαν το ματς. Αλλά! Κανείς δεν έπαιξε πάνω από 17-18 λεπτά και έλειπε και ο Ντουραντ (και ο Γουαιτ). Ποιοι δεν θα παίξουν; Ή θα παίξουν 7-8 λεπτά;. Η αυθεντική Ντριμ τιμ είχε παίκτες που δεν τους πείραζε να παίξουν 7-8 λεπτά. Εδώ ποιους θα επιλέξει ο Κερ; Και πως θα αντιδράσουν αυτοί; Θα μπει το εγώ κάτω από το εμείς; Και το ίδιο ισχύει για τις μπάλες. Θέλουν να παίξουν γρήγορα όσο μπορούν και μπορούν να το κάνουν, θέλουν να παίξουν το motion που παίζουν και οι Γουόριορς με read and react και προσπάθεια να υπάρχει ροή. Ακόμη και με Εμπιντ η μπάλα δεν ακούμπησε πολύ σε ποστ. Αλλά συχνά η ροή σταματά και αρχίζουν οι ατομικές προσπάθειες. Μπορούν φυσικά να παίξουν 1 – 1 καλύτερα από όλες τις ομάδες. Στην άμυνα, πίεση, αλλά και μια μικρή αφέλεια και πίστη στην ικανότητα όλων να παίξουν άμυνα, με αποτέλεσμα οι καλύψεις να μην είναι πάντα ιδανικές. Θα το δει σίγουρα το προπονητικό τιμ. Περιέργως, το καλύτερο μέρος που μπορεί να χτυπήσει κανείς είναι το ζωγραφιστό και το λέω παρά τα πολλά κοψίματα που είδαμε με Καναδά. Και η Αυστραλία και η Σερβία ανέδειξαν αυτή την αδυναμία και ακόμη και το Νότιο Σουδάν(!!) έβαλε 100 πόντους κυρίως από δράσεις στο κέντρο της ρακέτας. Πρέπει οι άλλες ομάδες να τους κάνουν να κινηθούν και να πρέπει να καλύψουν τους συμπαίκτες τους. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: (α) παίζουν σαν ομάδα και παίρνουν χρυσό, (β) αρχίζουν τις ποικιλίες και το πεδίο είναι ανοιχτό για άλλες ομάδες.

Στα φιλικά βλέπουμε τον Κερ να ξεκινάει με το επιθετικογενές Εμπιιντ – Λεμπρόν στο 5-4 το οποίο αλλάζει με το πολύ δυναμικό AD- Αντεμπάγιο χρησιμοποιώντας μαζί τους 2 ψηλούς για να σταματάει εντελώς το ποστ παιχνίδι του αντιπάλου. Έτσι μπλόκαρε τελείως τον Γιόκιτς στο φιλικό με τη Σερβία και πήρε τις διαφορές με τον Καναδά. Είναι φανερό πως ο Κερρ έχοντας μαζί του αυτή τη φορά τον Κάρι ,θέλει να μπει στην comfort zone του παιχνιδιού των Warriors θέλοντας χώρους και σουτ για τους πλάγιους παίκτες του. Όταν έχει μέσα το αμυντικό δίδυμο στους ψηλούς που δίνει τα απαραίτητα stops και deflections ,τότε εκφράζεται και καλύτερα το παιχνίδι στο επιθετικό transition. Όπως είδαμε και στο φιλικό με το Σουδάν υπάρχει αδυναμία στην transition άμυνα και τα μακρινά σουτ. Ο αντίπαλος οφείλει να χτυπάει με σουτ όσο η άμυνα είναι ανοργάνωτη και χαλαρή  για να μένει μέσα στο ματς.

 

Τι περιμένουμε: Οι ΗΠΑ κατά τη γνώμη μου για ένα σέντερ στο περσινό παγκόσμιο έμειναν εκτός μεταλλίων. Αν είχαν τον AD πέρσι πιθανότατα θα ξεπερνούσαν τη Γερμανία και το μοντέλο ανανέωσης θα κρινόταν επιτυχημένο . Αντιθέτως τώρα αρχικά ξήλωσαν το μοντέλο και αποφάσισαν να κατεβάσουν το πιο φορτωμένο ρόστερ της ιστορίας τους μετά το 1996. Πιο φορτωμένο και από τη redeem team που είχε και 1-2 ρολίστες στο βάθος του ροτέισον. Η ομάδα αυτή πέρα από το δεδομένο star quality είναι δεδομένο ότι θα πάει στους αγώνες μεταλλίων αλλά υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα ομοιογένειας στον αμυντικό τομέα, αλλά και αντιμετωπίζοντας ζώνες και κλειστούς χώρους στην επίθεση. Η ταυτόχρονη παρουσία Μπαμ Αντεμπαγιό – AD που είναι τιτάνες στο ποστ παιχνίδι κα οιι Ντουράντ Τέιτουμ Λεμπρόν που είναι δεδομένα clutch παίκτες κλήθηκαν αρχικά για  να είναι oι λύσεις σε κάθε γρίφο των αντιπάλων.

Οπως γράψαμε και παραπάνω τα προβλήματα χημείας και έλλειψης προπονήσεων ηταν φανερά από τα πρώτα φιλικά, με τους φορμαρισμένους Εντουαρντς και Τέιτουμ (που επιπλέον είναι και νεότεροι και έχουν μεγαλύτερο κίνητρο από τις παλιοσειρές που έχουν κατακτήσει τα πάντα σε επίπεδο ΦΙΜΠΑ) να κρατάν τα ινία της ομάδας αρχικά. Στη συνέχεια ο Κερρ έδειξε ότι βρίσκει τα σχήματα που δουλεύουν, κυρίως με τους δύο ψηλούς στο παρκέ, και τον Κάρι να παίρνει περισσότερες προσπάθειες. – Κομβική στα φιλικά έχει αποδειχθεί η παρουσία του Τζρου Χόλιντει κυρίως στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά και με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει στην επίθεση, χωρίς υπερβολές και με καθαρό μυαλό. Με τον Ντουράντ να μην έχει ενσωματωθεί πλήρως ,ξεχωρίζει η πείρα στα ΦΙΜΠΑ παιχνίδια του Λεμπρόν, σε σχέση με Ant Man και Τέιτουμ ,ειδικά σε ειδικές καταστάσεις που ο αντίπαλος πιέζει..

Με τον Ντουράντ μέσα θα απλοποιηθούν κι άλλο τα πράγματα για τις ΗΠΑ. Θεωρητικά μόνο η Γαλλία με τα ψηλά –stretch the floor σχήματα μπορεί να κυνηγήσει την έκπληξη Εφόσον οι Αμερικάνοι δεν έχουν εσωτερικά προβλήματα και πιάσουν υψηλά στάνταρντ παιχνιδιού από νωρίς θα καθαρίσουν εύκολα για μια ακόμα φορά το τουρνουά.

