-Ο Ολυμπιακός σωστά σχεδίασε τη στρατηγική του πάνω στο ματς του πρώτου γύρου, όπου η Κίμκι όπως είχαμε σχολιάσει τότε –παρά το αποτέλεσμα- είχε βγάλει στην επιφάνεια πολλές από τις αδυναμίες της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η βάση του αμυντικού πλάνου (πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η νίκη των ερυθρολεύκων) ήταν 1.) ο περιορισμός του πικ εν ρολ των Ρώσων 2.) το να στείλει η ερυθρόλευκη άμυνα τη μπάλα μακριά από το ποστ, στοχοποιόντας τον Λόντσαρ που είναι πολύ ικανός σε αυτό κομμάτι. Και οι δύο αυτοί τομείς, οι οποίοι πέρυσι αποτελούσαν το δυνατό στοιχείο του αγωνιστικού στυλ της ομάδας, φέτος είναι η «πληγή» των Πειραιωτών, οπότε εκ των προτέρων η ελληνική ομάδα γνώριζε το που θα χτυπήσει ο αντίπαλος. Ο τελικός βαθμός στο αμυντικό effort είναι πολύ καλός. Ο Ολυμπιακός είχε ενέργεια, είχε αμυντικό πλάνο. Εκεί που πάλι δεν τα κατάφερε ήταν στην άμυνα μακριά από τη μπάλα, παιχνίδι στο οποίο όμως οι Ρώσοι είναι πολύ ικανοί. Είδαμε πάλι τους πρωταθλητές να «τρώνε» κοψίματα πάνω στην άμυνα τους και πάσες σε πρώτο χρόνο, τρόπος επίθεσης με τον οποίο ρολάρει η Κίμκι. Αντίθετα ο Ολυμπιακός ανταποκρίθηκε και στην transition defense, όπου οι περιφερειακοί του παρουσίασαν ετοιμότητα βγαίνοντας γρήγορα πάνω στη μπάλα και στέλνοντας τον ντριμπλέρ στις γωνίες, με συνολικά γρήγορες επιστροφές. Η αλήθεια είναι ότι η Κίμκι διαθέτει μια versatile ανάπτυξη στο επιθετικό κομμάτι και η αμυντική επιτυχία έχει σοβαρό βαθμό δυσκολίας. Εγώ λοιπόν δίνω credit στους ερυθρόλευκους σε αυτόν τομέα. Ναι, η απουσία ενός λίμπερο-προστάτη όπως ο Ντόρσεη στο κέντρο του ζωγραφιστού έχει βγάλει τις όποιες αδυναμίες της ομαδικής άμυνας αλλά η ουσία είναι ότι δέχθηκαν μόλις 70 πόντους . Μπράβο..
-Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε κάποιες προσαρμογές στο ροτέησιον του. Με οδηγό την καλή αμυντική συμπεριφορά του Κατσίβελη στο ματς της Μόσχας άφησε σωστά έξω τον Πέρκινς ( χρεώνω στον κόουτς την λάθος οπτική στο θέμα του Αμερικανού είτε για τον τρόπο που τον χρησιμοποιεί είτε για το εάν τον απέκτησε για να τον χρησιμοποιήσει έτσι, αλλά η προώθηση του Κατσίβελη την Πέμπτη ήταν σωστή επιλογή) ενώ επέλεξε να πάει στο «5» κυρίως με τους Χάινς-Πάουελ, παίζοντας και με πιο light σχήματα (Περπέρογλου-Παπανικολάου στα φόργουορντς) τα οποία δεν κόστισαν overall ριμπάουντ αλλά και σε συγκεκριμένο διάστημα με πιο βαριά (Χάινς-Πάουελ). Το βασικό μπακόρτ (Σπανούλης-Λο) επίσης, ήταν άστοχο αλλά σε κάθε περίπτωση είχε σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του ρυθμό καθώς τόσο ο αρχηγός των ερυθρολεύκων όσο και ο Αμερικανός γκαρντ δημιούργησαν πολλές καταστάσεις για την ομάδα τους (παραπάνω από το άθροισμα των 13 ασσίστς..)
Το ριμπάουντ και το αμυντικό τρανζίσιον αποτέλεσαν την ναυαρχίδα των ερυθρολεύκων στο να ελέγξουν τον ρυθμό και να πάνω σε παιχνίδι 70 κατοχών, τέμπο το οποίο στη παρούσα κατάσταση (έτσι όπως εμφανίζεται ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό..) έδινε περισσότερη σιγουριά στους γηπεδούχους. Παρόλα αυτά η ελληνική ομάδα βρήκε ευκαιρίες (όχι πολλές αλλά αξιοποιήσιμες) στο ανοιχτό γήπεδο, οι οποίες την «σήκωσαν» βοηθώντας στη δημιουργία μια διαφοράς στο μέσο του παιχνιδιού.
