-Ο Ντιόν Τόμπσον λοιπόν ήταν εξαιρετικός, αν λάβουμε υπόψη μας το πόσο εστίασε η άμυνα του Παναθηνακού επάνω του. Πολύ σωστά βέβαια, καθώς ο Αμερικανός αποτελεί το κέντρο της επίθεσης της Άλμπα. Ο μαθητής του Ρόι Ουίλιαμς και μέλος μιας εκ των καλύτερων κολεγιακών ομάδων που είδε ποτέ τελικό τουρνουά, έδωσε μια παράσταση fundamental basketball απέναντι σε μεγάλα ονόματα της διοργάνωσης, επιδεικνύοντας τη
γκάμα αυτοματοποιημένων κινήσεων που διαθέτει. Σας συνιστώ να παρατηρήσετε τον τρόπο που
«αποκωδικοποιεί,διαβάζει και αποφασίζει» στα νταμπλ τιμς, δείγμα του πόσου έχει δουλέψει σε ένα σπουδαίο πρόγραμμα, στα βασικά του αθλήματος (ακόμα και εάν τα νταμπλ τιμς σε εκείνη την ομάδα τα «έτρωγαν» άλλοι). Πολύ καλός..
-Αυτό που πλέον αποτελεί γεγονός είναι η αλλαγή στην «υφή» της ομάδας πλέον, με την προσθήκη των Καπόνο-Γκιστ, κάτι που σχολιάζουμε εδώ από την πρώτη στιγμή. Ο Παναθηναϊκός και πάλι έχασε πανηγυρικά τη μάχη των ριμπάουντ (35-25 με 17 παρακαλώ επιθετικά η Άλμπα..) και φυσικά τη μάχη των κατοχών πανηγυρικά. Μιλάμε για δύο κατηγορίες που αποτελούσαν το βαρύ σασί της ομάδας στην πρώτη φάση. Κάτι δεν πάει καλά.. Ο «νέος» Παναθηναϊκός» μετά τις προσθήκες, κάνει λιγότερα λάθη, είναι πιο φονικός από την περιφέρεια αλλά λιγότερο σκληρός /τραχύς και κυρίως λιγότερο αποτελεσματικός στο ριμπάουντ. Το τελευταίο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι όλα στο μπάσκετ είναι χημεία.. Δε σημαίνει ότι ένα π.χ. ο Γκιστ ή ο κάθε Γκιστ είναι καλύτερος ριμπάουντερ του Πάνκο η ομάδα θα μαζεύει περισσότερα σκουπίδια, μετά από μια αλλαγή. Είναι πολλά μικρά πράγματα πριν από αυτό.. Χημεία.
Επίσης ο Στεφάν Λάσμε δείχνει να μη μπορεί να βγάλει αυτό που έβγαζε πρίν και εδώ είμαι κατηγοριματικός ότι πρόκειται όχι για θέμα ντεφορμαρίσματος, αλλά χημείας. Ο Γκιστ τον επηρεάζει, δυστυχώς όχι θετικά, όσο βρίσκεται δίπλα του στο παρκέ. Θέλει πιο fundamental ψηλό μαζί του ο Γκαμπονέζος για να δείξει και είπαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πρρέπει να κολλάει στη φροντκόρτ με τον Τσαρτσαρή. Η απουσία επίσης του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έχει την ικανότητα να πηγαίνει-μετά το πικ εν ρολ- βαθιά με τη μπάλα μέσα στη ρακέτα και να «ψάχνει» έχοντας επίγνωση χώρου/χρόνου, του έχει στερήσει πολλούς πόντους στην επίθεση. Κανένας άλλος γκαρντ των πρασίνων δεν μπορεί να το κάνει αυτό..
-Αμυντικά ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε σταδιακά, γιατί δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα καλά. Θα μπορούσε σίγουρα να κρατήσει αυτή την Άλμπα γύρω στους 65π.. Γενικά είχε ένα θέμα με το ριμπάουντ (το επιθετικό των Γερμανών) και υπήρχε μια απογοήτευση στις «δεύτερες άμυνες» ενώ αυτός που υστέρησε σημαντικά εχθές εδώ ήταν ο Καπόνο.
Θα πρέπει να το κοιτάξει πιο εξειδικευμένα αυτό το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού, γιατί οι απαιτήσεις είναι μεγάλες όσο περνά η διοργάνωση. Ο Αμερικανός απαγορεύεται να μένει μπροστά από παίκτες δυνατούς στο penetration..
-Εν κατακλείδι, η Άλμπα όπως σας είχε προϊδεάσει ήταν αρκετά μαχητική. Ο Ομπράντοβιτς κάνει καλή δουλειά, το σύνολο είναι αξιόμαχο αλλά θέλει ακόμα 1-2 μονάδες να το «σηκώσουν» από άποψη ποιότητας. Δουλεύουν σωστά όμως και έχουν την απόλυτη στήριξη της Ευρωλίγκας, λόγω του προϊόντος που παρουσιάζουν. Θα είναι ευλογία για τον Παναθηναϊκό να καταφέρουν να «γκρεμίσουν» στο Βερολίνο κάποιον από τους διεκδικητές της πρόκρισης από εδώ και πέρα..
Ο Παναθηναϊκός χωρίς να παίξει μεγάλο μπάσκετ, έβγαλε χαρακτήρα (και «φανέλα» κόουτς, ναι..) και φώναξε ότι είναι εδώ, στη μάχη της πρόκρισης. Παρ’όλα αυτά, τα κενά διαστήματα των πρασίνων ήταν αρκετά και με άλλη ομάδα πιθανόν να τα είχαν πληρώσει. Ερωτηματικό το ριμπάουντ.. Εδώ δουλεύουμε τώρα.
Δεν σας κρύβω ότι σε σχέση με την τωρινή version, ο “less firepower” –«περισσότερα λάθη» αλλά «λυσσασμένος» για κατοχές Παναθηναϊκός της πρώτης φάσης θα είχε –στα μάτια μου- καλύτερη τύχη να αποτελέσει το μεγάλο underdog της διοργάνωσης στη συνέχεια..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