Νιώθω ότι η γραμμή της καριέρας των δύο προπονητών διέπεται από μια μυστηριώδης, αόρατη μορφή σύνδεσης.. Η πρόωρη επιτυχία του Φώτη Κατσικάρη και η εξέλιξη του σε νεαρή προπονητική ηλικία τράβηξε αρκετά βλέμματα στην Ευρώπη ανεβάζοντας το στάτους του. Ο Έλληνας κόουτς αντικατέστησε τον Ντέηβιντ Μπλατ στη μαγευτική Αγία Πετρούπολη, στη τρομερά επιτυχημένη εθνική ομάδα της Ρωσίας ενώ ο Αμερικανοεβραίος mastermind διαδέχθηκε τον Έλληνα προπονητή στο πάγκο του Άρη το 2010. Δείγμα του ότι έπαιζαν σε κοινή σελίδα της αγοράς, γεγονός πολύ τιμητικό για τον Κατσικάρη. Φυσικά τα κατορθώματα του Μπλατ τη τελευταία διετία τον έχουν εκτοξεύσει στο.. διάστημα προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό και σχόλια για θεωρίες συνομωσίες, μυστικισμό και σπρώξιμο από το «αόρατο χέρι» του Σιονισμού για ένα εκλεκτό τέκνο του.. Η αλήθεια φυσικά είναι ότι απλά ο Ντέηβιντ Μπλατ είναι απλά ένας πολύ ικανός τεχνικός και ακόμα περισσότερο ιδιοφυής άνθρωπος που βουτάει κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται στο πεδίο μάχης, ρισκάρει και ξέρει να χειρίζεται άριστα τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα και έξω από την ομάδα του. Παρόλα αυτά, το Eurobasket του 2007 αποτέλεσε το σημείο που έδωσε τεράστια ώθηση στη καριέρα του (και πιθανόν τον προθάλαμο για όσα πέτυχε μετά). Μετά την επιτυχία του στο Τρεβίζο (πρωτάθλημα το 2006 με την εξαιρετική Μπενετον των Ζήση, Νίκολας, Σισκάουσκας, Σοράνια, Μορτέντε, Γκορί κτλ) κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα της εθνικής ρωσικής ομάδας κερδίζοντας μετά από ένα καταπληκτικό τουρνουά το χρυσό σε μια διοργάνωση όπου νίκησε με ..σφεντόνες τα «καλάσνικοφ» βραχυκυκλώνοντας την πανίσχυρη ισπανική περιφέρεια με τον Πονγκράσοφ και τη ζώνη προσαρμογής που δυσκόλεψε τη κυκλοφορία της μπάλας του αντιπάλου και κλείδωσε τον Ναβάρο.
Ο Φώτης Κατσικάρης δεν είναι Ντέηβιντ Μπλατ.. Είναι όμως ένας ικανός προπονητής του οποίου η καριέρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι το οποίο διασταυρώνεται με τον δρόμο του εθνικού αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Χαρακτηρίζοντας τη προπονητική φιλοσοφία σε ένα άρθρο μου πριν μερικά χρόνια είχα γράψει..
«
Οι επιρροές που δέχθηκε κατά καιρούς και φυσικά οι δικές του απόψεις συνθέτουν μια multicultular μπασκετική φιλοσοφία που περιλαμβάνει την πειθαρχία και την αμυντική προσήλωση που κήρυξαν οι Σέρβοι «διδάσκαλοι» των 90’s, ελληνική εξειδίκευση στο τακτικό κομμάτι και physical game γαρνιρισμένη με την Ισπανική ταχύτητα στην ανάπτυξη και εκτέλεση που χαρακτηρίζει τους Ίβηρες.»
Αρκετά ενδιαφέρον μωσαϊκό.. Θα ήθελα πολύ να δω την εφαρμογή του στην Εθνική μας ομάδα..