 

 

 

 

Canada More Motivated Than Ever for Success at FIBA World Cup

2 ) Καναδάς

Το ρόστερ : Ο Καναδάς για πρώτη φορά στην ιστορία του και μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες δείχνει ότι θα κατέβει σχεδόν (θα εξηγήσω παρακάτω) πλήρης με όλα τα αστέρια του και 9 ενεργούς ΝΒΑερς .Δίπλα στον SGA (που αυτή τη στιγμή είναι εύκολα στο τοπ 7 των παικτών του ΝΒΑ) θα είναι και ο Τζαμάλ Μάρει ,και ο Ντόρτ και ο Αλεξάντερ – Γουόκερ και ο πολύ φορμαρισμένος Νέμπχαρτ ,με τον Μπάρετ και Ντίλον Μπρουκς στο 3, συνθέτοντας πιθανότατα τη καλύτερη περιφερειακή γραμμή στη διοργάνωση. Ο «Ισπανός» Μέλβιν Ετζίμ,με τον 3 Λάιλς στο 4,ο ,πάντα υποψήφιος για μεταγραφή στην Ελλάδα ,Κεμ Μπέρτς,με τον Κένι Όλινικ και τον Ντουάιτ Πάουελ, στις θέσεις των σέντερ. Ο αστερίσκος μου είναι για την απουσία του Έντι που είναι και καλύτερος παίκτης φέτος σε σχέση με την περσινή παρουσία του και είναι και το μόνο βαρύ σέντερ που είχαν στην διάθεση τους. Περίπτωση περσινού Γουεμπανιάμα που θέλει να προετοιμαστεί για τη rookie season του στο ΝΒΑ. Τέλος κόπηκαν και οι δυο πρώην παίκτες της ΑΕΚ ,ο Φιλ Σκραμπ και ο Καμπεγκέλε . Ο τελευταίος, βαρύ κορμί και καλός φίνισερ, ίσως ταίριαζε πολύ στο μπάσκετ της ΦΙΜΠΑ.

Το παιχνίδι τους : μια ομάδα πολύ πλήρης ως το 3 και πολύ άδεια στο 4 και 5 παίζει ανάλογα. Small Ball, κυκλοφορία και ο Ολινικ ακροβολισμένος να σουτάρει. Πολύ συχνά ξεκινούν από horns που δίνουν στον SGA την ευχέρεια να διαλέξει πλευρά και στον Μαρει να εκμεταλλευτεί τα flare screen και να παίξει και αυτός είτε μόνος, είτε με κεντρικό πνρ (αν και χωρίς Γιόκιτς δυσκολεύεται λίγο ή είναι ακόμη λίγο βαρύς). Καλή κυκλοφορία, προσπάθεια να πάμε μέσα με τα φορ μας και όταν ζορίζουν τα πράγματα, ο SGA αναλαμβάνει δράση. Τα αθλητικά προσόντα των περιφερειακών και πλαγίων τους είναι όντως εντυπωσιακά και μπορούν να μαρκάρουν και στην πίσω ζώνη. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς θα είναι το δικό μας σχέδιο, αλλά θα πρέπει να περιορίσουμε την κυκλοφορία της μπάλας και να καλύψουμε σωστά τον κεντρικό διάδρομο. Δεν ξέρω αν θα πάμε σε αλλαγές σε Μάρει και σε SGA με το 4 μας να καλύπτει χαμηλά ή θα πάμε σε under ή θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε τα σκριν. Στην άμυνα τους οι Καναδοί έχουν ένα θέμα στο κέντρο της ρακέτας και θα συνεχίσουν να το έχουν παρά τα πολλά δυνατά κορμιά που έρχονται από τα πλάγια για να βοηθήσουν. Εκεί θα πρέπει να στοχεύσουμε και εκεί στόχευσαν και οι ΗΠΑ.

 

Τι περιμένουμε: Ο Καναδάς έχει μπει επισήμως στη χρυσή εποχή του, υπό της οδηγίες του Τζόρντι Φερνάντεθ, ο όποιος βρήκε μια σχετικά στημένη ομάδα από τον Νέρς αλλά όχι ακόμα έτοιμη για τις προκλήσεις του ΦΙΜΠΑ. Μετατρέποντας τον SGA σε υπερόπλο με το καταπληκτικό iso παιχνίδι και το φονικό pull up jumper ,μπήκε για πρώτη φορά στη ζώνη των μεταλλίων και θέλει να το ξανακάνει. Καλείται να ενσωματώσει και τον Τζαμάλ Μάρει που δεν έχει ξαναπαίξει σε τέτοια διοργάνωση.  Kαλείται επίσης να διορθώσει την αμυντική του λειτουργία και την άμυνα στο ποστ που πέρσι στον αγώνα με τη Σερβία του στοίχησε ( Ο Μιλουτίνοφ σκόραρε σχεδόν όσο και οι 3 ψηλοί του) .Ο στόχος τους και με βάση το υλικό τους θα είναι ξεκάθαρα η τετράδα και το μετάλλιο, και κακά τα ψέματα στον πολύ δύσκολο όμιλο που είναι και η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη ομάδα .Η πρώτη θέση δυνητικά θα τους δώσει μεγάλο πλεονέκτημα για τη συνέχεια.

 

Bogdan Bogdanovic: "Nikola Jokic texts us after every game" - Eurohoops

3) Σερβία

Το ρόστερ: Θα δούμε ξανά με διάλλειμα μια διοργάνωσης τους big 3 (Γιόκιτς – Μίσιτς – Μπογκντάνοβιτς) δίπλα σε ψημένους από την Ευρωλίγκα παίκτες όπως ο Γκούντουριτς, ο Ντόμπριτς,  ο Μιλουτίνοφ και τους πιο νεαρούς Μαρίνκοβιτς και Πέτρουσεφ δίπλα στον δαιμόνιο Αλέξα Αμπράμοβιτς (που μόλις μετακόμισε από το Βελιγράδι μετά από αρκετά χρόνια δίπλα στον Ομπράντοβιτς). Στους ψηλούς επιπλέον και ο 21χρονος  Νίκολας Γιόβιτς των Χιτ που έκανε φοβερό τουρνουά πέρσι ενώ βλέπουμε και τον τεράστιο Ούρος Πλάβτσιτς από τη Μέγκα να προτιμάται στα φιλικά  ως 3ος σέντερ. Δυστυχώς τo μεγάλο ταλέντο Νικόλα Τόπιτς θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού..

Το παιχνίδι τους: Πολλοί θα μιλήσουν για το απαράμιλλο ατομικό ταλέντο των 3 σταρ, και το εν γένει πλούσιο επιθετικό ταλέντο της Σερβίας όμως στα τουρνουά των Εθνικών ομάδων πρέπει να τονιστεί ότι καμία ομάδα δεν πιέζει τη μπάλα όπως οι Σέρβοι. Είναι πιθανότατα η πιο δύσκολη ομάδα για να σκοράρεις στο ζωγραφιστό της, και αν ο αντίπαλο δεν σουτάρει καλά – και όχι μόνο οι περιφερειακοί αλλά και τα stretch τεσσάρια όπως τους κέρδισε η Ιταλία στο πανευρωπαϊκό – είναι δύσκολο να τους καταβάλεις στο σετ παιχνίδι

Να συμπληρώσω ότι η Σερβία είναι η καλύτερη ομάδα σε σετ παιχνίδι σε όλο το τουρνουά. Έχει 3 παίκτες που παίρνουν αποφάσεις που ζαλίζουν, αλλά έχουν και την ατομική ποιότητα να τελειώσουν μόνοι τους όταν χρειαστεί. Ομαδικοί, με σχέδιο που είναι να κινηθεί η άμυνα και κάνουν πολλές διαφορετικές δράσεις παραπλάνησης στην αδύνατη για να μην μπορούν να επικεντρωθούν στους συνήθεις ύποπτους. Για μένα ένα από τα φαβορί για το μετάλλιο το χρυσό.

