EUROBASKET 2013 POWER RANKINGS


Το Hoopfellas, μια ημέρα πριν η μεγάλη γιορτή ξεκινήσει, σας παρουσιάζει τα δικά του “φρέσκα” Power rankings για το τουρνουά που έρχεται..

Σε μια πανέμορφη και άκρως μπασκετική χώρα. Ότι καλύτερο. Για πάμε..

1. ΙΣΠΑΝΙΑ: Πέρα από όλα αυτά που ακούγονται, θα σας πω κάτι μεταξύ μας.. Η Ισπανία παραμένει  η πιο ποιοτική ομάδα μπαίνοντας σε αυτό το τουρνουά απλά χωρίς την ασφάλεια του Ναβάρο όλοι περιμένουν ότι θα στραβοπατήσει στο κακό της βράδυ. Ταχύτητα ανάπτυξης/εκτέλεσης, small lineups, πίεση στη μπάλα με απλωμένες άμυνες και παγίδες.  Αυτό θα παίξει ο Ορένγκα που θα χτυπήσει ..στα πόδια. Προσοχή στον Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Μέχρι και MVP του τουρνουά μπορεί να βγεί..

2. ΓΑΛΛΙΑ: Ναι, είναι ώριμοι αρκετά πλέον για να μπούν σε μια τέτοια διοργάνωση και να κοιτάξουν κατευθείαν ψηλά. Πολλά τα χρόνια που έφταναν κοντά.. Επιμένουν, μαζεύονται κάθε χρόνο, παλεύουν.. Ίσως η ιστορία τους χρωστάει κάτι..  Νομίζω ότι φέτος έχουν καλή τύχη ειδικά εάν περάσουν τον σκόπελο του πρώτου νοκ αουτ ματς (και δεν βρούν την Ελλάδα αντίπαλο..) Από τις δυνατές υποψηφιότητες για μετάλλιο, ειδικά εάν ο Ατζίνκα ανταποκριθεί στο «5».

3. ΕΛΛΑΔΑ: To χαμηλό προφίλ είναι το παν για την εθνική μας ομάδα ώστε να προσεγγίσει σωστά  μια διοργάνωση στην οποία καλώς ή κακώς φέρει τον τίτλο του φαβορί για ένα μετάλλιο (τουλάχιστον). Σίγουρα η δυνατότητα είναι εκεί, όπως όμως και η πιθανότητα έκπληξης μιας και το τουρνουά αυτό μυρίζει ..μπαρούτι πριν αρχίσει. Γνώμη μου είναι ότι το αμυντικό performance της ομάδας του Τρινκιέρι  θα κρίνει την πορεία της στο Ευρωμπάσκετ. Είναι από τις ελάχιστες φορές που η Ελλάδα ξεκινάει ένα τουρνουά και εκφράζονται –έστω και λίγες- αμφιβολίες για το αμυντικό της κομμάτι, ελέω της απουσίας ενός defensive stopper στο «1». Μεγάλο συν το winning attitude που έχει ποτίσει σε αυτά τα παιδιά.. Υπάρχει καλό προαίσθημα στην ατμόσφαιρά.. Πάμε..!

4. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ:  «Αδικείται» το πολύ καλό ρόστερ από την έλλειψη σπουδαίου τιμονιέρη, του παίκτη που θα τους βάλει να «παίξουν». Παίζουν καλά το τρανζίσιον και η φροντλάιν τους είναι μάλλον η πιο βαθιά στη διοργάνωση. Πολύ υπολογίσιμος αντίπαλος με υψηλές βλέψεις. Παίκτης-κλειδι ο Ντελινικάιτις (λόγω της στελέχωσης του ρόστερ). Ο Καζλάουσκας παρατηρείτε ότι επιδιώκει να βάλει περισσότερο τη μπάλα στο ποστ (παίζοντας πολύ με cross screens τον Κουζμίνσκας ) ενώ ο Βαλαντσιούνας είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει ώθηση στην ομάδα.

5. ΣΛΟΒΕΝΙΑ:  Ομάδα πιο πολύ στη φύση του Μπόζα η φετινή, θα πρέπει να διαχειριστεί τον παράγοντα έδρα ώστε να φτιάξει μια κατάσταση υπέρ της γιατί αλλιώς μπορεί να πνιγεί. H νέα version είναι πιο σκληρή αλλά και πιο εύκολο να διαβασθεί από τον αντίπαλο.

– ΣΕΡΒΙΑ: Όσο η Σερβία παρουσιάζει το καλύτερο αμυντικό performance θα έχει τύχη, όντας ικανή για όλα. Ερωτηματικό το status της απειρίας σε αυτό το επίπεδο από πολλά παιδιά. No fear.. «αγάπες μου»!

