Η ζωή κάνει κύκλους.. Όταν πριν μερικούς μήνες το όνομα του “μπλέχτηκε” σε μεταγραφικά σενάρια, ο πατέρας/δάσκαλος/κόουτς/αρπαχτολαίμης, Ντούλε “μοιράζω σωφρονιστικά μπατσάκια σε παίχτες μου και αντιπάλους” Βουγιόσεβιτς βγήκε μπροστά και ξεκαθάρισε ότι ” ο Μπογκντάνοβιτς θα πρέπει να ωριμάσει και να συγκεντρωθεί. Η συμφωνία μας είναι να μείνει έναν ακόμα χρόνο στην Παρτίζαν. Nα γίνει σταθερός χαρακτήρας και να επιστρέψει στο κλαμπ ότι αυτό έχει επενδύσει σε αυτόν. Μετά μπορεί να πάει στη Φενέρ, τον ΠΑΟ ή το ΝΒΑ..” Από εκείνη τη δήλωση έχει περάσει αρκετός καιρός και μαζί και η αποφράδα ημέρα των ημιτελικών του φάιναλ-φορ της Αδριατικής, όπου η Παρτίζαν έφαγε τις ίδιες της τις σάρκες θέτοντας εαυτόν εκτός επόμενης Ευρωλίγκας. Το επόμενο πρωί από εκείνο το σουτ “που μύριζε θάνατο” του Νόλαν Σμιθ, είχε ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα στο Βελιγράδι..
Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς πωλείται κυρίες και κύριοι.. Και αποτελεί το πιο καυτό όνομα στην ευρωπαϊκή μπασκετική πιάτσα για αυτή την off season.. Η Παρτίζαν έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα για να επιβιώσει και ο παίκτης, στα 22 του χρόνια, το πεδίο για να ανοίξει τα φτερά του. Δε τίθεται θέμα ότι ήδη αποτελεί έναν από τους καλύτερους Ευρωπαίους παίχτες ανεξαρτήτου θέσεως, εντυπωσιάζοντας φέτος με την ευκολία με την οποία προσαρμόστηκε όταν ο Ντούλε (μετά τον τραυματισμό του Ουέστερμαν) τον ανέβασε από το “φτερό” στον άσσο..
Πάμε να δούμε τις πιθανές επιλογές του..
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Είναι το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση του, με τον μάνατζερ του παίκτη, Αλεξάνταρ Ράσκοβιτς (εκπρόσωπος και του Ζοτς) να είναι ο συνδετικός κρίκος και ο άνθρωπος που θα κάνει όλη τη δουλειά.. Οι Τούρκοι φημολογήθηκε τον Φεβρουάριο ότι προσέφεραν στην Παρτίζαν περισσότερα από 500.000 ευρώ για την ελευθέρας του παίκτη (τον οποίο ο Ομπράντοβιτς εκτιμά απεριόριστα) αν και θεωρώ ότι η διοίκηση της Παρτίζαν μπορεί να βρεί και καλύτερα χρήματα όμως το “ΠΡΕΠΕΙ” είναι μεγάλο και η πώληση ζωτικής σημασίας. Με τον Μπογκντάνοβιτς η Φενέρ μπορεί να αποτελέσει μια σύγχρονη version της θρυλικής εθνικής Γιουγκοσλαβίας στις ημέρες μας (ειδικά εάν προσθέσει και τον Τεόντοσιτς..) καθώς στην ομάδα ήδη υπάρχουν οι Μπιέλιτσα, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, Πρέλντζιτς, Ζόριτς και ο γεννημένος στην Πρίστινα, Κενάν Σιπάχι.. Ο 22χρονος γκαρντ της Παρτίζαν μπορεί να αποτελέσει το απόλυτο περιφερειακό πολυεργαλείο για τον Ομπράντοβιτς (και τον νέο ηγέτη της ομάδας, με τη θέση του βασικού SG να τον περιμένει) καθώς μπορεί να αμυνθεί (προσόν που εκτός Σιπάχι δεν υπάρχει στην περιφερειακή γραμμή της Φενέρ), να ανεβάσει το κομμάτι του athleticism, να δημιουργήσει καλύπτοντας και τις τρείς περιφερειακές θέσεις και να εκτελέσει από όλα τα πιθανά σημεία του γηπέδου. Παράλληλα δίπλα στον Ζοτς, ο Μπογκντάνοβιτς καλείται να μάθει να νικήσει στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόσοι και τόσοι τα κατάφεραν πριν από αυτόν άλλωστε..