Για τον Κατσικάρη κάποια πράγματα σε επίπεδο καριέρας «δούλεψαν» τα τελευταία χρόνια και κάποια άλλα όχι. Μετά τη εξαιρετική πορεία του στο Μπιλμπάο δε κατάφερε να επικοινωνήσει με τη ρωσική ομοσπονδία σε κανένα επίπεδο (ως γνώστης της κατάστασης σας λέω όχι με δική του ευθύνη) ενώ πέρυσι χρεώθηκε τη μαλθακότητα που έδειξε η ομάδα μας στο νοκ-άουτ ματς με τους Σέρβους στο οποίο ο ίδιος δε κατάφερε ποτέ να τραβήξει χειρόφρενο στην αγωνιστική κατηφόρα του συνόλου μέσα στο 40λεπτο. Έπαιζε πάντα σε shortlists για τους καλούς ευρωπαϊκούς πάγκους (δείγμα του ότι «η δουλειά του ήταν εκεί» παρότι δε συνδυάστηκε με τίτλους) όμως ποτέ δε πήρε τη καλή θέση σε ένα τοπ-ευρωπαϊκό κλαμπ. Η συμφωνία του με τη Μούρθια του δίνει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγαπημένη του λίγκα και να εργασθεί σε ένα πλαίσιο που ο ίδιος έχει τη τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας ένα μεσαίο κλαμπ . Η αλήθεια όμως είναι ότι και πάλι μένει μακριά από το τοπ-ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το τουρνουά του Σεπτεμβρίου μπορεί να δώσει κατεύθυνση στη καριέρα του Φώτη Κατσικάρη. Θα πει πολλά για τον χαρακτήρα του ως προπονητή και ΚΥΡΙΩΣ αυτόν που μπορεί να μεταδώσει σε μια ομάδα. Ξεκάθαρα, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την Εθνική μας ομάδα. Ο δρόμος δεν είναι ακριβώς ανοιχτός.. Ένα πιθανό νοκ-αουτ παιχνίδι στα προημιτελικά με τους Ισπανούς ή τους Σέρβους δε μεταφράζεται ως εύκολη πρόσβαση στη μάχη των μεταλλίων. Όμως μπορεί να αποτελέσει τη «μαγική στιγμή» που θα αλλάξει τη δυναμική και το ψυχολογικό στάτους της ομάδας μέσα στο τουρνουά.
Κόουτς, αυτή θα είναι η στιγμή σου.. Και αυτό, είναι το τουρνουά σου.. Αυτή τη φορά πρέπει εσύ να εμφανίσεις ένα πεινασμένο σύνολο που θα εξελιχθεί στην «ομάδα της διοργάνωσης». Πρέπει να βρεις τον τρόπο να εμπνεύσεις στη δύσκολη στιγμή που σίγουρα θα έρθει. Πρέπει να είσαι σε «προπονητική ετοιμότητα» με διαύγεια και καθαρότητα σκέψης γιατί θα χρειαστεί να πας πολύ βαθιά πνευματικά τις 15 αυτές ημέρες. Όπως καταλαβαίνεις, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο, αυτή η διοργάνωση έχει το «πρέπει» για εσένα. Σε ένα τουρνουά με ομάδες που βρίσκονται κοντά «πρέπει» να κάνεις τη διαφορά. Δε ξέρω αν μια αρκετά επιτυχημένη παρουσία στη διοργάνωση θα σε κάνει καλύτερο προπονητή ή όχι. Σίγουρα όμως θα σου (και θα μας) δείξει τα όρια σου.. Μετά από αυτό, όλα είναι θέμα επιλογών. Μπορείς να διαλέγεις να κάνεις τα μπανάκια σου στη Costa Blanca και να δίνεις έμφαση στη ποιότητα ζωής (παρότι μπορεί να μοιάζω καυστικός, το έχεις κερδίσει δε στο χάρισε κανείς) στοχεύοντας δουλειές χωρίς τη πίεση στο μάξιμουμ ή απλά να ανοίξεις τη πόρτα του Δάντη όπου βρίσκονται μαζί κόλαση και παράδεισος. Και αναφέρομαι φυσικά στο τοπ-ευρωπαϊκό επίπεδο.. Εκτιμώ πως εκεί βρίσκεται η θέση σου. Αυτό το τουρνουά θα είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε την αλήθεια..