Brothers in arms..



Το Hoopfellas σας ταξιδεύει σε μια από τις πιο αναπτυσσόμενες νέο-μποέμ γειτονιές της Ευρώπης, το μπασκετικό –μέχρι θανάτου- Βελιγράδι, όπου η μάχη μεταξύ Παρτίζαν και Ερ. Αστέρα έχει φουντώσει για τα καλά σε όλα τα πεδία και παράλληλα συνεχίζει τη Γιούγκο-βόλτα στη Κροατία για το «κλέψιμο» της Τσεντεβίτα από την Αμερικανική αγορά..

Η –μόνιμα τεταμένη- κατάσταση μεταξύ των δύο αθλητικών γιγάντων της πόλης άναψε περισσότερο φέτος το καλοκαίρι και όλη αυτή η θερμότητα αναμένεται να μεταφερθεί στο γήπεδο τον χειμώνα που έρχεται. Η Παρτίζαν όπως θα θυμάστε μετά το τέλος της σεζόν, με μπροστάρη τον Σάσα Ντανίλοβιτς έκανε έκκληση  για οικονομική βοήθεια  μιας και το «δεν πληρώνω φόρους τόσα χρόνια..» γύρισε κατά της (αναμενόμενο…) με αποτέλεσμα το κλαμπ να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ρισκάροντας ακόμα και τη συμμετοχή του στις λίγκες αυτής της χρονιάς. Οι οπαδοί της (με μπροστάρηδες του «Γκρόμπαρι») κινήθηκαν ταχέως, μαζεύοντας μερικές χιλιάδες ευρώ όμως λίγο μετά το ξεκίνημα αυτής της «κίνησης» ο τραπεζικός λογαριασμός της ομάδας μπλοκαρίστηκε. Εκεί άναψε η φλόγα, μιας και στις τάξεις της Παρτίζαν  θεωρούν ότι αυτό μόνο «τυχαία» δεν έγινε, δείχνοντας με το δάχτυλο προς τη πλευρά του Ερ. Αστέρα και πιο συγκεκριμένα στον  πασίγνωστο Nebojsa Covic  έναν από τους πιο δικτυωμένους-underground ανθρώπους στη χώρα (πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας/δήμαρχος της πόλης/πρωθυπουργός της χώρας με πολλές ..δραστηριότητες οι οποίες κάνουν το γεγονός του ότι δεν έχει μπεί στη..μπουζού ούτε για μια ημέρα απίστευτο στον μέσο Σέρβο πολίτη) αλλά και προς τον αδερφό του Ίβιτσα Ντάσιτς (πρωθυπουργού της Χώρας και πρόεδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος..) Οι Παρτιζάνοι τελικά μπόρεσαν να ξεμπλοκάρουν τον λογαριασμό και να προχωρήσουν σε –πολύ προσεκτικά όπως πάντα άλλωστε- σε μεταγραφές, την ίδια ώρα που στο απέναντι στρατόπεδο ο Ερυθρός Αστέρας ξόδευε αλόγιστα για τα δεδομένα του Σερβικού μπάσκετ διακηρύσσοντας τον στόχο της απόλυτης κυριαρχίας στη χώρα και  του deep push στη φετινή Ευρωλίγκα. Έλα όμως που η ζωή δεν είναι μια ευθεία και το μπάσκετ λίγο πιο πολύπλοκο άθλημα..

Oι Delije..