Nikola Jokic was shocked someone forgot his Serbia jersey before exhibition

Τι περιμένουμε: H Σερβία είναι ένα παγκόσμιο παράδοξο σε επίπεδο Εθνικών. Ενώ κατέκτησε τα πάντα με τους καλύτερους διαθέσιμους παίκτες από την ανεξαρτησία της και μετά (95-02) μετά το κάζο του 2005 που είχαμε μεγάλες αναταραχές στην ομοσπονδία και ο Ζοτς αποχώρησε,  οι Σέρβοι πάνε καλά όταν κατεβάζουν ομάδες με πιτσιρικάδες και έχουν τεράστιες απουσίες. Μπορεί να μην έχουν χρυσό αλλά τα μετάλλια του 09 του 14 του 16 ,του 17 και του 23, ήταν από σχετικά νεαρές  ομάδες. Αντίθετα οι αποτυχίες του 19 και του 22 ήταν πάρα πολύ ηχηρές με τη Σερβία σχεδόν σε απαρτία και πρώτο φαβορί στα χαρτιά. Από την περσινή ομάδα έλειπε σχεδόν μια ολόκληρη δωδεκάδα Σέρβων διεθνών και όμως η ομάδα ειδικών συνθηκών εκμεταλλεύτηκε την πολύ ευνοϊκή κλήρωση και έφτασε μέχρι τέλους χάνοντας για λεπτομέρειες των τίτλο από την ανώτερη Γερμάνια.

Θεωρητικά είναι ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. Από άποψη ταλέντου και προσωπικοτήτων θεωρητικά μόνο οι ΗΠΑ είναι πιο ψηλά. Στα φιλικά δείχνουν ότι έχουν όρεξη να στραγγαλίσουν αμυντικά των αντίπαλο ,και να επιβάλλουν το σετ παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά η ίδια ομάδα έχει δείξει ότι πνευματικά μπορεί να μπλοκάρει και να χάσει παιχνίδια απέναντι σε υποδεέστερες ομάδες. Συνήθως παίζουν με μεγάλο κίνητρο στους Ολυμπιακούς και η σύγκρουση τους με τους Αμερικάνους στη 1η φάση του τουρνουά αναμένεται να τους κάνει καλό αφού θα δοκιμαστούν απέναντι στους ισχυρότερους (είτε ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση σε περίπτωση καλής εμφάνισης  είτε δυναμώνοντας το scouting για τη συνέχεια) ,όπως καλό θα τους κάνει και η συντριβή στο φιλικό με τις ΗΠΑ αφού έχουν χρόνο να δουλέψουν τις αδυναμίες τους.

 

 

Victor Wembanyama: Olympic Games became a goal - Basketball Sphere

4)Γαλλία

Το ρόστερ: Στην ομάδα δεσπόζει ο Γουεμπανιάμα που θέλει να αποδείξει ότι σε επίπεδο ΦΙΜΠΑ μπορεί να κυριαρχήσει εδώ και τώρα. Ο Γκομπέρ μετά από μια καλή χρονιά στο ΝΒΑ με τον Λεσσόρτ που ήταν ο κυρίαρχος της Ευρωλίγκας συμπληρώνουν τη θέση 5. O Γιαμπουσέλε με τον Μπιλάλ Κουλιμπαλί και τον βετεράνο Μπατούμ στη θέση 3- 4,με το Φουρνιέ να είναι ο βασικός scoring πλάγιος παίκτης με   Κορντινιέ σαν back up και  τον Λουαού Καμπαρό αυτή τη φορά να μένει εκτός. Στα γκαρντ έχουμε μέγεθος και πείρα. Ντιλίκινα, και Ντε Κόλο να συμπληρώνονται από τους γνωστούς μας από την Ευρωλίγκα Στραζέλ και Αλμπισί με τους Μαλεντόν και Οκόμπο να μένουν εκτός.

Το παιχνίδι τους: η ενσωμάτωση του Γουεμπανιάμα στο παιχνίδι της Γαλλίας είναι αρκετά ομαλή, γιατί έχει παίξει σε μικρές εθνικές αρκετά χρόνια και δεν έχει προλάβει ακόμη να αλλάξει πολλά πράγματα στο ΝΒΑ. Ξεκινά στο 4 με παρτενερ τον Γκομπερ και η σκέψη του να πρέπει να κάνεις διείσδυση σε μια τέτοια ρακέτα είναι τρομακτική. Ο Γκομπερ δεν κυνηγά πολύ έξω, σε αντίθεση με τον Γουέμπι που θα βγει και θα κάνει και close out, αλλά καλύπτει πολλές αδυναμίες λόγω κορμιού με το μάκρος του και το πως πηγαίνει στα σουτ. Στην επίθεση ξεκινά είτε χωρίς τη μπάλα ψηλά για να παίξει high low με Ρούντι ή ξεκινά μόνος του την επίθεση από εκεί. Στα φιλικά είδαμε και αυτόν ως χειριστή (και πνρ με Ρούντι!!!) και η σκέψη ότι μπορεί να σταματήσει και να σουτάρει κάθε στιγμή είναι τρομακτική. Θα τον παίξουν δυνατά όλες οι ομάδες βέβαια για να μην πάει στα καλά του σημεία. Γενικά πάντως η Γαλλία παίζει γύρω από αυτόν όσο είναι στο παρκέ. Κατά τα άλλα και σουτ έχουμε και πάγκο έχουμε και κορμιά και έδρα θα έχουμε. Μια (μεγάλη όμως!!) αδυναμία που έχει η ομάδα είναι στον άσο, όπου οι περιφερειακοί της ομάδας δεν είναι αυτό που θα λέγαμε οργανωτές του παιχνιδιού ή είναι ήδη στην από εκεί μεριά του βουνού (ΝτεΚολό). Οι Σέρβοι το εκμεταλλεύτηκαν και πιθανόν να έδειξαν και το δρόμο και σε άλλες ομάδες. Οι Καναδοί, με μια ομάδα κυριολεκτικά γεμάτη με περιφερειακούς και πλάγιους χτύπησαν εκεί ανελέητα, με επιθέσεις πάντα επάνω στο 1 ή 2. Βέβαια σε ομάδα με τόσους καλούς πλάγιους, αυτή η αδυναμία μπορεί να κρυφτεί. Να κλείσω αποδίδοντας τιμή και απεριόριστη εκτίμηση στον Νικ τον Μπατουμ. Από δυάρι μικρός έχει παίξει και σέντερ σε κάτι περίεργα σχήματα των Κλιπς (όπου γύρισε ξανά) και τώρα συστηματικά καλύπτει τη θέση 4 όταν χρειαστεί. Ο Ντιαο της σύγχρονης εποχής…

