Ο Παππάς λοιπόν, μετά και τις σεζόν του στην Α1, σίγουρα έχει
«θέμα νοοτροπίας». Δε μπορώ να ακούω απόψεις του στυλ «ας μου παίζει έτσι και ας είναι και λίγο μυστήριος βρε αδερφέ..».
Αυτό ξεχάστε το, δεν υπάρχει στον κόσμο των μεγάλων κλαμπ και των πραγματικά τοπ προπονητών που ενδεχομένως να τον επιλέξουν, όσο και αν κάποιοι για διάφορους λόγους μπορεί να κάνουν λίγο πίσω. Ο τρόπος που σκέφτεται, λειτουργεί και συμπεριφέρεται μέσα σε ένα σύνολο (εντός και εκτός παρκέ)ένας παίκτης έχει πολύ μεγάλη σημασία στα scouting reports. Ειδικά για πολλούς προπονητές, μεγαλύτερη από τον τρόπο που αμύνεται ή σκοράρει. Πολλοί μπορεί να εστιάσουν π.χ. στο ότι ο Παππάς δεν αμύνεται τόσο καλά. Ναι, το επίπεδο της έντασης του στην άμυνα είναι πολύ χαμηλό και όχι γιατί δεν προσπαθεί αλλά γιατί δεν πιέστηκε ποτέ πραγματικά ώστε να το έχει στο DNA του. Εγώ θα πω ότι σημαντικότερο είναι αυτή τη στιγμή να μάθει να παίζει στην «κόντρα», δηλ. απέναντι στο κακό σφύριγμα του διαιτητή, στη κακή ενδεχομένως ενέργεια του συμπαίκτη, να σκύβει το κεφάλι και να συνεχίζει ώστε να γίνει «διαχειρίσιμος» από τον προπονητή του και πιο αποδεκτός στο σύνολο, σίγουρα πιο πειθαρχημένος χωρίς να απεμπολήσει το αλέγκρο του σπουδαίου σκόρερ και την ατομική πρωτοβουλία, την οποία –μέσα σε αυτό το πλαίσιο- θα του παραχωρήσει ο έξυπνος προπονητής από μόνος του, σε βαθμό που επιτρέπει η λειτουργία της κάθε ομάδας. Δείτε τον φετινό Πανιώνιο. Σαν κατεύθυνση, σαν λειτουργία σας λέω δεν έχει καμία σχέση με τον περυσινό, ο οποίος ήταν πολύ καλύτερο σύνολο με αρχές. Μπορεί ο Παππάς να δράσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον?
Ο Έλληνας γκαρντ σε μια μεγάλη ομάδα, ενδεχομένως να αποτελεί την 3η, 4η , 6η επιλογή στην επίθεση της (εφόσον βελτιώσει και την άμυνα του για να πάρει λεπτά σε ένα τέτοιο ροτέησιον, γιατί αλλιώς απλά δεν παίζεις σήμερα..). Μπορεί να λειτουργήσει έτσι..? Μπορεί να είναι αποτελεσματικός για τη συνολική λειτουργία όταν όλοι δε θα δουλέψουν γι’αυτόν..? Και κυρίως, γιατί το παιδί έχει χαρακτηριστικά leader, μπορεί να βελτιώσει με την παρουσία του τους συμπαίκτες του? (γιατί μόνο τότε είσαι..leader).
Tο ιδανικό θα ήταν να είχε νοοτροπία “Καϊμακόγλου”, ο νοών νοείτω. . Ο Παππάς έχει ένα χαρακτηριστικό ακόμα.
Όταν πατά το παρκέ νιώθει ότι είναι ο «καλύτερος παίκτης του πλανήτη».. Προσέξτε, μη το πάρετε λάθος, αυτό μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση και αίσθηση του “no fear” σε έναν αθλητή αρκεί να το διαχειριστεί σωστά. Αν όχι, game over..
Η περίπτωση λοιπόν του Παππά είναι ρίσκο για μια μεγάλη ομάδα. Το ποσοστό του ρίσκου για τον καθένα ενδιαφερόμενο θα καθορίσει το εάν θα προσεγγίσει τον παίκτη ή όχι. Μπορεί να έχεις στο ρόστερ σου σε λίγο καιρό τον επόμενο ηγέτη της Εθνικής, αλλά να είσαι και προετοιμασμένος για την άλλη όψη, όπου θα χρειαστεί να τον στείλεις στην «κερκίδα» στους δύο πρώτους μήνες. Το θέμα είναι πόσα έχεις να χάσεις (και δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και το πόσο τον υπολογίζεις αρχικά..). Έτσι είναι όμως.
Ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει..
Ας περιμένουμε να δούμε το παιδί με τον Σφαιρόπουλο. Θα έχει ενδιαφέρον. Το ταλέντο του είναι όντως μεγάλο, αλλά και τα παραδείγματα ανάλογων περιπτώσεων στο παρελθόν αρκετά. Ο Παππάς μπορεί, είναι ξεκάθαρο. Δε θα ήθελα να ακούσω όμως κάποτε ότι «χαντακώθηκε, δεν τον βοήθησε ο τάδε προπονητής κλπ». Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