Με αγωνιστικό μπάτζετ κοντά στα 6 εκ. ευρώ (πραγματικό πολύ υψηλό για τα δεδομένα της χώρας και της Αδριατικής λίγκας βέβαια), ο Ερυθρός Αστέρας έχει μεγαλώσει τον πήχη, σπρώχνοντας χρήμα και επενδύοντας στη συμμετοχή της ομάδας στην Ευρωλίγκα  (βρίσκεται στον καυτό «όμιλο» του Παναθηναϊκού). Οι «κόκκινοι» έφεραν από τους Σίξερς τον 24χρονο Τσαρλς Τζένκινς (1.91-1989) ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ιγκόρ Ρακόσεβιτς. Η αλήθεια είναι ότι το στυλ του Αμερικανού γκαρντ  έχει μεγάλες ομοιότητες με του θρυλικού «Ράκο» καθώς είναι εξαιρετικός spot shooter, «επιτίθεται» με τον ίδιο τρόπο στο καλάθι, έχει δυνατό σώμα και κορμό, κάνει ακόμα και το legendary «βαθύ κάθισμα» του Ιγκόρ όταν σουτάρει..(!) Για τη δουλειά βέβαια μεσολάβησε ο Ραζνάτοβιτς..  Το θετικό είναι ότι δίπλα του στον ΝΒΑερ Τζένκινς η ομάδα θα έχει  το «φρένο», πρώην Blue Devil , ΝτεΜάρκους Νέλσον ο οποίος ξεκινά τη δεύτερη του χρονιά στον Ερ. Αστέρα. Τον πρώην περιφερειακό πολυεργαλείο του Σιζέφσκι, μαζί με τον Τζένκινς και τον εξαιρετικό Σλοβένο slasher , Γιάκα Μπλάζιτς (1.96-1990) αποτελούν μια δυνατή τριάδα και τη γραμμή πυρός της φετινής ομάδας. Τριάδα η οποία μπορεί να τρέξει το γήπεδο με τα δυνατά της πόδια, να τελειώσει τον αντίπαλο στο τρανζίσιον, να αμυνθεί, να βάλει την ομάδα στις..ράγες.  Στο «3» -σε μια ακόμα κίνηση που συζητήθηκε- ο Ερ. Αστέρας υπέγραψε τον γνωστό μας Μπλέηκ Σκιλμπ, προσθέτοντας έναν ακόμα ολ αράουντ team player μετά και την παραμονή Νέλσον ενώ στη φροντκόρτ  δίπλα στους Κάτιτς-Μίτροβιτς, προστέθηκαν οι Ιβάν Ραντένοβιτς (πρώην του Πανελληνίου) και ο γίγαντας Μαριάνοβιτς. 

Το θέμα είναι ότι η διοίκηση επέλεξε να στηρίξει αυτή την επένδυση σε έναν άπειρο σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο κόουτς, τον Ντέγιαν Ράντονζιτς. Ο 43 ετών Μαυροβούνιος ήταν μόνιμος κόουτς της Μπουτουτσνοστ και νταμπλούχος Μαυροβουνίου από το..2006, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο. Ήρθε στο Βελιγράδι αργά πέρυσι στη σεζόν και ξεκινά φέτος μια καθαρά δική του δουλειά όπου όμως οι απαιτήσεις είναι μεγάλες.. Μπορεί η ομάδα λοιπόν να έκανε κάτι σαν 13/13 στα παιχνίδια προετοιμασίας, όμως «έβγαζε» αγωνιστικά προβλήματα, που φάνηκαν στην πρεμιέρα με την Ραντνίτσκι (ήττα με 79-80), όπου ο 21χρονος Μπόρις Μπάρατς (25π.) έκανε γιο-γιο κάθε αντίπαλο φόργουορντ. . 

  Είναι φανερό ότι ο τρόπος που έχει δομηθεί η ομάδα θα επιφέρει προβλήματα, μιας και δεν έχει πόδια/ταχύτητα ώστε να αμυνθεί στη φροντκόρτ και νομίζω ότι ο Ράντονζιτς γρήγορα θα επιστρατεύσει σχήματα με τον κόμπο φόργουορντ Μάρκο Σιμόνοβιτς ή τον Σκιλμπ στο «4» για να ματσάρει αυτό το μειονέκτημα.  Γενικά το αμυντικό οικοδόμημα θέλει δουλειά στον Ερυθρό Αστέρα. Χωρίς αυτό, μόλις βγούν έξω από την πόρτα (Ευρωλίγκα) θα τους κατασπαράξουν οι λύκοι..  Η ομάδα έχει ποιότητα, ειδικά στην περιφέρεια (μέχρι το «3») αλλά θέλει σωστή δόμηση και κατανομή ρόλων. Και σίγουρα όχι λογική νεόπλουτου, γιατί αυτό βγάζει.. Το κακό με τον Ράντονζιτς είναι ότι πλέον –με το καλημέρα στη σεζόν- παίζει με το μαχαίρι στο λαιμό.. Ο πρόεδρος άλλαξε 3 προπονητές μόνο πέρυσι..

Οι Grobari..



