Πιο «σκασμένος» σίγουρα θα είναι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο οργανισμός των ερυθρολεύκων.
Ο Γιάνγκ αντιπροσώπευε περισσότερο από τον καθένα το καινούργιο, ακόμα πιο defensive minded και aggressive προφίλ των Πειραιωτών. Ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος σε αυτό το στυλ μπάσκετ με τη δύναμη και την ενέργεια που κατέθετε. Ο Ολυμπιακός φυσικά δεν είναι στο μηδέν.. Έχει τον Χάντερ (επίσης γρήγορο ψηλό), τον Μιλουτίνοβ συν τον Αγραβάνη σε ρόλο «μπάνγκερ» και με το 4-1, τη πολυτέλεια να δοκιμάσει τις δυνάμεις της frontcourt του χωρίς άγχος. Οι ερυθρόλευκοι δε θα βιαστούν έτσι κι αλλιώς βλέποντας τον καινούργιο παίχτη στον χρoνικό ορίζοντα του TOP-16. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα η ομάδα του Σφαιρόπουλου θα καταφέρει να καλύψει τον Γιάνγκ με μια μόνο προσθήκη παίχτη μιας και το πακέτο του Αμερικανού περιείχε πολλά «καλούδια». Δεν είναι τόσο εύκολη η αγορά τέτοιον καιρό.. Χρειάζεται ομαδική δουλειά (για να καλυφτεί η απουσία), υπομονή και ανοιχτά μάτια για τη καλή περίπτωση εκεί έξω. Είναι σειρά του Χάντερ να βγει μπροστά. Πιθανόν να χρειαστεί να λειτουργεί σαν Νο1 σέντερ ακόμα και μετά τη προσθήκη (ανάλογα με το τι θα βρει ο Ολυμπιακός). Υπάρχουν 1-2 περιπτώσεις για τις περιμένω ..κάτι μέχρι τον Δεκέμβρη και εκτιμώ ότι μπορούν να λειτουργήσουν στο μπάσκετ του Ολυμπιακού. Εδώ θα είμαστε, εφόσον υπάρχει το «έδαφος» αναφορικά με το status τους, να τις συζητήσουμε..
ΟΑΚΑ
O Παναθηναϊκός του ΟΑΚΑ έκανε την εμφάνιση του τη Παρασκευή το βράδυ δημιουργώντας στον κόσμο του την ισχυρή πεποίθηση ότι η ομάδα γυρίζει διακόπτη. Το ζητούμενο είναι να σταθεροποιούσουν οι πράσινοι τον δείκτη της απόδοσης τους ώστε να μπορέσουν να κατηγοριοποιήσουν το status τους μέσα στον ανταγωνισμό. Γιατί αυτός ο «Παναθηναϊκός του ΟΑΚΑ» σου δίνει την εντύπωση ότι πολύ δύσκολα θα περάσει φέτος ομάδα από την Αθήνα όμως στα εκτός έδρας αδυνατεί να ελέγξει μέχρι στιγμής παιχνίδια εντός των δυνατοτήτων του απόρροια του μέτριου αμυντικού του performance.
-Μετά τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων και με το σύννεφο της πίεσης να κάνει την εμφάνιση του πάνω από το ΟΑΚΑ, οι πράσινοι προσέγγισαν το παιχνίδι με τη σωστή νοοτροπία. Από τον πάγκο μέχρι τον τελευταίο παίχτη που πάτησε στο παρκέ.. Ο Παναθηναϊκός ήταν διαβασμένος, είχε φτιάξει το πλάνο του το οποίο υποστήριξε κατά γράμμα με επιμονή μέχρι βγάλει κάθε ίχνος ζωής από το κορμί του αντιπάλου τελειώνοντας τη δουλειά.
Για να σας βάλουμε λίγο πιο «μέσα» στο γενικότερο πλάνο του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο ματς πάντα με γνώμονα αυτό που θέλησε να παρουσιάσει ο προπονητής του στο παρκέ, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το ότι αυτό χτίστηκε πάνω στην ενότητα των «διαθέσιμων χώρων» σε επίθεση και άμυνα και κυρίως πάνω στο πλεονέκτημα της ελληνικής ομάδας να τρέξει καλύτερα το γήπεδο και να καλύψει αποστάσεις απέναντι στα βαριά σχήματα των Λιθουανών. Σε κάθε σχεδόν επιθετική εκδήλωση της ομάδας του Τζόρτζεβιτς διακρίνουμε αυτή ακριβώς τη κατεύθυνση δηλ. να επιβληθεί μέσα από την υπεροχή του σε επίπεδο ταχύτητας. Για αυτό και έπρεπε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο με σωστό spacing.