Τι περιμένουμε: Πολλά!! Όσον αφορά σε ομοιογένεια και δέσιμο είναι πολύ καλύτεροι από τις ΗΠΑ. Κορμιά έχουν επίσης και αθλητικότητα. Πείρα επίσης. Πάντα όμως κάτι τους λείπει στις τελευταίες διοργανώσεις και ενώ είναι εκεί, δεν είναι στην 1η θέση. Στο Ευρωμπάσκετ έπεσαν πάνω στην Ισπανία που τους έδειξε τι χρειάζεται ακόμη το παιχνίδι τους, ενώ στο Παγκόσμιο είχε μια παταγώδη αποτυχία με μια 30αρα από Καναδά και ήττα και από Λετονία. Δεν είχαν βέβαια πολλούς από όσους θα είναι φέτος παρόντες και κυρίως τον Γουεμπανιάμα που θα είναι από μόνος του μια ατραξιόν. Θα περάσουν από τον όμιλο τους μαζί με Γερμανία και μετά θα δούμε. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το φαβορί του τουρνουά και η ομάδα που μπορεί να κοιτάξει τις ΗΠΑ και να τις περιορίσει.

 

Στα φιλικά της τελευταίας εβδομάδας πάντως έδειξαν πολλές αδυναμίες που τους χαμηλώνουν στην κατάταξη των power rankings. Υπάρχει ομολογουμένως μια ανισορροπία μεταξύ περιφερειακής γραμμής και ψηλών. Στραζέλ και Αλμπισί με τον μεγάλο σε ηλικία πλέον Ντε Κολό , μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις πληρέστατες γραμμές γκαρντ των αντιπάλων.O Γουεμπανιάμα στο 4 έχει διαβαστεί καλύτερα από τις πιο ισχυρές ομάδες. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε δίδυμους πύργους στο παγκόσμιο μπάσκετ ( θυμίζει Σάμπσον –Χακίμ) αλλα ο περιορισμένος χρόνος του τουρνουά ίσως αναγκάσει τον  Κολέ να δοκιμάσει πιο ορθόδοξα σχήματα. Περνάει δεδομένα στην επόμενη φάση, έχει την έδρα και το hype,οπότε την περιμένουμε να ανέβει στο τουρνουά. Ο Κολέ έχει κάνει καλά και κακά τουρνουά στη πολύχρονη παρουσία του στον πάγκο των «πετεινών» και έχει κερδίσει το δικαίωμα του να παίζει το «my way» παιχνίδι του.

 

 

 

Paris 2024 basketball: Can Germany repeat their FIBA World Cup success at the Olympics?

5) Γερμανία

Το ρόστερ : Ομάδα που κερδίζει, σηκώνει απλά κάποιες μικρές βελτιώσεις ,επομένως θα δούμε 10 πρωταθλητές κόσμου με όλα τα αστέρια παρόντα ( Σρούντερ – αδέρφια Βάγκνερ – Τάις) με τον Γουάιλερ- Μπαμπ να επιστρέφει στην ομάδα στη θέση του Κράμερ, και τον Οσκαρ Ντα Σίλβα να προτιμάτε από τον Ολίντε στη ρακέτα και να παίρνει τη θέση του Χόλατζ.στη 12αδα. Όλοι οι γνωστοί μας από την Ευρωλίγκα (Φόιτμαν-  Ομπστ- Τίμαν – Μπόνγκα και λοιποί) στις θέσεις τους.

Το παιχνίδι τους  : δεν έχουν αλλάξει πολλά και γιατί να το κάνουν… Υψηλός ρυθμός και ένταση και δύο διαφορετικά modes: ένα με τη μπάλα και πολλά πικ ν ρολ ή απομονώσεις για να παίξει ο Ντένις και ο Φραντζ και να πάρουν τις αποφάσεις και να τελειώσουν ή να δώσουν ευκαιρίες σε close out, ή χωρίς τη μπάλα παιχνίδι όπου ο ρόλος Ταις είναι πολύ σημαντικός και για τα καλά σκριν που κάνει, και για τις καλές τοποθετήσεις που παίρνει και για τις αποφάσεις όταν η μπάλα περνάει από τα χέρια του (και περνάει συχνά). Πολλές φορές ξεκινούν με horns που καταλήγουν στο να καθαρίσουν κάποια πλευρά. Ωραίο μπάσκετ, καλή ομάδα. Στην άμυνα έχουμε κορμιά, κυνηγάμε και προστατεύουμε τους ψηλούς μας από πολλές αλλαγές. Όχι το καλύτερο μας σημείο, αλλά αν χρειαστεί, μπορεί να δώσει λύσεις. Γενικά, μια ομάδα που είναι ωραία να τη βλέπεις και προσωπικά τη θαυμάζω για την παραγωγική της διαδικασία και την ενότητα της.

Franz Wagner drops 27 points, leads Germany past Hachimura's Japan / News - Basketnews.com

Τι περιμένουμε: Οι Γερμανοί κατεβαίνουν ως πρωταθλητές κόσμου και η καλύτερη ΦΙΜΠΑ ομάδα αυτής της τριετίας. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λένε επομένως οι Γερμανοί χωρίς πολλές αλλαγές στο ρόστερ τους θα παλέψουν για το καλύτερο απέναντι στους Γάλλους και με σχεδόν δεδομένο ότι θα περάσουν στην οκτάδα θα παίξουν στα νοκ άουτ που είναι το δυνατό τους σημείο. Η ομάδα του Χερμπέρτ ,έχει την καλύτερη χημεία και ομοιογένεια μακράν του δεύτερου ,που είναι το πιο πολύτιμο εφόδιο σε τουρνουά των 5-6 ματς, και μπορεί να ανταποκριθεί εξίσου καλά τόσο στο σετ όσο και σε τρανζίσιον καταστάσεις με μπροστάρη τον Φράνζ Βάγκνερ αλλα και τον Σρούντερ. Αυτό που χρειάστηκε στο παγκόσμιο και θα χρειαστεί και τώρα είναι το overperformance πρωτίστως του Ντάνιελ Τάις και δευτερευόντως του Μο Βάγκνερ που δεσπόζουν στη ρακέτα. Αυτοί οι δυο έκαναν τη Γερμανία από μια εξαιρετική ομάδα σε μια ομάδα νικήτρια, τόσο με την απόδοση τους στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ειδικά τα πικ ν ρολ και τα πικ ν ποπ με τρίποντο από τον Τάις ήταν όπλα που δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε από την team USA ούτε από τη Σερβία. Το αρνητικό για αυτούς είναι πως όλοι θα παίξουν απέναντι τους με μεγάλο κίνητρο και ένα έξτρα  boost για να ρεφάρουν τις ήττες του 22 και του 23. Επίσης είναι πλέον ένα χρόνο μεγαλύτεροι και οι oμάδες  θα κάνουν καλύτερο διάβασμα απέναντι τους.