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ: To άλλο μεγάλο τουρκικό powerhouse, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στο τιμόνι και δυνατό επίσης οικονομικό status στην αγορά. Η κατάσταση στο κλαμπ και το γενικό restart με στόχο ένα ολοκαίνουργιο project βασισμένο στους καλύτερους νέους παίκτες που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, σίγουρα ταιριάζει στον Μπογκντάνοβιτς. Ο Ντούντα τον εκτιμά επίσης πολύ, γεγονός που φάνηκε και από τον τρόπο που τον χειρίστηκε στην εθνική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι. Ας μη γελιόμαστε όμως.. Δεν είναι εύκολο ένα “παιδί” του Ράσκοβιτς να υπογράψει σε ομάδα που την πρωτοκαθεδρία (λόγω Ντούντα φυσικά) έχει ο Ραζνάτοβιτς και το πελατολόγιο του.. Δύσκολα λοιπόν θα “έχανε” η Φενέρ μια τέτοια μάχη, τη στιγμή που δεν υστερεί (το αντίθετο) στο οικονομικό κομμάτι. Σίγουρα ένα δίδυμο Μίσιτς (είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει στην Αναντολού, θα γνωρίζουμε μετά το νταφτ..)-Μπογκντάνοβιτς θα ήταν σούπερ ελκυστικό υπό τον Ντούντα ενώ στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου θα αποκτούσαν τον δικό τους.. Μπογκντάνοβιτς ως αντίπαλο δέος στον Κροάτη “πιστολέρο” της Φενέρ ενώ ο Μπογκντάνοβιτς θα είχε την ευκαιρία να δουλέψει με τον καλύτερο κόουτς στην ανάπτυξη νέων παικτών. Αν και νομίζω ότι πλέον περνάει το στάδιο του νέου παίκτη και βρίσκεται στην ελίτ..
ΠΑΡΤΙΖΑΝ: Υπάρχει γενικότερα ένα κλίμα τις τελευταίες ημέρες που συντηρείται από μεριά των οπαδών του συλλόγου, στην κατεύθυνση του η ομάδα, στην περίπτωση που η Τσιμπόνα παραιτηθεί του δικαιώματος και οι “Γκρόμπαρι” πάρουν το εισιτήριο για τα προκριματικά της Ευρωλίγκας, να διατηρήσει στις τάξεις της τους δύο καλύτερους Σέρβους αθλητές της, Μπογκντάνοβιτς και Μιλοσάβλιεβιτς. Δε το βλέπω πιθανό. Η διοίκηση βασίζεται στην πώληση του Μπογκντάνοβιτς και πραγματικά το να μείνει εκτός Ευρωλίγκας για μια σεζόν ίσως αποτελεί ανακούφιση. Κατά τη γνώμη μου, η Παρτίζαν δεν έχει να δώσει τίποτα στον Μπογκντάνοβιτς μετά το πέρας της τρέχουσας σεζόν. Έχει δικά της θέματα να λύσει και να ξαναπατήσει οικονομικά στα πόδια της σιγά σιγά. Ο 22χρονος wing έχει απόλυτη ανάγκη το επόμενο βήμα. Θα αποτελέσει λοιπόν ένα ακόμα από “καυχήματα” της παραγωγικής διαδικασίας του κλαμπ που πωλήθηκαν στα δυνατά Ευρωπαϊκά πορτοφόλια.. Άσε που η πιθανότητα τραυματισμού από τον ίδιο σου τον προπονητή είναι μια παράμετρος που δεν υπάρχει αλλού.. Στο καλό αγόρι μου..
ΕΛΛΑΔΑ: Στη παρούσα φάση θεωρώ ότι το πλαίσιο για να ενταχθεί ο παίκτης κάτω από καλύτερες για αυτόν αγωνιστικές συνθήκες βρίσκεται στο ΟΑΚΑ. Με Σπανούλη και Λοτζέσκι δε νομίζω ότι και ο ίδιος θα κοιτούσε τόσο προς τον Πειραιά (αντίθετα σας είχα πεί ότι θα αποτελούσε το ιδανικό πακέτο μαζί με τον Λοβέρν για τους ερυθρόλευκους στο πάντα θεωρητικό σενάριο που ο Σπανούλης ζητούσε την πώληση του) όσο ιντριγκαδόρικη και εάν θα ήταν η συνύπαρξη του με τους 90αρηδες του Ολυμπιακού. Θεωρώ λοιπόν ότι για τον Παναθηναϊκό και το πρότζεκτ που ξεκινά ο Μπογκντάνοβιτς είναι το perfect fit.. Μπορεί, όχι άδικα, η διοίκηση του Παναθηναϊκού να έχει κυκλώσει τον δοκιμασμένο και πάνω από όλα Έλληνα Νικ Καλάθη ως τον παίκτη που θα ηγηθεί της ομάδας την ημέρα που ξημερώνει, όμως τα “χοντρά λεφτά” είναι ο νεαρός της Παρτίζαν. Με αυτόν στο 2-3 και τους Παππά-Γιάνκοβιτς-Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν ουσιαστικά έναν πόιντ γκαρντ μακριά από τη δημιουργία μιας εξαιρετικής περιφερειακής γραμής που θα έδινε χώρο και χρόνο σε όλους, σε αυτήν την χρονιά αναδόμησης της ομάδας, δεδομένου ότι ο Μπογκντάνοβιτς μπορεί να συνυπάρξει με όλους και να χρησιμοποιηθεί από βασικός δημιουργός έως executive shooter και αιχμή στο transition. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολα ο Παναθηναϊκός (όπως και ο Ολυμπιακός) θα μπορούσαν να πάρουν έναν τόσο καλό Σέρβο παίκτη από τις ομάδες της Τουρκίας. Για πολλούς λόγους..