Και πάλι είδαμε την 1-3-1 επίθεση του Τζόρτζεβιτς σε διάφορες παραλλαγές και plays με ανάλογη στόχευση. 1-3-1 με τον Double-Down Screen στον Φελντέιν από τους δύο ψηλούς. 1-3-1 με τον φόργουορντ της τελικής να παίζει ανοιχτά στη γωνία ώστε να δημιουργηθεί καλύτερο πλαίσιο για κεντρικό Pick & Roll με τον Διαμαντίδη (στοχεύοντας είτε μέσα από άμεση συνεργασία είτε με τρίγωνο για καλύτερη γωνία πάσας να πετύχει τον ψηλό στη κίνηση). Ίδιος σχηματισμός στην επίθεση με Cross Screen για Post up του Χαραλαμπόπουλου (το οποίο εκτιμώ ότι θα πρέπει να κυνηγήσει περισσότερο ο Παναθηναϊκός βάζοντας με περισσότερη επιμονή τη μπάλα στον νεαρό χαμηλά). Και plays σε 1-3-1 διάταξη με τον Ραντούλιτσα στη νοητή ευθεία των προσωπικών να ψάχνει τη πάσα στο κόψιμο του φόργουορντ στη base line είτε σε πρώτο χρόνο είτε «μαζεύοντας» την άμυνα με ντρίμπλα/drop step .
Ο Σέρβος σέντερ έδειξε μεγάλη διάθεση και αθλητικό εγωισμό μετά τις μέτριες τελευταίες εμφανίσεις του και τα playmaking abilities του είναι ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουν οι πράσινοι. Δείτε πως δημιουργεί η Μπαρτσελόνα στήνοντας στο ίδιο σημείο της επίθεσης τον Τόμιτς.. Ο Ραντούλιτσα πάλι είχε τις κακές στιγμές του βέβαια στην άμυνα όπου τα recovers του είναι πολύ αργά (ακόμα και όταν προλαβαίνει να επιστρέψει χαμηλά δεν έχει τη συγκέντρωση και την αντοχή να αμυνθεί στο ποστ) και ο Τζόρτζεβιτς στοχευμένα κολλάει δίπλα του τον Γκιστ που ελέγχει εξαιρετικά το ρολάρισμα (ανεβαίνοντας στη περιστροφή όταν το απαιτεί η θέση του) του ψηλού μέχρι να επιστρέψει ο Ραντούλιτσα. Στην επίθεση πάντως ο Παναθηναϊκός με τον Ραντούλιτσα έτοιμο να βάλει ακόμα και τη μπάλα στο παρκέ και ενταγμένο σε passive mode έχει πολύ μεγαλύτερες προδιαγραφές στο παραγωγικό κομμάτι. Παρόλα αυτά στις περισσότερες εκφράσεις του playbook (ακόμα και σε Α-SET διάταξη) ήταν φανερή η πρόθεση των πρασίνων να αδειάσουν το ζωγραφιστό κρατώντας (απέναντι σε προσωπική άμυνα) τους ψηλούς του στη περιφέρεια, δημιουργώντας παράλληλα το χώρο (με τα μεγάλα κορμιά της Ζαλγκίρις εκτός κέντρου ρακέτας) για slashing από τους περιφερειακούς του.