 

Australian Boomers now turn focus to 2024 Paris Olympics: Who will make the team? | Sporting News Australia

6) Αυστραλία

Το ρόστερ : Οι παλιοσειρές Μιλς και Ινγκλς μαζί με τον Ντελαβεντόβα που παίζει πλέον στην Αυστραλία αλλά δεν χάνει τουρνουά, δίπλα στην καταπληκτική τετράδα NBAers Γκίντι –  Ντάισον Ντάνιελς-  ‘Εξουμ-  Τζος Γκρίν στα γκάρντ. Οι γνωστοί μας Λάντειλ και Ριθ δεσπόζουν στη ρακέτα και συμπληρώνονται από τους Νικ Κέι και Γουίλ Μανιάι. Το ρόστερ συμπληρώνει ο Τζακ Μακβέι από την τοπική λίγκα που παίζει 3 και 4.

Το παιχνίδι τους : για να πω την αλήθεια μου, δεν τους περίμενα τόσους καλούς όσο τους είδα στα φιλικά. Ντελαβεντόβα και Ινγκλς δεν μπορούν να παίξουν πια την επιθετική και δυναμική άμυνα που παίζει η ομάδα (αν και ο Ινγκλς ίσως έχει ρόλο σε κλειστά ματς). Ο Μιλς είναι καλός ακόμη ναι, αλλά λίγο πιο αργός. Αλλά Γκίντει, Έξουμ ως δημιουργοί και Ντάνιελς και Γκριν στα φτερά με τον δυναμικό Λάντειλ στο 5 είναι μια πολύ δυνατή πεντάδα. Πολύ πνρ με Λαντειλ είδαμε με ΗΠΑ. Ο Γκιντει δεν έχει ακόμη τα τελειώματα του SGA π.χ., αλλά παραμένει πολύ αποτελεσματικός στο να πάρει το χώρο και να μπει προς τα μέσα (συνήθως από αριστερά) και να δει γήπεδο. Έξουμ επίσης πολύ καλός δημιουργός. Άρα: πασάρουμε καλά και πολύ, κυκλοφορούμε τη μπάλα και αναγκάζουμε την άμυνα να κινηθεί (ακόμη και με ΗΠΑ το πέτυχαν αυτό) για να τελειώσουμε κοντά. Ο Μιλς πολλές φορές δρα ως αντιπερισπασμός, αλλά θα πάρει και τα σουτ του και θα κλείσει φάσεις. Γενικά μπάσκετ γρήγορο, και έφεση στο να τρέξουμε και να τελειώσουμε γρήγορα φάσεις. Στην άμυνα δυναμικοί και επιθετικοί, ιδιαίτερα με τις αθλητικές πεντάδες. Αλλάζουν συχνά στη μπάλα, αλλά όχι τόσο πολύ σε σκριν μακρά από τη μπάλα. Υπάρχει θέμα στο κέντρο, όπου οι λύσεις είναι λίγες, αν και ο Γκίντει βοηθά πολύ εκεί. Θα πρέπει να ελέγξουμε τον ρυθμό και να δώσουμε στοχευμένα τα σουτ και να χτυπήσουμε στο κέντρο με Γιάννη και Μήτογλου. Έχουν ένα θεματάκι στην άμυνα στο πνρ που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Τι περιμένουμε : Η Αυστραλία είναι μια σπουδαία ομάδα που τη προηγούμενη τριετία έφτασε το pick της και έσπασε την κατάρα που την άφηνε εκτός μεταλλίων. 4η το 19 και  Χάλκινη Ολυμπιονίκης το 2021, Όμως στο περσινό  παγκόσμιο έδειξε πως υπάρχουν ορισμένα αγωνιστικά θέματα που την κράτησαν λίγο πίσω. Πρώτον η έλλειψη dominant σέντερ που φέτος θα καλυφθεί εν μέρει από την επιστροφή του Λάντειλ. Δεύτερον η αδυναμία να ακολουθεί fast pace καταστάσεις, που πέρσι στοίχισε και με τη Γερμανία ,και επίσης η σχετική αδυναμία ειδικά των νέων παικτών στο μακρινό σουτ, που αναγκάζει τους βετεράνους  και ειδικά τον Μιλς που είναι ο πιο σταθερός σκόρερ/σουτέρ στα τελευταία λεπτά να παίζει εξαντλημένος. Μέχρι στιγμής πάντως στα φιλικά δείχνουν εξαιρετικό πρόσωπο, με τον Λαντέιλ να ξεχωρίζει και να φαίνεται πως στοίχησε πολύ η απουσία του πέρσι. Ο Κόουτς Γκούρτζιαν που είναι υπεύθυνος για την αναγέννηση των Καγκουρό μετά το 2020, έχει γενικά μια δύσκολη δουλειά στον πιο δύσκολο όμιλο του τουρνουά την Εθνική μας ,την Ισπανία και το εκ των φαβορί Καναδά. Ελπίζουν να παίξει κανονικά ο Έξουμ που έβγαλε τραυματισμό στα φιλικά αφού είναι σημαντικός για το στυλ παιχνιδιού τους.

 

Greece Basketball Olympics 2024: roster, schedule and scores / News - Basketnews.com

7) Ελλάδα

Το ρόστερ : Mε Γιάννη και τον βιονικό Νικ  ως πρωταγωνιστές στο παρκέ και την ομάδα και  τους βασικούς του παγκόσμιου εφηβικού του 1998 (4η στο κόσμο) Παπαγιάννη – Μήτογλου σύν Χαραλαμπόπουλο και Τολιόπουλο σε ειδικούς ρόλους μαζί με Παπανικολάου – Λαρεντζάκη και τον νατουραλιζέ Γουόκαπ από τον Ολυμπιακό και τους Μωραΐτη – Καλλιτζάκη από τον ΠΑΟ. Αρκετές απουσίες κάθε μια με δικό της παρασκήνιο. Αυτή που προβλημάτισε πιο πολύ ήταν του Ρογκαβόπουλου αφού και αδικαιολόγητη ήταν και ο παίκτης θα ήταν κομβικός στο παιχνίδι που θέλει να παίξει ο Σπανούλης ,με το σουτ του ,και γιατί μελλοντικά θα είναι από τους αναντικατάστατους παίκτες. Ο  Παπαπέτρου με το σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο δεν μπορούσε να ξαναρισκάρει μετά το περσινό πάθημα .Στη θέση του αναπληρωματικού φόργουορντ ο Χαραλαμπόπουλος εχει ανταποκριθεί εξαιρετικά επομένως η απουσία των 2 μετριάζεται αρκετά..

Απών τελικά και ο Σλούκας που είναι σε μια δύσκολη ηλικία και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βγάλει τραυματισμό στη προετοιμασία της Εθνικής. Ας ελπίσουμε ότι θα τον δούμε άλλη μια φορά με τον Σπανούλη στο πάγκο. Η απουσία όμως που ουσιαστικά πονάει περισσότερο είναι αυτή της τελευταίας στιγμής του Κώστα Αντετοκούνμπο. Πέρα απ’ ότι είναι η τέταρτη φορά που τραυματίζεται με την Εθνική είναι ουσιαστικά αναντικατάστατος σαν 2ο βαρύ πεντάρι με above the rime παιχνίδι και 5 λεπτά ενέργειας.