-Και πάλι ο Ολυμπιακός παρουσίασε διακυμάνσεις στην απόδοση του, αυτό ήταν εμφανές. Είδαμε διαστήματα στα οποία έμοιαζε αδύναμος, με συνέπεια η Κίμκι να ξαναμπεί στο ματς και εν τέλει να το φέρει στα ίσα. Θεωρώ ότι απέναντι σε μια εξίσου ταλαντούχα ομάδα αλλά με διαφορετικό mentality αυτό πιθανόν θα κόστιζε στους ερυθρολεύκους. Ο Κουρτινάιτις ήρθε να παίξει το παιχνίδι του χωρίς αναστολές. Είδε τον Ολυμπιακό να του φεύγει μιας και η δυνατή ελληνική άμυνα είχε επηρεάσει τον συνεκτικό ιστό του παιχνιδιού της Κίμκι, ξαναγύρισε στο ματς αλλά ήταν άτυχος όταν ενεργοποίησε τα δικά του plays ασφαλείας με αποδέκτες τους δύο ίσως πιο clutch παίκτες του και αναφέρομαι στο ρωσικό δίδυμο Φριντζόν-Μόνια που συνολικά σούταρε με 3/15σ.. Έβλεπα τον Φριντζόν στο γνωστό play όπου μετά από down screen βγαίνει στις προσωπικές για εκτελέσει (σούτ που το βάζει σε απίστευτη συχνότητα ακόμα και με..το πόδι) να χάνει τον συγχρονισμό του και τον Μόνια να τελειώνει με 0/6 τρίποντα, αρκετά από αυτά με καλές προϋποθέσεις για έναν πολύ έμπειρο παίκτη. Με 5/25 τρίποντα (έτσι όπως ήταν η φύση του συγκεκριμένου αγώνα) η Κίμκι δε θα μπορούσε να «καβαλήσει» και να πάρει το διπλό. Ο δυναμισμός του Πολ Ντέηβις (που όντως προβλημάτισε τον Ολυμπιακό) δεν έφτανε..
-Σε προσωπικό επίπεδο, τα λόγια περιττεύουν για τον Κώστα Παπανικολάου. Προσπαθώ να βρώ σε ποιόν τομέα δεν ήταν καθοριστικός αλλά δε μπορώ.. Ο 22χρονος φόργουορντ μετά από μια περίοδο χαμηλών πτήσεων έχει βρεί ρυθμό για τα καλά και με την απόδοση του είναι τον τελευταίο καιρό η μεγαλύτερη σταθερά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Αυτό που ξεχωρίζω στο συγκεκριμένο παιδί είναι η φλόγα του. Το βλέπεις, δε θυμίζει «αφ’υψηλού» πρωταθλητή αλλά νεαρό διεκδικητή πεινασμένο, που δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα.. Αυτό ακριβώς το αγνό feeling γαρνιρισμένο με τον δυναμισμό του διεθνή φόργουορντ τραβάει όλη την ομάδα τον τελευταίο καιρό. Ο Παπανικολάου απλά παίζει σαν να μην υπάρχει αύριο. Και όσο παραμένει τόσο clutch ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει μεγάλους στόχους έστω και αν αυτή τη στιγμή, η ομάδα –βάσει του μπάσκετ που παρουσιάζει- δεν πείθει σε μεγάλο ποσοστό ότι θα έπρεπε να μπεί στην ποστ σίζον με πλεονέκτημα έδρας. Τα 6/6 τρίποντα και τα 12 ριμπ. είναι νούμερα ασύλληπτα για παίκτη ο οποίος μάλιστα δεν αποτελεί καν τοπ-3 επιλογή στην επίθεση της ομάδας του. Δε λέω μπράβο εδώ γιατί θα είναι λίγο..
-Ο Κάιλ Χάινς αξίζει κάθε ένα από τα χειροκροτήματα που πήρε στο τέλος του ματς. Όπως πάντα έδωσε όλα και αποδείχθηκε καθοριστικός, με την ενέργεια και το προσόν της ταχύτητα του σε μικρό χρόνο με το οποίο κερδίζει τα αντίπαλα θηρία. Πάνω σε αυτή ακριβώς την ιδιαιτερότητα βάσισε ο Ολυμπιακός πέρυσι τα πιο δυνατά plays ασφαλείας του στην 4η περίοδο. Τον είδαμε απέναντι στα ψηλά κορμιά της Κίμκι να κερδίζει χώρο με κάθε είδους τρόπο, να σκοράρει με τη «δική του φάση» παίρνοντας πλάτη στα 3μέτρα και με γρήγορη περιστροφή να αφήνει πίσω τον αντίπαλο και να φθάνει μέχρι τέλος. Τέτοια «παιχνίδια» ( όπως και το ντράιβ λαμβάνοντας τη μπάλα πρόσωπο στο high post) πρέπει να ψάξει περισσότερο ο Ολυμπιακός από εδώ και πέρα, ειδικά απέναντι στα ψηλά κορμιά της Εφές.. Σημειολογικά θα σας πω ότι αποτελούσαν τις «φάσεις» με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στο playbook της περυσινής ομάδας..
Y.Γ: Μέχρι το βράδυ θα δώ και το ματς της Βιτόρια.. Όποιος θέλει, μιλάμε..
Μπείτε στην παρέα μας στο facebook..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