-Την ίδια λογική διακρίναμε και στο αμυντικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός στόχευσε και κατάφερε να περιορίσει τον χώρο δράσης στην επίθεση της Ζαλγκίρις. Προσωπικά βάζω πολύ υψηλό βαθμό στον τρόπο με τον οποίο οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κρατήσουν τη μπάλα «στη πλευρά» και να δυσκολέψουν τη Ζαλγκίρις να νιώσει άνετα κυκλοφορόντας τη μπάλα κατά μήκους του παρκέ. Σύμμαχος των πρασίνων το ότι απέναντι τους είχαν ένα σύνολο με Overall Poor Shooting φέτος το οποίο ήταν δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να ανοίξει μια τόσο πιεστική άμυνα. Η τακτική του Κράπικας να στήσει Side Pick & Rolls με τον προσωπικό αντίπαλο του Γκιστ (ναι κόουτς, ο Γιανκούνας είναι ο καλύτερος PnR ψηλός σου αλλά θα ήταν λογικό να κοιτάξεις και πιο αμύνεται απέναντι του..) επίσης διευκόλυνε τη πράσινη άμυνα. Η παρουσία του Γκιστ έπαιξε καθοριστικό ρόλο και σε αντίστοιχες 1-3-1 καταστάσεις επίθεσης των Λιθουανών με τον Γιανκούνας στο post. Αυτό για να μπορέσει να κατανοήσει ο κόσμος πως ένας καλός αμυντικός ψηλός με πληθωρική παρουσία (παλιότερα σκεφτείτε ότι υπήρχε και ο Λάσμε) μπορεί να απενεργοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των επιθετικών συστημάτων μια post ομάδας όπως οι Λιθουανοί. O Kούζμιτς ήταν θετικός όσο αμυνόταν κοντά στο καλάθι (συμπεριλαμβανομένων και των PnRs στα οποία έμενε «πίσω») καθώς σε 1-2 περιπτώσεις άμυνας Hedge άργησε σημαντικά ενώ του λείπει και το motor παρότι είναι φιλότιμος και έχει διάθεση να μάθει. Τους επηρέασε ψυχολογικά και η διάθεση της ελληνικής ομάδας να μπει στις γραμμές πάσας με άμεση επιρροή στους χρόνους μετακίνησης της μπάλας στην επίθεση τους με τον Καλάθη να παίζει σημαντικό ρόλο. Η Ζαλγκίρις ήταν κακή στο αμυντικό τρανζίσιον επίσης κατάσταση πάνω στην οποία έχτισαν οι γηπεδούχοι με τον Καλάθη να τρέχει άψογα την επίθεση στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Έλληνας γκαρντ επιμένω ότι μπορεί να διεκδικήσει στο τέλος της σεζόν θέση στην All-Defensive ομάδα της διοργάνωσης αφού πολλά βράδια φέτος είναι πραγματικό Ball Hawk..
Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω credit (επιτέλους..) για την αλλαγή στο rotation και την επιλογή του ζόρτζεβιτς να χρησιμοποιήσει ως μπαλαντερ στα φόργουορντς τον Χαραλαμπόπουλο μπροστά από τον Φώτση δίνοντας ανάσες στον πολύπειρο φόργουορντ. Για αυτό και ξεκίνησε τον (αρκετά καλό) Γιάνκοβιτς ώστε να μπορεί να βγάλει από πίσω τον έμπειρο Πάβλοβιτς δίπλα στον νεαρό φόργουορντ που πήρε λεπτά ως PF. Δεν είναι η θέση του βέβαια. Κοιτάζοντας λίγο μακρύτερα στην εφετινή σεζόν, βλέπουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βάλει «βάθος» και «πόδια» στη frontcourt του. Αυτή είναι ιεραρχικά η βασική του ανάγκη σε έναν αγωνιστικό ορίζοντα που φτάνει μέχρι την έναρξη του TOP-16.
