Η Φινλανδοί είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη πρόοδο στο ευρωπαϊκό στερέωμα μετρώντας δύο αξιόλογες παρουσίες στα τελευταία τουρνουά (2011 και 2013) με συνολικό ρεκόρ 8-8 μάλιστα. Ο Ντέτμαν, μετά την επιτυχημένη θητεία του στην Εθνική Γερμανίας χτίζει και τους Φινλανδούς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα τραυματισμών με κυριότερο αυτό της “σβούρας” Σαλίν. Ο Κοπόνεν (ένας παίχτης που θέλω πολύ να δω στην Ελλάδα) είναι πραγματικός leader, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ενώ τα γνωστά πλέον “μούτρα”, Χαφ-Λι-Μέρφι δίνουν την απαιτούμενη σκληράδα. Ο Τζαμάρ Ουίλσον (της γαλλικής Rouen) έχει σημαντικό ρόλο στη περιφέρεια δίνοντας την ευκαιρία στον Ντέτμαν να απελευθερώσει τον Κοπόνεν στο “2”. Οι Φινλανδοί δείχνουν συνέχεια και πλέον κανείς δε μπορεί να είναι ήσυχος απέναντι τους. Καλή δουλειά..
12. ΒΕΛΓΙΟ: Το Βέλγιο ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας (σε διαφορετική κλίμακα βέβαια) δουλεύοντας σταθερά και σε συνέχεια με τον Eddy Casteels ο οποίος φέρνει την ομάδα σε τελικό τουρνουά Ευρωμπάσκετ για τρίτη συνεχόμενη φορά (2011, 2013). Διακρίνω μια συνεχή άνοδο και βελτίωση στους Βέλγους που μου αρέσει αρκετά. Το performance τους σε συνεχόμενα παιχνίδια απέναντι σε τοπ-ομάδες του τουρνουά (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία) μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Casteels στηρίζει πολλά στον Βαν Ρόσομ, τη δεσποτική παρουσία του Ερβέλ και φυσικά στον Ματ Λοτζέσκι. Οι τρείς τους αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ομάδας. Δίπλα στα playmaking abilities του πόιντ γκαρντ της Βαλένθια οι Serron (Οστάνδη, καλό σουτ από το “2”) -Tambu συμπληρώνουν το rotation στο backcourt ενώ ο Κογκολέζος Τumba πλαισιώνει τον Ερβέλ. Οι Βέλγοι παίζουν καλή άμυνα, βάζουν πολύ τα χέρια τους στη μπάλα και διατηρούν ανταγωνιστικό χαρακτήρα όμως ακόμα “χτίζουν” αυτό το mentality πράγμα που σημαίνει ότι πνευματικά σαν ομάδα βρίσκονται σε ευαίσθητο σημείο. Μ’αρέσουν, τους περιμένω να πάνε καλά αν και ο όμιλος κρύβει παγίδες.
13. ΛΕΤΟΝΙΑ: Η Λετονία είναι η ομάδα που μπορεί κυριολεκτικά να κερδίσει και να χάσει από οποιονδήποτε. Ο Μπάγκατσκις έχει δημιουργήσει ένα καλό σύνολο το οποίο όμως παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα μέσα στο 40λεπτο με διαστήματα που “σκοτώνει” και άλλα που κάνει “βουτιές” στην απόδοση του. Οι Λετονοί πειραματίζονται με ψηλές ή γρήγορες lineups, έχουν τον Κάσπαρς Μπέρζινς σε εξαιρετική κατάσταση και παίζουν ένα aggressive style ψάχνοντας περιφερειακά σουτ στο τρανζίσιον. Κοιτάζουν ψηλά στον όμιλο της Ρίγα, μπορούν να δώσουν ένα πολύ καλό παιχνίδι στους Λιθουανούς..