NBA: Εδώ υπάρχει “κάτι”.. Ο Σέρβος wing περιμένει το ντραφτ της 26ης Ιουνίου για να πάρει τις αποφάσεις του. Οι προβλέψεις τον τοποθετούν στην αρχή του δευτέρου γύρου όπου οι Σίξερς, οι Μαβς και οι Πίστονς τον γλυκοκοιτάζουν, αν και ο ίδιος στρέφει διακριτικά το βλέμμα του στο τέλος του 1ου γύρου και την επιλογή των πρωταθλητών Σπερς. Δεν είναι μακρινή επιλογή η Αμερική στη σκέψη του Μπογκντάνοβιτς. Ο Νέντοβιτς έδειξε το δρόμο πέρυσι (ακόμα και εάν δεν βρήκε χώρο την πρώτη σεζόν), ίσως το κάνει και ο Μίσιτς (που κατ’εμέ θα μείνει στην Ευρώπη). Ο Σερβος “πλάγιος” έχει το μέγεθος για να παίξει στο backcourt, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, scoring insticts και κυρίως αντίληψη του παιχνιδιού. Του λείπουν παραστάσεις, σωματικά θα βελτιωθεί κι άλλο..Είναι γνωστό ότι παίκτες σαν τον Μπογκντάνοβιτς περιμένουν την “καλή κατάσταση” που θα τους δώσει πιο εύκολα την ευκαιρία να βάλουν τα πόδια τους σταθερά στο παρκέ. Αλλιώς η Αμερική μπορεί (για λίγο) να περιμένει..
Εν κατακλείδι, τι θα επέλεγα προσωπικά στη θέση του σταρ της Παρτίζαν..? Διόλου εύκολη απόφαση. Αν και ο “κανόνας” θα προέτρεπε ένα παιδί στην ηλικία του με αυτή την πρώτη ύλη να δουλέψει για 1-2 σεζόν στο τοπ-επίπεδο με προπονητές όπως ο Ίβκοβιτς ή ο Ομπράντοβιτς πριν κάνει το βήμα στην Αμερική ως πιο ολοκληρωμένος αθλητής, έχω ενδοιασμούς κυρίως για την επιλογή των τουρκικών κλαμπς που τώρα σιγά σιγά προσπαθούν να χτίσουν την τεχνογνωσία σε επίπεδο ανάπτυξης παικτών και εμφύσησης σωστής νοοτροπίας. Αν μιλούσαμε για τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς και τον Ολυμπιακό του Ίβκοβιτς, ίσως λοιπόν σε πείσμα όλων να επέλεγα Ελλάδα, παρά τα όποια θέματα αντιμετωπίζει η λίγκα μας. Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω καταλήγω ότι εάν ο Μπογκντάνοβιτς βρεί την επόμενη του ντραφτ μια καλή κατάσταση στο ΝΒΑ θα μπορούσε να κάνει το βήμα. Με υπομονή και πολύ όρεξη για δουλειά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με μια τέτοια απόφαση κρατάει ψηλά το οικονομικό του status (που τώρα χτίζεται, μη ξεχνάτε το παιδί έπαιρνε 110 χιλιάρικα στη Παρτίζαν) εξασφαλίζοντας τον εαυτό του ακόμα και σε περίπτωση που κάτι δε πάει καλά και χρειαστεί να γυρίσει πρόωρα στην Ευρώπη. Καθαρά ρεαλιστικά πάντως, η αίσθηση μου είναι ότι ο παίκτης είναι πιο κοντά στη Φενέρ..
Υ.Γ: Περίπτωση Καλάθη. Ο παίκτης θέλει να συνεχίσει στην Αμερική και να μείνει εκεί. De facto. Αυτό ήθελε μια ζωή και η Ευρώπη είναι δεύτερη επιλογή. Το πρόβλημα που οδηγεί στο δίλημμα είναι οικονομικό. Ήδη πέρυσι έπαιξε για το -περίπου- 1/4 της αξίας του στην αγορά. Φέτος καλείται να το πράξει για το 1/2, εφόσον μείνει στο ΝΒΑ. Χάνει χρήματα δηλαδή, σε μια παραγωγική ηλικία. Εδώ μπαίνει ο Παναθηναϊκός στο κόλπο. Η πρόταση είναι εξαιρετική, ανάλογη της “καψούρας” της διοίκησης να τον χρίσει ως τον επόμενο ηγέτη της ομάδας. Άλλωστε ο Καλάθης το έχει ξαναπράξει.. Να φύγει από ένα μέρος (Παναθηναϊκός) το οποίο αποτελούσε την πρώτη του επιλογή για να πάει σε ένα άλλο (Κούμπαν) που απλά του έδινε καλύτερες οικονομικά συνθήκες..
Υ.Γ1: Oι φίλοι της σελίδας είναι παντού.. Μέχρι και στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Δημήτρης Ιτούδης επ’αυτοφώρω..