-Ο Παναθηναϊκός μου άρεσε. Αναφέρομαι στη νοοτροπία και στον τρόπο που προσέγγισε το ματς. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι έκανε από την αρχή το παιχνίδι του και στραγγάλισε τον αντίπαλο με στοιχεία που –ο ίδιος- θέλει να αποτελούν τη ναυαρχίδα στο παιχνίδι του και το αγωνιστικό του στυλ. Άμυνα, ριμπάουντ, (ελεγχόμενο) τέμπο, σωστά μοιρασμένη επίθεση σε αρκετά πρόσωπα.
Φανερά ο στόχος της ελληνικής ομάδας στο αμυντικό κομμάτι ήταν να μη δώσει διείσδυση στους προικισμένους slashers του αντιπάλου. Ο ψηλός pick defender των πρασίνων (Λάσμε συνήθως) δημιουργούσε μια μεμβράνη άμυνας κολλώντας δίπλα στον δικό του περιφερειακό αμυντικό, κάθε φορά που οι Λάνγκφορντ-Χάκετ καλούσαν για σκριν. Ουσιαστικά οι πράσινοι δε φοβήθηκαν την πάσα στον ψηλό υπολογίζοντας σε γρήγορη περιστροφή της άμυνας τους σε περίπτωση εσωτερικής πάσας και στα ψηλά περιφερειακά κορμιά. Ο πράσινος ψηλός «έμενε» λοιπόν λίγο παραπάνω ψηλά «μαζί» με τον αμυνόμενο περιφερειακό, αποτρέποντας τη διείσδυση και αναγκάζοντας τον Λάνγκφορντ να λουστράρει το midrange game του.
-Ο Μπάνκι έχει προβλήματα. Η Αρμάνι του υστερεί σημαντικά σε ταχύτητα ανάπτυξης και κυκλοφορίας της μπάλας σε σχέση με το περυσινό του πρότζεκτ στην Τοσκάνη. Η ομάδα του παρουσιάστηκε ράθυμη, άνευρη στο ΟΑΚΑ, πέρα πάντα από τα αγωνιστικά της προβλήματα. Ειδικά τις στιγμές που έλειπε ο Μος από το παρκέ (προσωπικά, με την εικόνα που είχε η ΕΑ7 θα τον άφηνα 35+ λεπτά μέσα..), ο παίκτης που έκλεινε διαδρόμους και βούλωνε τρύπες με τη φοβερή του ικανότητα να αμύνεται το ίδιο αποτελεσματικά σε όλες τις γραμμές άμυνας, οι Λομβαρδοί έχαναν σημαντικά σε ένταση ακουμπώντας το μηδέν..
Ο Ιταλός κόουτς δοκίμασε overplay με τον Μος στον κύριο δημιουργό/ballhandler των πρασίνων από την αρχή της 2ης περιόδου και αυτό το τρικ βοήθησε την Αρμάνι να «πατήσει» και να μπεί στο ματς, παίζοντας για μεγάλο διάστημα καλή άμυνα μιας και οι πράσινοι άργησαν να προσαρμοστούν. Αυτό ήταν και το καλύτερο διάστημα της ιταλικής ομάδας με τον Μπάνκι να φανερώνει το πρόβλημα της ελληνικής ομάδας που παρουσιάζεται μονοδιάστατη φέτος στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Πεδουλάκης απάντησε βάζοντας τον Παππά στο «1» δίπλα στον Διαμαντίδη, αν και οι γηπεδούχοι άρχισαν να αποδίδουν καλύτερα όταν υποστήριξαν την επίθεση τους με επιθετικό ριμπάουντ το οποίο ουσιαστικά χάλασε το μυαλό του αντιπάλου που δε μπορούσε να κερδίσει κατοχή μετά από 20’’ καλής άμυνας. Το θέμα των Λομβαρδών πάντως είναι η στελέχωση. Ο Λάνγκφορντ θέλει δίπλα του έναν γκαρντ τύπου Οχαγιόν ή Μάντζαρη, που δε παίζει πολύ με τη μπάλα στα χέρια, για να αποδώσει.. Σαφώς και πρόκειται για σπουδαίο παίκτη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά κάτι μου λέει ότι εάν η Αρμάνι είχε στη θέση του έναν κλασσικό πόιντ (δίπλα στον Χάκετ) θα λειτουργούσε καλύτερα.
-Ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός στην πρώτη περίοδο. Θα λέγαμε ότι καρατόμησε τον αντίπαλο έχοντας διαβάσει καλά την iso επίθεση των Ιταλών στην οποία κυριαρχεί το στοιχείο της ατομικής πρωτοβουλίας. Με τα γκαρντ του να παίζουν άμυνα μέσα από τη γραμμή του τριπόντου, δίνοντας το σουτ και κλείνοντας τη πόρτα στη ρακέτα του, καλές αποστάσεις στην επίθεση του και κυρίως σωστές αποφάσεις στο εκτελεστικό κομμάτι παίζοντας αποτελεσματικά πικ εν ρολ από τον άξονα (οι Ιταλοί θέλουν πολύ δουλειά εδώ) 8/10 σουτ, 12 ριμπάουντς έναντι 2 του αντιπάλου. Τα νούμερα νομίζω είναι ενδεικτικά..
-Παίκτης κλειδί για την ελληνική ομάδα ο Ραμέλ Κάρι. Έδωσε ώθηση στο εκτελεστικό κομμάτι με το γνωστό καλό του shot selection όντας αυτός που άνοιξε το γκάζι με χέρι-αλφάδι, «γράφοντας» 10π. (4/6σ.) σε 17’, δηλ. αυτό ακριβώς που ζητάει η ομάδα από αυτόν.. Μαζί με τον παραγωγικό Ούκιτς έδωσαν στον Διαμαντίδη την πολυτέλεια να αφοσιωθεί στο καλό του κομμάτι δηλ. το πώς να κρατήσει τους γύρω του ζεστούς και αναμεμειγμένους στην επίθεση της ομάδος (11 τελικές). Δεσποτική η παρουσία του Στεφάν Λάσμε στο αμυντικό κομμάτι. Ήταν ξεκάθαρο το πόσο δυσκολεύονταν οι Ιταλοί να παίξουν «πάνω» του.. Ο Γκαμπονέζος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της ομάδας, το έχουμε πεί από πέρυσι, για τον απλούστατο λόγο ότι το πακέτο του πρεσβεύει όλα όσα θέλει να προτάξει ο Παναθηναϊκός σαν ομάδα στο παρκέ..
Υ.Γ: Για τον Μάρντι Κόλινς δε προλάβαμε να πούμε πολλά λόγω της απουσίας μου στο εξωτερικό. Πρόκειται για παίκτη από αυτούς που μας αρέσουν και ως γνωστόν αρέσουν και στον κόουτς Μπαρτζώκα. Το θέμα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να «μπεί» και να βρεί το χώρο του σε μια περιφερειακή γραμμή υψηλών απαιτήσεων (που έχει λεπτά-μπετόν για τρία μέλη) στα μέσα της σεζόν. Αυτό είναι το ερωτηματικό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο παίκτης είναι καλός. Αν βρεί το κατάλληλο πλαίσιο θα βοηθήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