Οι πρωταθλητές από την άλλη αφού στάθηκαν λίγο στα πόδια τους μετά τον οικονομικό συναγερμό του καλοκαιριού, έχτισαν με λιγότερο από 4 εκ. ένα πολύ ανταγωνιστικό ρόστερ και μια ομάδα που προσωπικά μου αρέσει η προοπτική της μέσα στη σεζόν, ειδικά εάν καταφέρει να περάσει την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας. Κλασσικό recruiting-Βουγιόσεβιτς που σφύζει από νιάτα και έχει «πολλά στοιχήματα». Το κλειδί της Γαλλικής αγοράς την οποία έχει ανοίξει την τελευταία διετία το κλαμπ έχει αποδειχτεί σπουδαία κίνηση καθώς στους διεθνείς  Ουέστερμαν (είχαμε πεί πολλά πέρυσι το καλοκαίρι και μας δικαίωσε)-Λοβέρν, πρόσθεσε το prospect που λέγεται Μπόρις Ντάλο (1.94-1994). Για τον έγχρωμος γκαρντ  που θα βγαίνει πίσω από τον Ουέστερμαν, το πρόγραμμα του Βουγιόσεβιτς μπορεί να αποδειχτεί ευλογία για την ανάπτυξη του καθώς ήδη διαθέτει πολλά «φυσικά» εργαλεία που  «βγαίνουν» άμεσα στο αμυντικό κομμάτι. Ο Ουέστερμαν θα κρατάει το πηδάλιο και μετά από μια γεμάτη σεζόν μπορεί να δείξει μαζί με τον πρωταθλητή Ευρώπης Λοβέρν  ότι μπορεί να αποτελέσουν ΝΒΑ material. 

O Bουγιόσεβιτς στηρίζει πολλά στους δύο νεαρούς Γάλλους που πέρυσι «πάτησαν» και βελτίωσαν το παιχνίδι τους μέσα στην επίθεση μισού γηπέδου που επιλέγει ο Σέρβος «δάσκαλος». Η ωριμότητα του Ουέστερμαν ως decision-maker έπαιξε σημαντικό ρόλο εδώ. Το παρεάκι των wings Μπογκντάνοβιτς-Μιλοσάβλιεβιτς (σπουδαίοι πλάγιοι, rising stars για φέτος, έχω εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν και για τους δύο) συμπλήρωσε η μεγάλη έκπληξη, Τάιρενς Κίνσεη. Ο 29χρονος Αμερικανός (ήταν πολύ καλός πέρυσι στο Πέζαρο, έκλεισε τη σεζόν στη Μάλαγα) υπέγραψε μόλις για ..200χιλιάρικα στην Παρτίζαν, με σκοπό την επαναφορά του στην Ευρωλίγκα και το υψηλό Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καταφέρει να παίξει για καλύτερα λεφτά στα επόμενα καλά του 2-3 χρόνια. Ο Κίνσεη κολλάει γάντι με το παιχνίδι και την αμυντική του ικανότητα στο πλάνο του Βουγιόσεβιτς ο οποίος ποντάρει στο συνδυασμό εμπειρίας/κινήτρου του Αμερικανού. 

 Αντίθετα το πρόβλημα του «Ντούλε» είναι ο τραυματισμός του Ντέηβις Μπέρτανς, ο οποίος θα ήταν γερή «πόντα» ακόμα και για το ρόλο του 1ου σκόρερ στην ομάδα φέτος. Ο Λετονός με την εκπληκτική ικανότητα στο σουτ για παίκτη κοντά στο 2.09μ. είναι το ψηλό φόργουορντ («3» η θέση του) που ήθελε ο Σέρβος κόουτς για να εναλλάσσει στις δυο θέσεις δίπλα στον σέντερ  όμως η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι του παραπέμπει περισσότερο σε γκαρντ («2») παρά «4». Πέρυσι δούλεψε πολύ αυτό το κομμάτι και στο 2ο μισό ο προπονητής του τον «έπαιξε» σημαντικά και στο «4» όπου βοήθησε τα μέγιστα ως stretch-4. Ο Μπέρτανς αναμένεται να επιστρέψει τον Ιανουάριο από τον τραυματισμό στο δεξί γόνατο και το κενό του είναι σημαντικό.. Γιατί η φροντκόρτ των Λοβέρν, Γκάγκιτς Μούσλι, θέλει κάτι «έξτρα» σε ταχύτητα. Εδώ εντοπίζω (όπως και στον Ερ. Αστέρα) την αδυναμία του ρόστερ των πρωταθλητών. Στη θέση «4».. Ο Γκάγκιτς είναι σπουδαίος μαχητής αλλά είναι πιο κοντά στο «5» (αν και άγουρος ακόμα τεχνικά όπου θέλει δουλειά, θα υποστηρίξει πάντως με το επιθετικό ριμπάουντ τη half court επίθεση της Παρτίζαν, είναι σκληρό παιδί και πραγματικά μπορεί να παίξει. Εκεί ήθελε κάτι το ρόστερ. . Αν και σκέφτομαι ότι μιλάμε για το «ευρωπαϊκό Τζόρτζτάουν», οπότε ας κρατάμε πισινή.. Οι Μιλουτίνοβιτ (1994)-Σάλιτς (1995) έρχονται από πίσω και θεωρώ ότι θα παίξουν μέσα στη σεζόν ανεβαίνοντας στο ροτέησιον.

