Ο Παναθηναϊκός χάρισε μια μεγάλη βραδιά λοιπόν στο κοινό του, από αυτές που φτιάχνουν αναμνήσεις και «γράφουν». Κυρίως όμως ενίσχυσε τη πίστη του σαν ομάδα στις δυνάμεις και στη δουλειά που κάνει καθημερινά στο γήπεδο. Το χρειαζόταν όσο τίποτα άλλο σε μια περίοδο όπου οι ραψωδίες του ΟΑΚΑ στην αρχή της σεζόν (Φενέρ, ΕΑ7) έμοιαζαν μακρινές.
Προσωπικά θα επιμείνω στη γραμμή που δίνει αυτή εδώ η σελίδα εδώ και πολύ καιρό. Υπομονή. Αυτό εδώ το σύνολο παικτών με τον καιρό μπορεί να παίξει πολύ καλό μπάσκετ. Είναι δεδομένο.. Όπως δεδομένο είναι και κάτι άλλο. Μετά τη νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός, που ακόμα μάχεται για την πρόκριση, είναι ένας αντίπαλος που κανείς δε θα επέλεγε να διασταυρωθεί μαζί του στα play-offs.. Αυτό στη παρούσα φάση μου κάνει. Μήνυμα εστάλη..
ΒΙΤΟΡΙΑ
Ο Ολυμπιακός έμεινε από ανάσες στη Βιτόρια, γονατίζοντας από τα πολλά προβλήματα τα οποία του κόστισαν κυρίως στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι σε πρώτη φάση και μετά σε επίπεδο ποιότητας, απέναντι σε έναν ψυχωμένο αλλά –θα μου επιτρέψετε- ευανάγνωστο αντίπαλο.
Θα συμφωνήσω με τον κόουτς Σφαιρόπουλο που δήλωσε ότι η ομάδα του «έπαιξε καλά», σε συνάρτηση πάντα με τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει.
Ο Ολυμπιακός έχασε τη μάχη στη Μπουέσα Αρίνα γιατί δεν έπιασε τα συνήθη στάνταρντς του στο αθλητικό κομμάτι και παράλληλα σε αυτό των φυσικών δυνάμεων που βγάζει σαν ομάδα στο παρκέ (από τα δυνατά του σημεία που εκτοξεύουν το συνολικό performance) απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος είναι από τα σύνολα τα οποία μπορούν να τρέξουν μαζί με τους ερυθρόλευκους και να τους δημιουργήσουν «θέμα» με το athleticism τους. Πάνω σε αυτή τη βάση χτίζει ο κόουτς Ναβάρο τη νέα δική του Λαμποράλ στη μετά-Ερτέλ εποχή και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής.
Ενώ λοιπόν ίσως κάποιοι σταθούν στο γεγονός ότι η ελληνική ομάδα έχασε ένα κλειστό ματς γιατί παρατάχθηκε χωρίς τον καλύτερο ίσως closer σήμερα στη διοργάνωση και ηγέτη της, Βασίλη Σπανούλη, η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Ο Ολυμπιακός είχε και έχει παίκτες και ποιότητα να καλύψει αυτό το κενό σε ένα ματς όπως αυτό της Βιτόρια, όμως δε κατάφερε να ματσάρει το έλλειμμα φυσικών δυνάμεων από την απουσία του Πέτγουεη και ουσιαστικά του Ντάνστον. Ο Αμερικανός σέντερ (είχε υψηλό πυρετό πριν το ματς) χρησιμοποιήθηκε περίπου 9 λεπτά (9:17) δεν ήταν έτοιμος να μπεί στο παρκέ και αυτό φάνηκε στο αμυντικό κομμάτι από τη στιγμή που (γρήγορα) έχασε ανάσες. Δεν είχε καμία ισορροπία στα early picks των Βάσκων στο transition, αδυνατούσε να εκτελέσει help & recover στα σκρινς του Μπέρτανς, ενός παίκτη που εκτελεί εκπληκτικά σε πρώτο χρόνο και η στιγμιαία βοήθεια/χέρι πάνω στη μπάλα είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα, έχανε «θέσεις» που δύσκολα χάνει. Κόστισε αυτό στον Ολυμπιακό..
Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν αρκετά σωστά και πάνω στο πλάνο που είχαν χαράξει, τα πρώτα 15 λεπτά του παιχνιδιού. Ο Σφαιρόπουλος χρησιμοποίησε πολύ σωστά το ροτέησιον, όμως πλήρωσε το (μόνο) λάθος του, να μπεί στον πειρασμό να αφήσει στο παρκέ λίγο παραπάνω τον Καββαδά αγοράζοντας χρόνο (και λόγω της κατάστασης του Ντάνστον). Σε αυτό το παραπάνω 1-1.5 λεπτό, τρείς «ήττες» του Έλληνα σέντερ (δε μπορώ να πω λάθη γιατί δεν είναι στις δυνατότητες του να διατηρήσει αμυντική ισορροπία π.χ. ψηλά με τα γκαρντς των Ισπανών) έφεραν τη Λαμποράλ πάλι σε θέση βολής.
Η ομάδα του Σφαιρόπουλου πλήρωσε επίσης, αμυνόμενη στο pick & roll του αντιπάλου, τη τακτική της να μετατρέπει τo Hard help & recover σε Τrapping, με τους Βάσκους να βρίσκουν πολλές ελεύθερες ματιές άμεσα βγάζοντας τη μπάλα από την παγίδα.
Επιθετικά ο Ολυμπιακός παρουσίασε μια μοιρασμένη επίθεση. Ξεκίνησε στοχεύοντας να βάλει τη μπάλα στη καρδιά της ρακέτας με άξονα το κεντρικό pick & roll. Είδα καλή κυκλοφορία της μπάλας που οδήγησε σε αρκετά assisted FGs και μου άρεσαν τα side posts του Μάντζαρη όμως έλειψαν οι έξτρα πόντοι από τρανζίσιον καθώς η ομάδα δεν εξασφάλισε ουσιαστικά ποτέ το εύκολο αμυντικό ριμπάουντ για να βάλει τις βάσεις, απέναντι σε μια πολύ δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ Λαμποράλ. Αντίθετα, προς το τέλος του ματς οι ίδιοι οι ερυθρόλευκοι παρουσίασαν κακή transition άμυνα αφήνοντας τα γκαρντς των γηπεδούχων να φτάσουν με τη μπάλα μέχρι τέλους (Τζέημς, Κοζέρ).
Ο κόουτς Σφαιρόπουλος χρησιμοποίησε lineups με δύο Defensive PGs (Λαφαγιέτ, Μάντζαρη) και έναν σκόρερ δημιουργό στο «3» (Λοτζέσκι) για να δώσει stops ειδικά σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου ελέγχοντας τη μπάλα και μαζί τα γκαρντς του Ναβάρο, όμως αυτό κόστισε χρόνο στον Σλούκα ο οποίος μπήκε αργά στο τέλος για να τραβήξει το βάρος των αποφάσεων (που θα έπαιρνε ο Σπανούλης).
Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός σε βαθμολογικό επίπεδο δεν έχασε κάτι και ίσως αυτή τη (βαθμολογική) χαλαρότητα την πήρε στο παρκέ της Μπουέσα Αρίνα σε κάποιες στιγμές. Επιμένω ότι η απουσία του Πέτγουεη (ειδικά στο αμυντικό ριμπάουντ) και το πρόβλημα του Ντάνστον του κόστισαν παραπάνω από την αντίστοιχη του Σπανούλη στο συγκεκριμένο ματς. Είναι τέτοια η φύση της φροντκόρτ των ερυθρολεύκων με την έλλειψη ενός παίκτη που μπορεί να καλύψει και το «4» και το «5» (όπως ο Γκιστ ή ένας tweener όπως ο Μαυροκεφαλίδης στον Παναθηναϊκό) που χάνει σε ποικιλία σχημάτων.
Σε αυτό είχαμε εστιάσει το καλοκαίρι προτείνοντας τον Λοβερνί (πριν το εντυπωσιακό Μούντο και με την τιμή του σε προσιτό επίπεδο ακόμα). Παρ’όλα αυτά εξακολουθώ στη παρούσα φάση να μεταφράζω θετικά τις πιθανότητες του Ολυμπιακού να φτάσει μέχρι τέλους.
Αυτό που με προβληματίζει είναι το πώς θα «κλείσει» η ομάδα το TOP-16 και θα διαχειριστεί τον εαυτό της μετά το ματς του ΣΕΦ με τη Φενέρ. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να νικά και αυτό ήταν το μεγαλύτερο κόστος από την ήττα στη Βιτόρια, ώστε να μπεί με το κατάλληλο μομέντουμ (ανεξαρτήτου θέσεως) στην ποστ σίζον. Για αυτό ματς που έρχεται, με την Αναντολού είναι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο γιατί σου εξασφαλίζει μια ζαριά για το πλεονέκτημα έδρας στο ματς της Μόσχας αλλά γιατί θα πεί πολλά για το αγωνιστικό στάτους των ερυθρολεύκων αυτή τη περίοδο..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