–
Βλέποντας τη διαφορά στους 25+ πόντους και τη Ζαλγκίρις χωρίς καμία διάθεση για προσπάθεια επιστροφής στο ματς, ασυνείδητα κατάλαβα πόσο «άσχημη» έμοιαζε η εικόνα του να παραμένει στο παρκέ ο τραυματίας Καλάθης ή να αυξάνονται (χωρίς τον παραμικρό λόγο) τα λεπτά του Διαμαντίδη και παράλληλα πόσο μεγάλη ήταν η ανάγκη ενός βοηθητικού 4ου γκαρντ που θα κρατήσει φρέσκο (και υγιές) το hard core της περιφερειακής γραμμής. Σκεπτόμενος τη λογική του κόουτς Τζόρτζεβιτς για σταδιακή (και σε καθεστώς αυστηρής τήρησης) αύξηση των λεπτών των νέων παιδιών κατέληξα ότι ίσως ένα σχήμα με τον Φελντέιν και τον Γιάνκοβιτς στο backcourt (o Δομινικανός πέρασε ουκ ολίγα λεπτά στο «1» πέρυσι στη Καντού) ήταν επιβεβλημένο ανεξαρτήτου λειτουργικότητας τη προκειμένη στιγμή όμως ο Σάλε μου διέλυσε κάθε τέτοια σκέψη πετώντας κατευθείαν τον Λούντζη στο παρκέ. Ο 17χρονος γκαρντ σαφώς και έχει πολλά να μάθει για να γίνει rotation-player σε αυτό το επίπεδο ξεκινώντας με το να χαμηλώνει στη ντρίμπλα για να προστατεύει τη μπάλα. Είναι ενεργός όμως σε πολλούς τομείς και όταν αισθανθεί πιο άνετα με τη μπάλα στα χέρια θα είναι σε θέση να μας δείξει περισσότερα (από τα πολλά που μπορεί για παίχτη της ηλικίας του). Ένα ρόλο τον οποίο (με τον Παππά εκτός από πέρυσι) με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα αναλάμβανε ο Μποχωρίδης που έτυχε να λείπει στο χειρότερο χρονικά σημείο όπου θα μπορούσε να κερδίσει τα λεπτά του και να βοηθήσει και την ομάδα.
Επειδή το mailbox μου πλημμύρισε με ερωτήματα σχετικά με τον Νate Wolters της Μπεσίκτας. Πρόκειται για έναν γκαρντ που βρίσκεται χρόνια στο μικροσκόπιο της σελίδας αλλά και έναν παίχτη ευρύτερα γνωστό σε όσους ασχολούνται λίγο παραπάνω με το αντικείμενο. Με κάποιους από εσάς έχουμε μιλήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για παιδιά όπως αυτός και ο Hummel (ΕΑ7) τα οποία έχουν παιχνίδια στο ΝΒΑ και θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλές ομάδες σε αυτό το επίπεδο. Ο Wolters είναι ένας ποιοτικός περιφερειακός ο οποίος μπορεί να απορροφηθεί άμεσα ως 3ος-4ος γκαρντ σε μια περιφέρεια όπως του ΠΑΟ και όχι ως leading guard (επαναλαμβάνω σήμερα γιατί έχει τη παιδεία να μάθει και να αναπτυχθεί σε ένα τέτοιο μπασκετικό πρόγραμμα
). Αλλά γιατί να πληρώσουν οι πράσινοι τόσα χρήματα για έναν role player (με συμβόλαιο) στο σύστημα τους, τη στιγμή που περιμένουν επιστροφή στο backcourt ενώ στους ψηλούς μια απευχόμενη απουσία του Γκιστ αλλάζει (αρνητικά) ολόκληρη την αμυντική φυσιογνωμία της ομάδας;
Υ.Γ: Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Παρίσι δε συνιστούν γεγονότα τυχαία ή αναπάντεχα. Υπάρχει μεγάλο υπόβαθρο στη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Ζούμε ημέρες πολέμου σε μια εξελιγμένη version αυτού, όπου τα θύματα δεν είναι στρατιώτες στο μέτωπο αλλά ανυποψίαστοι πολίτες σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη οι οποίοι προφανώς δε συμμετέχουν στον ..πόλεμο αλλά τους βρίσκει αυτός στη καθημερινότητα τους. Μιλάμε για ανώτερες πρακτικές πόνου (όταν θέλω πραγματικά να σε χτυπήσω στοχεύω τα παιδιά σου, όχι εσένα..)που καλλιεργούν μίσος στις αντιμαχόμενες πλευρές. Οδεύουμε με ακρίβεια προς το τέλος του δρόμου για την αστική δημοκρατία (με οποιαδήποτε μορφή συντηρείται αυτή στις ημέρες μας) και αυτό που αχνοφαίνεται στην επόμενη στροφή δε μου αρέσει καθόλου. Και το χειρότερο..; Δε θα επιβληθεί. Θα το ζητήσει ο κόσμος, μεθυσμένος από τα κοκταίηλς ανασφάλειας που του σερβίρονται..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