14. ΓΕΩΡΓΙΑ: Οι Γεωργιανοί έχουν ποιοτικό ρόστερ (ποιοτικότερο από ομάδες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία ή η Λετονία) όμως προσπαθούν να βάλουν όλα τα κομμάτια του μαζί. Ο Κοκόσκοφ προσπαθεί να σπρώξει τη μπάλα γρήγορα στη επίθεση ψάχνοντας ανοιχτό γήπεδο και καταστάσεις απομόνωσης όμως θα πρέπει να βελτιώσει το σύνολο του στο αμυντικό κομμάτι για να πάρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Ο Πούλεν έχει εγκλιματιστεί, Μαρκοϊσβίλι-Πατσούλια-Σενγκέλια πήγαν πολύ καλά στα φιλικά όπως o Beka Burzanadze (21χρονος φόργουορντ που παίζει στη LEB με τη Κορούνια) που προσπαθεί να αρπάξει την ευκαιρία αν και μπροστά του υπάρχει δυνατός ανταγωνισμός )(Σανικίτζε-Σενγκέλια).
15. ΠΟΛΩΝΙΑ: Μπορεί η Πολωνία να αποτελέσει “νέα Ουκρανία” στο ρόλο της “Σταχτοπούτας” της διοργάνωσης; Μη βιαστείτε να απορρίψετε το ενδεχόμενο.. Το γκρούπ Α άλλωστε προσφέρετε για πολλά δεδομένου του ότι από τη 2η μέχρι την 6η θέση η απόσταση φαίνεται μικρή. Ο Αμερικανός κόουτς Μάικ Τέηλορ (γνωστός από τη θητεία του στην Ουλμ και στους Maine Red Claws, τη θυγατρική των Σέλτικς στη D-League) πειραματίζεται αρκετά ψάχνοντας τον κλειδάριθμο που θα ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της χημείας, δοκιμάζοντας πράγματα. Έχει τους Γκόρτατ-Κούλιγκ στο ζωγραφιστό, ανέβασε τον A.J. Slaughter μέχρι και στο “1” αν και είναι προφανές ότι ο Αμερικανός σουτέρ παίζει καλύτερα στο “2” με τον Koszarek δίπλα του από ότι με δύο “πλάγιους” όπως οι Ponitka-Waczynski (της Ομπραντόιρο) που κάνουν την ομάδα πιο ψηλή και αθλητική αλλά λιγότερη λειτουργική όσον αφορά τη κυκλοφορίας της μπάλας στην επίθεση όπου με τον Κοszarek αποκτά ροή και δημιουργία. Καθόλου άσχημα..
16. ΡΩΣΙΑ: Δε τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στους Ρώσους.. Παραείναι μέτρια η ομάδα τους παρά τις προσπάθειες του Πασούτιν να μαζέψει τη κατάσταση. Αναγνωρίζω το βαθμό δυσκολίας λόγω των απουσιών και των προβλημάτων με την ομοσπονδία που δημιουργήθηκαν πρόσφατα. Με τους Μοζγκόφ-Σβεντ αυτή η ομάδα θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερη. Ο Πασούτιν φείδεται ποιοτικού γκαρντ και ψηλού και προσπαθεί με εξτρεμιστικές μεθόδους (πολλά φόργουορντς-μπαλαντέρς.-άμυνα ζώνης) να αντισταθμίσει τη κατάσταση. Το θέμα είναι ότι -χωρίς βάθος/ποιότητα στη περιφέρεια- οι Ρώσοι αδυνατούν να ελέγξουν τον ρυθμό και παίζουν σχεδόν πάντα εκεί που τους πηγαίνει ο αντίπαλος.
17. ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Δύσκολη περίοδος στη μετά-Φρατέλο εποχή με τη πολιτική κατάσταση στη χώρα να έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα. Η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας έκανε σοβαρές περικοπές και εμπιστεύτηκε τα κλειδιά της ομάδας στον Yevgen Murzin, απόφαση την οποία πολλοί παίχτες δεν είδαν με το καλύτερο μάτι, αρνούμενοι τελικά τη πρόσκληση για το τουρνουά. Οι Ουκρανοί δε θα έχουν στη διάθεση τους τους τραυματίες Lishchuk-Gladyr, τον Jeter (οι δύο τελευταίοι αποτελούσαν το φτεροπόδαρο backcourt πάνω στο οποίο βάσισε όλο το πλάνο του ο Φρατέλο), τον Mikhayluk του Kansas, τον Len, τον Kravtsov, τον Bolomboy (Ουέμπερ Στέητ) ενώ ο νέος κόουτς δεν έστειλε καν κλήση στους Pecherov-Drozdov. Σε πολύ καλή κατάσταση ο Φεσένκο που αποτελέσει εφιάλτη για πολλές frontcourts τη περίοδο προετοιμασίας. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά στη χώρα που κανείς δε περιμένει κάτι από αυτή την ομάδα. Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο ατού της..
18. ΤΣΕΧΙΑ: Με τον Ισραηλινό Ronen Ginzburg (σταθερή αξία της Νίμπουργκ) να δουλεύει το επιθετικό κομμάτι όπου έχει διαγνωσθεί πρόβλημα, οι Τσέχοι μπαίνουν στον 4ο όμιλο για να διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους. Βέσελι, Σατοράνσκι, Γιέλινεκ, οι «παλιοσειρές του ’80» Μπάρτον-Γίρι Ουέλς με νατουραλιζέ τον Μπλέηκ Σιλμπ (έρχεται από τον πάγκο), ο κορμός της ομάδας. Στα ματς προετοιμασίας δούλεψαν πολύ Horns Offense που στα περισσότερα plays καταλήγει με το “4” ψηλά να προσπαθεί για εισαγωγική πάσα στη ρακέτα είτε σε cuts είτε στον ψηλό. Το γκρούπ είναι πολύ ζυγισμένο πίσω από τη Λιθουανία και οι Τσέχοι έχουν τύχη.
19. ΙΣΡΑΗΛ: Το Ισραήλ δεν έχει μπορέσει ακόμα να παίξει «μαζί» και αυτό φαίνεται σε κάθε ματς προετοιμασίας που δίνει. Ο Εντελστάιν φέρει μερίδιο όμως έχει ακόμα χρόνο να παρουσιάσει κάτι καλύτερο μιας και το φετινό σύνολο παρά τις απουσίες έμπειρων αθλητών μπορεί να διεκδικήσει τουλάχιστον την πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι Ισραηλινοί στηρίζονται στο πολύπλευρο ταλέντο του Κάσπι και τα playmaking abilities του Μέκελ, έχουν τον Φίσερ στο ζωγραφιστό και παιδιά που μπορούν να παίξουν ρόλους από πίσω. Ο Εντελστάιν παίζει πολύ τον Κάσπι στο «4» σε σχήμα με δύο γκαρντς (Μέκελ-Λιμονάντ), έναν swingman στο «3» (Ντόουσον) συν τον Φίσερ. Η πορεία τους θα κριθεί από το αμυντικό τους performance καθώς δε είναι η ομάδα που θα κάνει outscore στον αντίπαλο.
20. ΣΚΟΠΙΑ: Μπαα… Χωρίς Πέρο και Μακάλεμπ οι Σκοπιανοί δε φοβίζουν καν. Το πρόσωπο που έχουν παρουσιάσει στα παιχνίδια προετοιμασίας είναι επιεικώς μέτριο όμως ο όμιλος τους αφήνει το περιθώριο να διεκδικήσουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Θα πρέπει να δουλέψουν στο αμυντικό κομμάτι για να είναι ανταγωνιστικοί καθώς μέχρι τώρα μπορούν να αποδίδουν ικανοποιητικά στην άμυνα μόνο για κάποια λεπτά. Ο Σαμαρτζίσκι, οι Στογιανόσφκι, ο μπάρμπα-Ιλιέφσκι έχουν εικόνες από τέτοια παιχνίδια ενώ σημαντική ενίσχυση στο ζωγραφιστό αποτελεί ο Ρίτσαρντ Χέντριξ που πήρε διαβατήριο, αν και θεωρώ ότι η ομάδα είχε μεγαλύτερη ανάγκη από έναν «νατουραλιζέ» γκαρντ.