7. ΤΟΥΡΚΙΑ: «Πάει»  και ο Ονάν εχθές, πίσσα και πούπουλα το μπακόρτ των Τούρκων. Ο Τάνιεβιτς χωρίς  θόρυβο θέλει να πιάσει τους πάντες στα πράσα αλλά παρά την ποιότητα της φροντκόρτ η ομάδα του δεν με εμπνέει ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι μπορεί να αναρριχηθεί  πατώντας στα λάθη των άλλων πιο πολύ παρά στη δική της ικανότητα. Σοβαρός αντίπαλος στον δικό μας όμιλο πάραυτα.

8. ΣΚΟΠΙΑ:  Το underdog της προ διετίας διοργάνωσης στη Λιθουανία, ετοιμάζεται να παγιώσει το status που δημιούργησε στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, πλέον στα γήπεδα της Σλοβενίας. Το δίδυμο των ..ΝΒΑερς (Αντιτς: κανείς δε κατάλαβε πως πήγε εκεί.. Μακάλεμπ: κανείς δε καταλαβαίνει γιατί δεν έχει πάει ακόμα εκεί..) και η μαχητικότητα που παρουσιάζουν όταν βρίσκονται στα σχοινιά, ματσάρει την έλλειψη ιδιαίτερης ποιότητα και βάθους που χαρακτηρίζει το ρόστερ τους. Οι ομάδες που δεν θα έχουν παίκτη για τον Μακάλεμπ θα αντιμετωπίσουν θέμα (ο νοών..)

9. ΚΡΟΑΤΙΑ: Άλλη μια ομάδα με εντυπωσιακή φροντκόρτ αλλά έλλειμμα στα γκαρντ.. Η παρουσία των Τόμιτς-Ζόριτς (συν τον Άντριτς)  δίνει μεγάλη δύναμη στον Ρέπεσα όσον αφορά το ποστ παιχνίδι, όμως με δύο main ballhandlers τους Ντράπερ-Ούκιτς (το έχει η μοίρα του να ξεζουμίζεται φέτος..) είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να επιστρατεύσει τον Σιμόν εδώ. Οι Κροάτες θέλουν να μπούν κάνοντας θόρυβο στο τουρνουά αφού στην πρεμιέρα αντιμετωπίζουν τους Ισπανούς. Ο όμιλος δεν είναι εύκολος. Η Κροατία έχει ποιότητα αλλά θα πρέπει να τη βάλει στο παρκέ. Μη ξεχνάμε ότι με τέτοιο mentality δε μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα..

10. ΠΟΛΩΝΙΑ: Οι Πολωνοί είναι περισσότερο καλοί από ότι νομίζουν πολλοί εκεί έξω. Ο Κελάτι τους δίνει firepower από την περιφέρεια ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες δράσης για το δίδυμο Γκόρτατ-Λάμπε που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ομάδας. Θα είναι ανταγωνιστικοί και θα παλέψουν για την πρόκριση στο δεύτερο γύρο.

-ΙΤΑΛΙΑ: Ο Πιανιτζιάνι  έφαγε κράξιμο γιατί πήρε τον ..ελαφρύ Ντανιέλε Μάγκρο αντί ενός heavyweight ψηλού τύπου Κροσαριόλ, ώστε να αντικαταστήσει τον τραυματισμό του Τζίλι και οι Ιταλοί πάνε με ένα μόνο «5» στη Σλοβενία (Κουζίν, μετά πάμε σε κάτι τύπου..Μέλι) και «4» τους Ντατόμε-Τζεντίλε. Αυτά είναι..

12. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Σε έναν όμιλο ..χαρακωμάτων (Βοσνία, Σερβία, Σκόπια, Λετονία, Λιθουανία) η ομάδα του Παβίσεβιτς θα παλέψει να σταθεί όρθια χωρίς τον Πέκοβιτς αλλά με τους Βούτσεβιτς-Ντούμπλιεβιτς-Ντάσιτς και τον Ράις στο πόιντ. Στο Μαυροβούνιο περιμένουν τους αδερφούς Σέχοβιτς και τον Μπάκιτς ώστε να «δώσουν» στο σκοράρισμα από την περιφέρεια.

13. ΡΩΣΙΑ: Που πας αγόρι μου..? Σε μια διοργάνωση στην οποία οι Ρώσοι θα μπορούσαν να είναι το φαβορί, κάνουν τον σταυρό τους να μην είναι ο περίγελος. Το μπακόρτ των Σβέντ-Φριντζόν θα κάνει όλο το παιχνίδι (μαζί με τον Μόνια) τη στιγμή που θα παρουσιαστεί επίσημα (δηλ. σε πρώτο ρόλο) ο Σεργκέη Καράσεφ στη διεθνή σκηνή. Στα φιλικά ήταν χάλι. Ο Θεός βοηθός..

