Οι δύο θρυλικοί Ισπανοί «μπόμπερς» και καμάρια της Μπαρτσελόνα.. O «Έπι» ήταν μόνιμος εχθρός του ελληνικού μπάσκετ σε επίπεδο Πρωταθλητριών με τον Άρη και διεθνών τουρνουά με την Εθνική. Περικάρπια στα δύο χέρια, κάλτσα σηκωμένη μέχρι το γόνατο (σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής), ντρίμπλα με το ίδιο χέρι (δεξί) σε αλλαγή κατεύθυνσης (αυτό είναι που λέμε «πάσα ούτε από το δεξί στο αριστερό..»), άψογη χρήση του ταμπλό ως συμμάχου, αυτοκρατορικό release. Ο Ναβάρο κληρονόμησε πολλά από τον προκάτοχο του και εξέλιξε επίσης, όπως για παράδειγμα η προσποίηση με το σήκωμα του κεφαλιού (στο βωμό του κερδισμένου φάουλ). Παρότι αποτέλεσε ίσως τον παίχτη που οι Έλληνες αγαπούσαν να μισούν περισσότερο στη σύγχρονη εποχή, υπήρξε ένας από τους αγαπημένους μου καλοκαιρινούς ήρωες με καταπληκτικές παραστάσεις σε διεθνή τουρνουά. Το Clutching ability του αποτέλεσε τον κύριο λόγο για πολλές από τις επιτυχίες της σπουδαίας ισπανικής ομάδα. Καλύτερος από τον (ψηλότερο και πιο σκληροτράχηλο sniper) Έπι με τη μπάλα στα χέρια, πιο γρήγορη και φονική απελευθέρωση, ακόμα πιο ικανός σκόρερ.
ΨΗΦΟΣ: Λα Μπόμπα.. Από τις περιπτώσεις που το νέο μοντέλο μοντέλο είναι πραγματικά βελτιωμένο και υπερτερεί του παλαιού. Ο «Έπι» αποτέλεσε τον καλύτερο δάσκαλο..
ΣΑΣΑ ΝΤΑΝΙΛΟΒΙΤΣ VS ΡΟΥΝΤΙ ΦΕΡΝΑΝΤΕΘ
Χεχε.. Μιλάμε για τους δύο πιο “love to hate” παίχτες ανά την Ευρώπη στην εποχή τους. Προσωπικότητες με τελείως διαφορετική ιδιοσυγκρασία βέβαια. Τη στιγμή που ο Πρέντραγκ έπαιρνε κεφάλια με θεμιτά και αθέμιτα μέσα συνδυάζοντας στη τελειότητα πρωτόγονα ένστικτα με τρομερό, αγνό μπασκετικό ταλέντο, ο Ρούντι πλησιάζει το «Μπρόντγουεϊ» σαν ο ύπουλος, κακός θεατρίνος, προικισμένος μεν αλλά χωρίς αυτό που λέμε στη δική μας αργκό «παντελόνια».
Και οι δύο σούπερ-ταλαντούχοι γκαρντ-φόργουορντς έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους στην Αμερική, όμως ο Φερνάντεθ ακόμα και σήμερα που τριανταρίζει, στα διεθνή τουρνουά δεν έχει αναλάβει πραγματικά ηγετικό ευρισκόμενος παραδοσιακά στη σκιά του Ναβάρο. Ο Ντανίλοβιτς αντίθετα ήταν μεγάλος νικητής με πολύ ..πράμα στο βρακάκι του, αποτελώντας τον παίχτη που με την παροιμιώδη αυτοπεποίθηση του στα μεγάλα ματς χτύπαγε δίπλα στο αυτί του αντιπάλου το καμπανάκι της ήττας.
ΨΗΦΟΣ: Τι λες ρε μ@#$%@ Conway..? Ντανίλοβιτς φυσικά. Εριστικός, προκλητικός αλλά πάντα ήταν εκεί για να το υποστηρίξει και η ικανότητα του σαν παίχτης (ειδικά στα δύσκολα) αποστόμωνε τους πάντες. Legend..
ΦΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ VS ΜΠΟΡΙΣ ΝΤΙΑΟ
Δύο τεράστια ολ-αράουντ ταλέντα τα οποία τράβηξαν διαφορετικό ρόλο στη καριέρα τους. Η ικανότητα τους να καλύψουν σχεδόν κάθε θέση της πεντάδας και στις δύο πλευρές του παρκέ και ο ηγετικός του χαρακτήρας αποτέλεσε σημείο αναφοράς στις επιτυχίες των εθνικών τους ομάδων. Η Αμερική βελτίωσε τρομερά τον Ντιαό, δείχνοντας του τον δρόμο ώστε να φθάσει στο μάξιμουμ των ικανοτήτων του. Ο Φάνης αποτελούσε παίχτη από το μέλλον στην εποχή του. Υπήρξε πιο περιφερειακός από τον Γάλλο, με πολύ πιο ανεπτυγμένη ικανότητα στην εκτέλεση μακριά από το καλάθι και τη περιφερειακή άμυνα. Ο Ντιαό έχει σπουδαία αντίληψη του παιχνιδιού και court vision και μπορούσε, όσο προχωρούσε η καριέρα του να κάνει τη διαφορά στο ζωγραφιστό με το σπουδαίο IQ , τη δύναμη και τη διορατικότητα του.
ΨΗΦΟΣ: Θεωρώ τον Φάνη μεγαλύτερο μπασκετικό ταλέντο από τον Ντιαό. Όμως ο Γάλλος δούλεψε περισσότερο και μου άρεσε πιο πολύ η νοοτροπία του. «Χ». Καραμπινάτο..