Στη Σερβία υπάρχει ένα κλίμα ότι ο Ερυθρός Αστέρας (ο οποίος υπερέχει σε star quality) είναι ελαφρά φαβορί απέναντι στην Παρτίζαν, όμως εγώ θα πω καλύτερα να περιμένουμε. Προσωπικά μου  αρέσει πάντα η ομάδα του προπονητή, με αρχές και σωστή δομή στο παιχνίδι της. Άλλωστε το πρόγραμμα της Παρτίζαν έχει καταπιεί υπό τον Βουγιόσεβιτς μεγαθήρια εκατομμυρίων, οπότε το λίγο μεγαλύτερο μπάτζετ-υπέρβαση του μεγάλου αντιπάλου δε λέει κάτι. Έχω την αίσθηση μάλιστα ότι θα δούμε αλλαγές στον Ερυθρό Αστέρα μέσα στη σεζόν. . Η ομάδα έχει «μαγιά», νομίζω πρέπει να όμως να βελτιώσει πολύ την άμυνα της. Στο υψηλό επίπεδο δε θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική χωρίς αυτήν.  Αντίθετα η Παρτίζαν έχει τα εργαλεία να παίξει καλή άμυνα. Λείπει ένας καλός/γρήγορος αμυντικός στο «4» που θα έδενε το γλυκό για αυτό περιμένω να δω τους χειρισμούς του Βουγιόσεβιτς.

ΕΛΑ ΡΕ ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ..



Δε κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα το καλοκαίρι όταν έμαθα ότι οι Κροάτες υπέγραψαν τον Νόλαν Σμίθ. Μη ξεχνάμε ότι πέρυσι η Τσεντεβίτα είχε ακολουθήσει το δρόμο του Ερ. Αστέρα επενδύοντας σε ένα μπάτζετ 7 εκ… Ο Σμίθ είναι ένας πολύ καλός παίκτης , προερχόμενος από εξαιρετικό πρόγραμμα, ο οποίος μπορεί να κάνει καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη.  Πρόκειται για κομπλέ περιφερειακό, δυνατό στα βασικά του αθλήματος και καλοπροπονημένο, με μπασκετική παιδεία made in Duke, από τα πουλέν του Σιζέφσκι.. Σίγουρα είναι ερωτηματικό το πώς θα αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον με ..ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, όπως αυτό της ομάδας του Ρέπεσα, όμως σας λέω (επειδή τυγχάνει να έχω παρακολουθήσει τον παίκτη στα κολεγιακά του χρόνια) ότι μπορεί σύντομα να ανέβει στα ψηλά σκαλιά του από εδώ..μπάσκετ και να παίξει σε καλή ομάδα του πιο ανταγωνιστικού επιπέδου. Η Τσεντεβίτα θα είναι σχολείο για αυτόν. Θα τον βοηθήσει να μάθει και να εξοικειωθεί αλλά η πορεία του μέσα στο χρόνο θα πρέπει να ανεξαρτοποιηθεί από αυτήν της κροατικής ομάδας, δηλ. να ξεχωρίσει, να «δείξει».. Μπράβο εκ των προτέρων στους Κροάτες για την επιλογή.. Τον παρακολουθούμε, σημειώστε το όνομα κύριοι..

Υ.Γ: Περίμενα κάτι διαφορετικό για τον Ματ Τζάνινγκ.. Όχι ότι το άκρως μπασκετικό περιβάλλον της Τσιμπόνα είναι τροχοπέδη αλλά το παιδί έδειξε πέρυσι «δυνατότητες».. Ίσως μέσα στη χρονιά το δούν και άλλοι..