14. ΙΣΡΑΗΛ: Οι Ισραηλινοί  διαθέτουν μια από τις καλύτερες first lineups των τελευταίων ετών με τους Οχαγιόν-Χαλπερίν-Κάσπι-Ελιάγχου-Τάιους. Παρ’όλα αυτά στα φιλικά έπαιξαν κάτω από τις δυνατότητες τους δείχνοντας πρόβλημα συνοχής. Παρόλα αυτά ο όμιλος τους αφήνει μεγάλα περιθώρια για την πρόκριση, ακόμα και για την 2η θέση. Θα πρέπει πρώτα να βελτιώσουν τη συγκέντρωση τους στο αμυντικό κομμάτι.

15. ΒΟΣΝΙΑ:  Είναι μαχητικοί αλλά παραπάνω ..αλέγκρο από όσο χρειάζεται. Ο όμιλος είναι πόλεμος και θα χρειαστούν –εκτός των άλλων- και μεγάλη τύχη για να μείνουν ζωντανοί. Ο Ράιτ τους έχει δώσει ώθηση στην περιφέρεια. Δε τους βλέπω..

-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ:  Μια χαρά είναι η Φινλανδία. Συνεργασίες, αποτελεσματικό επιθετικό τρανζίσιον.. Μη σας φανεί έκπληξη να περάσει ως τρίτος ο Ντέτμαν. Εμένα καθόλου ..

17. ΓΕΩΡΓΙΑ: Ομάδα πρωταθλητών με τους Σανικίτζε (Ιταλία), Μαρκοϊσβίλι (Τουρκία), Σερμαντίνι (Ευρωλίγκα).. Η παρουσία του Χίκμαν  (δίπλα στον Τσιντσάντζε) έχει δώσει σκληράδα ανεβάζοντας τον δείκτη ποιότητας στο μπακόρτ. Δεν είναι άσχημη η Γεωργία, μάλιστα θα έλεγα ότι παλεύει. Ο όμιλος της είναι δύσκολος..

18. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Mπαααα…. Δεεεν…. Μέτρια ομάδα, χωρίς φαντασία. Παρ’όλα αυτά στον όμιλο που θα αγωνιστεί έχει καλή τύχη. Νομίζω ο δεύτερος γύρος θα είναι επιτυχία. Θα ήθελα να τους δω με τους Σρόιντερ-Χάρις στο ρόστερ.

19. ΛΕΤΟΝΙΑ: Οι Λετονοί είναι ικανοί να τιμωρήσουν οποιονδήποτε τους υποτιμήσει μιας και  το υλικό δεν είναι άσχημο (αν και εδώ τους γονάτισαν βασικές απουσίες). Μπλούμς, Τζανικένοκς, Ντάιρις Μπέρτανς, Μπέρζινς.. Το θέμα είναι ότι θα χρειαστούν παραπάνω από μια εκπλήξεις στον όμιλο που παίζουν για να επιβιώσουν.

20. ΒΕΛΓΙΟ: Χωρίς τον Λοτζέσκι χάνουν μέρος της δύναμης τους. Το δίδυμο στα γκαρντ (Ταμπού-Βαν Ρόσομ) δεν είναι άσχημο, όπως και η κατάσταση στον 1ο όμιλο. Το Βέλγιο είναι ομάδα συγκεκριμένων  δυνατοτήτων και η πρόκριση στον 2ο γύρο θα πρέπει να θεωρηθεί  σπουδαία επιτυχία.

-ΤΣΕΧΙΑ: Οι Τσέχοι έμοιαζαν ασύνδετοι όσο τους παρακολούθησα στα παιχνίδια προετοιμασίας. Έχουν ποιότητα. Σατοράνσκι, Γιέλινεκ και κυρίως Βέσελι. Περίμενα όμως καλύτερες εμφανίσεις να πω την αλήθεια..

22. ΣΟΥΗΔΙΑ: Εντάξει.. Δείτε το δίδυμο των ΝΒΑερς, Γερέμπκο-Τέηλορ που είναι κάτι που πραγματικά αξίζει και τίποτα άλλο παραπέρα.

23. ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Που έχεις μπλέξει ρε Φρατέλο? Ποιανού ιδέα ήταν αυτή..? Πέρα από τη πλάκα, οι Ουκρανοί στοχεύουν να «χτίσουν» μέσα από αυτά τα παιχνίδια έναν κορμό νέων σχετικά παικτών ώστε να βασίσουν την ομάδα τους τα επόμενα χρόνια. (αν και εγώ πιστεύω ότι ο Αμερικανός έχει καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα στην Ουκρανία από κάποια παράβαση του..)

24. Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ:  Χωρίς Ντένγκ, Φρίλαντ, Ποπς.. Χωρίς ελπίδα. Οι Άγγλοι πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιες απόψεις τους πάνω στο άθλημα μπας και ξεκινήσουν να παράγουν τίποτα. Στα παιχνίδια προετοιμασίας ήταν επιεικώς για κλάματα.