Σπανούλης Εθνική Ελλάδος Προπονητής: Οι τρεις παίκτες που κόπηκαν από την αποστολή | Alphafreepress.gr

Το παιχνίδι τους  : Υπάρχουν 2 εθνικές, μια με τον Γιάννη και μια χωρίς αυτόν, αν και η συνολική φιλοσοφία του Σπανούλη είναι μια: άμυνα καλή και να προσπαθήσουμε να πάμε σε γρήγορες επιθέσεις, γιατί σε σετ παιχνίδι έχουμε κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με κακό spacing καθώς οι περιφερειακοί μας δεν βάζουν συστηματικά τα σουτ, με αποτέλεσμα να φορτώνουν τη ρακέτα για το Γιάννη. Οι Κροάτες το έκαναν αυτό σε μέγιστο βαθμό για να χάσουν από όλους τους άλλους πλην Γιάννη. Το σχέδιο Σπανούλη για εκμετάλλευση Γιάννη έχει τρία σκέλη: (α) τρανζίσιον, όπου η ομάδα μπορεί να θερίσει με Νικ και Γιάννη και Παπαγιάννη ή Μήτογλου να ακολουθεί, (β) χαμηλά στο αγαπημένο δεξί ποστ του Γιάννη με 2-3 σετ για να καθαρίσει η πλευρά: από ένα απλό σκριν του 2ου περιφερειακού χαμηλά, μέχρι horns για να παίξουμε με πλάγια σριν στην αρχή και ο Γιάννης αφού σκρινάρει να πάρει σκριν για να κατέβει χαμηλά, (γ) σε κεντρικό πνρ με τον Γιάννη σκρίνερ, όπου παίζουμε και spain pnr, αλλά η βασική ιδέα είναι η μπάλα να πάει χαμηλά, αλλά πολλές φορές καταλήγει με τον Γιάννη σε σορτ ρολ με την μπάλα στην προσωπική για να παίξει. Ναι, θα πάρει και τη μπάλα ψηλά ο Γιάννης ως χειριστής αλλά όχι συχνά. Πολύ καλό σχέδιο, καθώς ο Γιάννης πασάρει και πασάρει καλύτερα όσο μεγαλώνει. Η ιδέα είναι να κυκλοφορήσει η μπάλα και να πάρουν οι παίκτες τα σουτ και αυτό γίνεται καλά, ιδιαίτερα με τόσο μικρή προετοιμασία.

Στην άμυνα, έχουμε θέμα ακόμη σε πνρ, αλλά μικρότερο όταν βοηθάει ο Γιάννης, πιέζουμε καλά στη μπάλα (Καλαιτζάκης, αλλά και Μωραίτης μπορούν να βοηθήσουν εκεί σε πεντάλεπτα) και γενικά όταν παίζουμε ενεργητικά, είμαστε καλοί. Θα λείψει ο Κώστας. Τανούλης λέω αν δεν έρθει. Το παιδί έχει τσαγανό. Θα έλεγα και Ζούγρης, αλλά έχει άλλες υποχρεώσεις. Μας βοήθησε πολύ που παίξαμε επίσημα ματς και με τόσο υψηλό διακύβευμα. Ειιι: μου άρεσε η ομάδα και το σχέδιο και η ενότητα και ότι είδα τόσους ήρωες κοντά στην ομάδα. Επιτέλους, την ανέλαβαν άνθρωποι που την ξέρουν, τη αγαπούν και την πονούν και αυτό περνάει και σε παίκτες. Πιστεύω στην πίστη αυτή. Δεν έχουμε τα όπλα άλλων ομάδων, αλλά έχουμε πίστη. Πέρα από Σπαν, Ζήσης, Ντικούδης, αλλά και Τσαρτσαρής και Παπαδόπουλος. Ας είμαστε μαζί και ότι βγει λέω, έχω μια κρυφή ελπίδα αν περάσουμε από το λάκκο των λιονταριών που λέγεται Α όμιλος.

Florida basketball's Nick Calathes heads to Paris Olympics with Greece

Τι περιμένουμε : Ήδη η ομάδα είναι πετυχημένη αφού κέρδισε στο προολυμπιακό πολύ επικινδύνους αντιπάλους και έκανε αίσθηση στο μπασκετικό στερέωμα ,κυρίως για την παρουσία του Σπανούλη και την αυτοπεποίθηση που προσδίδει στην ομάδα και για το ντουέτο Καλάθη – Γιάννη που είχε εξαιρετική απόδοση και δείχνει να κερδίζει το στοίχημα της ένταξης του μεγάλου σταρ στο σύστημα και όχι το ανάποδο. Η ομάδα θα μπει με το ρόλο του μεγάλου outsider που όμως μπορεί να είναι το dark horse. Αντιμετωπίζουμε υπαρκτό αριθμητικό πρόβλημα στη ρακέτα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την συνετή χρήση των φάουλ. Το ευτύχημα είναι πως στην πρώτη φάση δεν θα αντιμετωπίσει κάποια ομάδα με πολύ βαριά και ψηλά κορμιά (με την εξαίρεση ίσως του Αλντάμα) που αν φορτώσουν με φάουλ τους 3 ψηλούς μας θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο αγωνιστικό πλάνο. Η φιλοσοφία του Σπανούλη είναι πάντως αποτελεσματική στο ΦΙΜΠΑ.

 

Spain announces final roster for 2024 FIBA OQT / News - Basketnews.com

8) Ισπανία

Το ρόστερ : Θα ξεκινήσουμε από την απουσία του Ρικι Ρούμπιο που θα μπορούσε να βοηθήσει αν δεν επέλεγε να δοκιμαστεί στη φωτιά της mid season στην Ευρωλίγκα που εκτέθηκαν οι αδυναμίες και το ντεφορμάρισμα του. Από τα παράθυρα της ΦΙΜΠΑ φάνηκε πως είναι σε μέτρια κατάσταση και δεν είναι στο τελικό ρόστερ. Ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει με το winning mentality του σε ένα τέτοιας φύσης τουρνουά με λίγα ματς.  Η Ισπανία κυνικά επέλεξε να δώσει τη μπαγκέτα του μαέστρου στον νατουραλιζέ Λορένζο Μπράουν και δικαιώθηκε στο Ευρωμπάσκετ, ενώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023(με τα περισσότερα ματς)ήταν απών .Από τη χρυσή γενιά ο Γιούλ και ο Ρούντι είναι οι τελευταίοι των Μοικανών ,με τον Ρούντι να δίνει το δικό του last dance σαν αθλητής. Στη ρακέτα θα δούμε τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ ,πλέον σαν αθλητές Ευρωλίγκας,με τον Χουάντσο πρωταθλητή Ευρώπης, αλλα και τον Γουίλι να συμμετέχει για 3η φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Γκαρούμπα με τον πολύ ανεβασμένο 23χρονο Σάντι Αλντάμα  δίπλα τους στη ρακέτα οι οποίοι είναι και οι δυο εναπομείναντες ενεργοί ΝΒΑερς .Απο τη φρουρά των 30 ρηδων πλάγιων  παρόντες και ο Αμπρίνες με καλή χρονιά στη Μπαρτσα και οι Μπριθουέλα και Λόπεζ- Αροστέγκι με τον Αλμπέρτο Ντίας να κλείνει το back court. Τη δωδεκάδα συμπληρώνει ο Πραντίγια της Βαλένθια σαν 5ος ψηλός.

