ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ

 Ηταν η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό όταν είδα τη δουλειά του Στέργιου Κουφού και την ομάδα που παρουσίασε το Ρέθυμνο φέτος. Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο Ι . . Έτσι απλά. Στο κατώφλι του σπιτικού της Α1 υπάρχει μια επιγραφή με τη συνταγή της επιτυχίας, σχεδόν μονόδρομος για να μπορέσεις να επιζήσεις στο πιό δυναμικό πρωτάθλημα μπάσκετ με τους πιό εγκεφαλικούς και “κομπιουτεράιζντ” προπονητές στην Ευρώπη. “ΑΜΥΝΑ,ΧΑΜΗΛΟ ΤΕΜΠΟ,ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ,ΑΡΚΕΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΛΟΟΥ ΠΟΣΤ” λέει η ταμπέλα. Στο Ρέθυμνο την αγνόησαν τελείως και λανσάρουν το δικό τους πολύ ξεχωριστό στυλ.”Τρέχουμε,παίζουμε άμυνα,σουτάρουμε τρίποντα” όπως το περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο πρόεδρος Κωστής Τσομπανάκης ,άνθρωπος του αθλήματος με πολύ επιτυχημένη θητεία στους London Towers.

 Ο γαλουχημένος στα χαρακώματα της Α2 Στέργιος Κουφός είναι ο σχεδιαστής του αγωνιστικού οικοδομήματος. Ο Κουφός,πολυ επιτυχημένος κόουτς στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία,λάνσαρε πολλά στοιχεία του μπάσκετ της Α2 στο κορυφαίο επίπεδο. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για τη κατηγορία των ”gunners”, όπου οι ομάδες στηρίζονται αποκλειστικά σε γκαρντ πολυβόλα που τρέχουν πυροβολούν και σκοράρουν από παντού. Ο ΑΓΟΡ παίζει κάτι παρόμοιο αλλά σε μια πιό εξελιγμένη βάση και με τα κατάλληλα συστατικά. Είναι η μόνη ομάδα τα τελευταία χρόνια που χρησιμοποιεί τόσο πολύ isolation απομονόνωντας τους Κρίστμας και Ράιτ ,δύο παίχτες με πολύ καλά πατήματα-τελειώματα εξαιρετικούς στο σπλιτ-αουτ όπου στηρίζονται οι 7 στις 10 επιθέσεις των Κρητικών. Ρισκάρουν απλώνοντας την άμυνα τους στα 4/4 με πολλές μορφές πρες και για μεγάλο διάστημα στο παιχνίδι,τακτική που δε συνηθίζεται στα μέρη μας σε αυτό το βάθμό και θυμίζει NCAA

Οι δύο Αμερικανοί του ευνοούμενοι από το στυλ που παίζει η ομάδα έχουν κάνει θράυση στις στατιστικές κατηγορίες του πρωταθλήματος με τον Κρίστμας να είναι πρώτος σκόρερ,τον Ράιτ 1ο στα κλεψίματα και στην οικονομία(και 1ο ριμπάουντερ της ομάδας) και τους δύο τους να κάνουν το 1-2 στο σύστημα αξιολόγησης των κορυφαίων παιχτών της Α1. Ο Κρίστμας κάνει τα πάντα. Ο Κουφός τον ανεβάζει στο “1” και μετά από λίγο τον βάζει χαμηλά στο “4”. Το στύλ της ομάδας του δίνει πλήρη ελευθερία την οποία όμως ο ίδιος ο παίκτης έχει διαβάσει σωστά και ξέρει να ελέγξει τον εαυτό του και τη συνεργασία του με του συμπαίκτες του,μέσα στα πλαίσιά της.

  Για τον Ράιτ τα είπαμε το καλοκαίρι πολύ πρίν ακουστεί το όνομά του για Ελληνική ομάδα.  (http://hoopfellas.blogspot.com/2011/07/made-in-usa2-gerrod-henderson1.html ).Δε πέσαμε σε τίποτα έξω γιατί πολύ απλά τον γνωρίζαμε άριστα τον παίκτη,ο οποίος μαζί με τον συμπαίκτη του αποτελούν σοβαρούς διεκδικητές του βραβείου του ΜVP στη φετινή Α1. Βέβαια το μεγαλύτερο βραβείο για τους δύο Αμερικανούς πιθανόν να έρθει το καλοκαίρι μιας και η τιμή τους έχει ήδη πενταπλασιαστεί στην αγορά.. 

 Ο ΑΓΟΡ έχει χημεία και διάκριτους ρόλους, με τον Κουφό και τη διοίκηση να επιλέγουν τους ρολίστες με γνώμονα το να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό παίζει η ομάδα δηλ. στα κομμάτια ταχύτητα και σουτ. Δε νομίζω ότι θα σας φαινόταν περίεργο εαν οι περισσότεροι Έλληνες (και μη) του ΑΓΟΡ δεν έβρισκαν συμβόλαιο στο ξεκίνημα της σεζόν στην Α1 παρά μόνο στην Α2. Τσόχλας, Κατσαρές, Κούμουλος, Δέδας, Καλλινικίδης, Λάτοβιτς. Ισως καλύτερη τύχη να είχαν οι Παπανικολάου,Δορκοφίκης..Και όμως είναι τέτοια η αφοσίωση στο πλάνο και στον προπονητή που έχει μοιράσει σοφά στο καθένα από έναν ρόλο που η ομάδα πετάει φωτιές και αποδίδει σαν να έχει ψωνίσει από τα πάνω ράφια της Α1! Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι όλο αυτό που καταθέτει το Ρέθυμνο στο παρκέ σου βγάζει συναισθήματα. Παίζει ωραίο,θεαματικό μπάσκετ με τον “πτυχιούχο” των Χάρλεμ Γκλομπτρότερς, Μπρέντ Πετγουέη κύριο εκφραστή της ιδέας.. Τρέχει, ρισκάρει ,κυνηγάει την ωραία φάση και μετά από τόσο καιρό όπου έχει εδραιώσει τη θέση του στο πρωτάθλημα και έχει “κωλοπετσωθεί” βγάζει μια αυτοπεποίθηση και σκληράδα όπου και εάν παίζει. 

 Τέτοιες δουλειές αναμφίβολα χρειάζεται το ελληνικό μπάσκετ αρκεί να έχουν συνέχεια. Με καινοτόμο μπάσκετ και καλή οργάνωση.  Και μόνο ότι αποτελεί το “talk of the town” και απολαμβάνει τέτοιας εκτίμησης από την τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία δείχνει τη ποιότητα της δουλειάς όλων όσων εμπλέκονται και θα προσελκύσει γρήγορα και άλλους. “Α comunity based team” όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