21 ΒΟΣΝΙΑ: Τους είδα σε τρία ματς και με απογοήτευσαν πλήρως. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι ο Ιβάνοβιτς έχει να διαχειριστεί σημαντικές απουσίες όμως η ομάδα του μέχρι τώρα παίζει κάτω από αυτό που μπορεί ανάλογα με τις ικανότητες (αυτές που έχει) του ρόστερ σε ατομικό επίπεδο. Σημαντικό πρόβλημα στο αμυντικό κομμάτι. Το δίδυμο των ψηλών, Κικάνοβιτς-Στιπάνοβιτς είναι ότι καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν μέχρι στιγμής ενώ ο Ντούσκο έχει και τον Ρένφροε (Μπάγερν) στα γκαρντς που κάνει φιλότιμες προσπάθειες να απορροφηθεί στο shooting-style παιχνίδι των Βόσνιων.
22. ΕΣΘΟΝΙΑ: Πολύ μέτρια ομάδα οι Εσθονοί, τυχεροί που βρίσκονται σε ένα γκρούπ που τους αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας αν και αποτελούν ακόμα και εκεί την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Στηρίζονται πολύ στο δίδυμο των Σιμ-Σάντερ Βένε (έπαιξε στην Ευρωλίγκα με τη Ζαλγκίρις) και Κρίστιαν Κάνγκουρ (της Βαρέζε, πιθανόν θα τον θυμάστε από τη θητεία του στη Μοντεπάσκι και το Μιλάνο) στα φόργουορντς. ‘Εκαναν ένα εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι σε μια σαφώς καλύτερη ομάδα όπως η Λετονία όμως overall η προετοιμασία τους χαρακτηρίστηκε από πολλές διακυμάνσεις.
23. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Οι Ολλανδοί κάνουν καλή προσπάθεια και θα βελτιώνονται συνεχώς όσο παίζουν απέναντι στους καλύτερους. Ο Helfteren έχει δημιουργήσει ένα αθλητικό σύνολο που τρέχει και κυνηγάει τα ριμπάουντς με κολώνα τον Norel και ηγέτη τον εξαιρετικό Kloof όμως είναι φανερό ότι οι παίχτες του στερούνται «χιλιομέτρων» σε αυτό το επίπεδο. Ο όμιλος είναι σίγουρα δύσκολος όμως πιστεύω ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουν τη μια νίκη απέναντι σε αυτόν που θα τους υποτιμήσει.
24. ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Η Ισλανδία παίζει ένα πολύ ιδιαίτερο μπάσκετ, ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους μονομάχους του τουρνουά, παρατάσσοντας μια πολύ «χαμηλή» ομάδα με πολλά παιδιά να βρίσκονται λίγο πάνω από το 1.90μ. σε ένα ιδιόμορφο small ball που στηρίζεται καθαρά στο τρίποντο. Βρίσκονται στον πιο δύσκολο όμιλο (2ο) και δεν έχουν βλέψεις όμως τα παιχνίδια με τόσο δυνατές ομάδες μπορούν να τους δείξουν μια διαφορετική κατεύθυνση για το άθλημα τους που απέχει ακόμα αρκετά από την προηγμένη μπασκετικά Ευρώπη.
Υ.Γ: Η Μπάμπεργκ τερμάτισε τη συνεργασία της με τον Scouter Μπρένταν Ρούνεη. Είναι ο τύπος που βρήκε λαβράκια όπως ο Χάινς, ο Μπράιαν Ρόμπερτς κλπ.. Εξαιρετικός γνώστης της Αμερικανικής αγοράς. Δε χρειάζεται να κάνω Scouting Report του Scouter..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