 

Το παιχνίδι τους :  Aνέκαθεν η καλύτερη σχολή στο σετ παιχνίδι, και με τον Σκαριόλο να κλείνει σχεδόν μια δεκαετία στο πάγκο, βλέπουμε πολλά πικ ν ρολ από τον άξονα Λορένζο – Γουίλι, λιγότερο τρέξιμο (με γκαρντ με μέσο όρο ηλικία τα 33) ,καλή κυκλοφορία της μπάλας και αναζήτηση του πιο εύκολου τελειώματος στη ρακέτα.Mind over body.Στη ρακέτα πάντως ειδικά με το σχήμα Γκαρούμπα- Αλντάμα έχουμε πολύ μεγαλύτερη αθλητικότητα και αμυντικές προσαρμογές. Ο Αλντάμα επιπλέον με το μεγάλο επιθετικό ταλέντο μπορεί και να σουτάρει από μακριά και να ανοίξει τις άμυνες, και να σκοράρει στο transition. Είναι πολύ σημαντικό για την Ισπανία η επιθετική του σταθερότητα. Ερωτηματικό η κατάσταση του Χουάντσο που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα. Ο

 

Τι περιμένουμε Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη για την Ισπανία στο συγκεκριμένο τουρνουά. Δεδομένα το μεγαλύτερο winning mentality στην Ευρώπη αλλά αυτή η version μας έχει δείξει ότι μπορεί και να χάσει. Ακόμα και αν είναι πιθανό να κάνει και 2 νίκες στον όμιλο σε νοκ άουτ με ομάδες όπως η Γερμανία ή Γαλλία ή οι ΗΠΑ θα είναι ξεκάθαρο outsider και κατά προσωπική μου άποψη δεν μπορεί να κοιτάξει αυτές τις ομάδες στα μάτια. Ο Λορένζο είναι σταθερός παίκτης και για αυτό το λόγο ανέλαβε να ηγείται της ομάδας, όμως η υπόλοιπη περιφερειακή γραμμή κάνει συγκεκριμένες δουλειές στο παρκέ επομένως χρειάζεται μεγάλο τουρνουά από τους ψηλούς για να κάνουν κάτι πολύ καλό οι Rojas.

Brazil announces Olympic squad - Basketball Sphere

9) Βραζιλία

Το ρόστερ : Παρά τις εκκρεμότητες με τους τραυματισμούς Νέτο και Γιάγκο Ντος Σάντος, όλα τα υπόλοιπα γνωστά ονόματα είναι εδώ.Ο Καμπόκλο θα είναι ο βασικός ψηλός με τους Φελίτσιο και Ντιας να υποστηρίζουν, ο αειθαλής Μαρτσελίνο Χουέρτας κλείνει σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας στην Εθνική από το χρυσό στο παναμερικανικό του 2005 .Οι καλοι σουτέρ Μπενίτσε και Μέιντλ στα φτερά μαζί με τον εκρηκτικό πιτσιρικά Γκούι Σάντος και τον έμπειρο Ντε Πάουλα. Συμπληρώνουν οι Λουζάντα και Καρντόσο..Ομάδα που έχει μέσο όρο ύψους στο 2 και το 3 περίπου τα 2 μέτρα.

 

Το παιχνίδι τους  : H Βραζιλία ήταν η μόνη ομάδα που έσπασε την έδρα στο προολυμπιακό τουρνουά συντρίβοντας τη διοργανώτρια Λεττονία παίζοντας το δικό της παιχνίδι .Τρίποντο βομβαρδισμό  και κυριαρχία στη ρακέτα. Με τον Ατσο Πέτροβιτς να έχει αποδειχτεί ανέλπιστα ενας πολύ ταιριαστός προπονητής για το μπάσκετ τους, Επιθέσεις των 14 δευτερολέπτων με καλή κυκλοφορία της μπάλας χωρίς όμως πολύπλοκα σκριν, πολλά σουτ καλό rim protection ( κατά βάση από τον Καμπόκλο)  και πίστη στο ατομικό ταλέντο των παικτών της. Είναι επιρρεπείς στα λάθη και  μπορούν να παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό τους.

 

Τι περιμένουμε : Περιμένουμε να δούμε ωραίες μάχες με τους Γερμανούς  και τους Γάλλους. Ειδικά το ματς Γαλλία – Βραζιλία μπορεί να εξελιχθεί σε παραγωγή highlight. Θα κερδίσουν λογικά την Ιαπωνία επομένως έχουν πιθανότητες να πλασαριστούν στην οκτάδα και να παλέψουν για το καλύτερο ,έχοντας όμως εκεί το ταβάνι τους.

FIBA World Cup 2023: South Sudan clinch historic Paris 2024 Olympic berth

10) Νότιο Σουδάν

Το ρόστερ : Καταρχάς άδω δε μιλάμε για ρόστερ αλλά για scouting report αναπτυξιακού πρότζεκτ με παίκτες που κυριολεκτικά έχουν αγωνιστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχοντας και πάρα πολλούς ΝCAAers .Πρώτος και καλύτερος ο Γκειμπριελ ο νέος σέντερ της Μακάμπι. Ο Κάρλικ Τζοουνς ένας καθαρός πλέι μέικερ και  μάστορας του πικ ν ρολ ,έγινε γνωστός πέρσι όταν εξετάστηκε για λίγο από τον ΠΑΟ ,και  τώρα τράβηξε το ενδιαφέρον του Ζοτς και της Παρτιζάν. Ο Κάρλικ μου θυμίζει έντονα τον Εισι Λο και ολοι περιμένουμε να δούμε το επόμενο αγωνιστικό βήμα του στη Σερβία. Ο Kαμάν Μαλουάτς ανήκει στο Duke ειναι 17 χρονών 2.18 και εντυπωσιάζει με τα προσόντα αλλά και το μακρινό του σουτ. Ο φόργουορντ ΤζεΤι Θόρ γεννημένος στη Νεμπράσκα, και νο 37 του ντραφτ το 2021 έχει μια συμπαθητική παρουσία στο ΝΒΑ και τη G league αλλά τα προσόντα του μεταφράζονται πολύ καλά στα πρωταθλήματα ΦΙΜΠΑ.Το ίδιο και ο 29 χρονος Νούνι Ομότ με παρουσία και στο Ισραήλ. Άλλος ένας ψηλός που διακρίνεται στην ομάδα είναι ο βετεράνος Μαγιόκ Ντενγκ ,μετανάστης στην Αυστραλία οπου και διακρίνεται επαγγελματικά αφού πέρασε και το κολεγιακό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Αυστραλοθρεμμένος είναι και ο αρχηγός της ομάδας Κουάνι Κουάνι που παίζει στη θέση 3 και έχει περάσει απο το Φινλανδικό πρωτάθλημα αλλά και ο αναπληρωματικός σέντερ Ντένγκ Ακουοτ.

Στα γκαρντ δίπλα στον Τζόουνς ξεχωρίζει ο γνωστός από την Ευρωλίγκα και τη Φενέρ, Μαριάλ Σαγιόκ, Θηριώδης στη σωματοδομή και με καλό σουτ (streaky με γρήγορο release) .Ο βραχύσωμος  Πίτερ Τζοκ είναι μπασκετικό προϊόν της Αιόβα και έχει περάσει από τη Σολέ αλλα και την Καναδική λίγκα.

Το παιχνίδι τους : Mε τον Τζοουνς ως floor general η ομάδα ψάχνει συνέχεια τα πικ ν ρολ και τα ελεύθερα σουτ ,με μεγάλη υπομονή που κάνει εντύπωση για σχεδόν νεοσύστατη ομάδα από την Αφρική. Θα επιδιώξουν και τις transition επιθέσεις ενώ πιέζουν αρκετά καλά και την μπάλα. Έχουν πολλά θέματα στο αμυντικό στήσιμο αφού «πνίγονται» πολλές φορές από τα σκριν των αντιπάλων..

Τι περιμένουμε :Τρίποντα στο transiotion,τάπες του Γκείμπριελ, καρφώματα από pick n roll και λόμπες, hustling και πολύ scouting από ομάδες της Ευρώπης. Το Νότιο Σουδάν παρά τη σύντομη ιστορία του κατάφερε να προκριθεί πρώτα στο παγκόσμιο του 2023 και στη συνέχεια κερδίζοντας την Αγκόλα να καταφέρει να βγει πρώτη Αφρικάνικη ομάδα στο τουρνουά και να προκριθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες. Άγουρη ομάδα αλλά οι Αφρικανοί με τα αθλητικά προσόντα τους παραδοσιακά προσφέρουν το αλατοπίπερο στις διεθνείς διοργανώσεις. Μη ξεχνάμε ότι στη προετοιμασία των προηγούμενων Ολυμπιακών αγώνων η Νιγηρία κέρδισε την ομάδα των ΗΠΑ ,που αν και φιλικό ματς δημιούργησε αίσθηση στο κόσμο. Έδειξαν το ταλέντο τους σε όλη την υφήλιο απέναντι στις ΗΠΑ

 

 

 

FIBA Olympic Qualifiers final live: Brazil, Greece, Spain, and Puerto Rico advance / News - Basketnews.com

 

11) Πουέρτο Ρϊκο

Το ρόστερ : Ηγέτες της ομάδας είναι δύο βραχύσωμοι παικταράδες που μας θυμίζουν την εποχή του Μπαρέα. Ο σταρ τους , Χοσέ Αλβαράδο και ο Τρέμοντ Γουότερς. Δίπλα τους  δύο παίκτες της ΑCB, ο Τζιάν Κλαβέλ από τη Γρανάδα και ο  Τζος Χάουαρντ από την Ομπραντόιρο. Στα φτερά έχουμε τον Πινέιρο από την Παλένθια,τον Νταβόν Ρίντ από τη G league  Στους ψηλούς βρίσκουμε τον γνωστό μας Κοντίτ με θητεία στον Προμηθέα,τον Κρίστοφερ Ορτίθ και τον Ισμαέλ Ρομέρο. Το ρόστερ συμπληρώνει ο επίσης G leaguer Στίβ Τόμπσον με τον Αλίμ Φορντ.

Το παιχνίδι τους :Tους είδαμε στο φιλικό με την Εθνική, ομάδα που βασίζεται στο pick n roll και στο pick n pop αφού έχει ψηλούς που σουτάρουν ,και προτιμά το γρήγορο παιχνίδι και τα μακρινά σουτ. Έχει αθλητικά αλλά όχι ψηλά κορμιά και καλύπτουν αυτό το χάντικαπ με τη μεγάλη τους ταχύτητα. Κλασσική ομάδα Πουέρτο Ρίκο που παίζουν άμυνα με επαφές και ο αντίπαλος μπορεί να κερδίσει περισσότερα φάουλ.

Τι περιμένουμε H oμάδα του Νέλσον Κολόν θριάμβευσε στο προολυμπιακό τουρνουά που οργανώθηκε στην χώρα τους με το γνωστό σκληροτράχηλο μπάσκετ τους με ταχύτητα και hustling που μπλόκαρε την σοφτ Λιθουανία και την ελαφρώς ασυνάρτητη (και χωρίς τον Φοντέκιο ) Ιταλία. Έχοντας απέναντι τους το Νότιο Σουδάν θα επιδιώξει μια νίκη που με τις κατάλληλες διαφορές μπορεί να τους στείλει οκτάδα. Νομίζω πως είναι ήδη ευχαριστημένοι.

Japan Basketball Olympics 2024: roster, schedule and scores / News - Basketnews.com

12) Ιαπωνία

Το ρόστερ : Μπορεί να είναι η πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά έχουν όμως στο πρόσωπο του Χασιμούρα των Λέικερς ένα παίκτη που θα είναι σημείο αναφοράς στο παιχνίδι τους αλλά φοβερή attraction.Διπλα του ο πρώην ΝΒΑερ (με 200 παιχνίδια στο ενεργητικό του) Γιούτα Γουατανάμπε που επέστρεψε στην Ιαπωνία, ο δικός τους νατουραλιζέ Τζο Χόκινσον μαζί με τον NCAAer Κέισει Τομινάγκα που βρήκε 10ήμερο συμβόλαιο στους Πέισερς. Σχεδόν ολοι οι υπόλοιποι παίκτες έρχονται από τη Γιαπωνέζικη B.League. Ξεχωρίζουν 4 ακόμα γκαρντ, o βραχύσωμος (1.72)  αλλα ατρόμητος Γιούκι Καουαμούρα που ξεχώρισε με τον Χόκινσον στο περσινό ιστορικό ματς απέναντι στη Φιλανδία οι βετεράνοι Γιουτάι Μπάμπα που είναι καλός σκόρερ και ο βετεράνος Μακότα Χετζίμα, συν τον Κάι Τόους. Στους ψηλούς ένας ακόμα NCAAer (τώρα στην B.League) ,o Χιού Γουτανάμπε.

Το παιχνίδι τους : Oπως όλες οι ασιατικές ομάδες που έχουν έλλειμα μεγέθους και κάποιου σέντερ φόβητρου ,οι Ιάπωνες τρέχουν πολύ ,επιδιώκουν πόντους στο transition και σουτάρουν (έχουν παίκτες με εξαιρετικά γρήγορο release στο σουτ) .Δε φοβούνται τους αντιπάλους και θα παίξουν μέχρι το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους,

Τι περιμένουμε : To φορμάτ του τουρνουά δυστυχώς τους προορίζει ως σάκους του box,ειδικά απέναντι στις Ευρωπαϊκές ομάδες ,αλλά  και η Βραζιλία είναι μια πολύ σκληρή και  φορμαρισμένη ομάδα που δύσκολα μπορούν να κοντράρουν για μεγάλο διάστημα Χασιμούρα είναι πάντως ένας παίκτης που μπορεί να κάνει μεγάλα ματς και να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον.

Υ.Γ: “Πάνι” χωρίς φίλτρο, μιλάει για όλους και για όλα, 50 ημέρες πριν τις εκλογές της ΕΟΚ. Ελληνοποιήσεις, αναπτυξιακή διαδικασία, διαιτησία στην Ελλάδα, Αμερική, Εθνική ομάδα, διοίκηση Λιόλιου και πολλά άλλα.

Must watch.