Πιο πάνω σας είπα για το πόσο εκτιμούσα προ διετίας τον Τζέημς και ένας από τους λόγους ήταν ότι στο Τελ Αβίβ και δουλεύοντας με τον Μπλατ κατάφερε να αναπτύξει το ακατέργαστο επιθετικό του παιχνίδι και να μετατραπεί σε κάτι παραπάνω από έναν Finisher όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους ψηλούς. Σας εκμυστηρεύομαι ότι μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι σταδιακά είχε δημιουργήσει μια μικρή αλλά αξιόλογη βάση για ένα αξιοπρεπές post παιχνίδι τη στιγμή που ποτέ δεν υπήρξε (και δεν είναι) post ψηλός. Και όμως ο Τζέημς δούλεψε σε αυτό το κομμάτι αναπτύσσοντας από το μηδέν ικανότητα στο baby hook (κυρίως από το κέντρο της ρακέτας) και σε short shots από τα δύο μέτρα. Τεχνικά είναι average και δυστυχώς αυτό τον οδηγεί σε λάθη σε καταστάσεις που θα πάρει τη μπάλα στα 3.5 μέτρα πλάτη και θα προσπαθήσει με ντρίμπλα να πάει προς τα μέσα καλύπτοντας το έλλειμμα « κορμιού» και το γεγονός ότι δε μπορεί να σπρώξει εύκολα αντιπάλους. Εδώ επαναλαμβάνω είναι επιρρεπής στο λάθος (μεταφορά, προστασία μπάλας σε βοήθεια). Αντίθετα είναι καλύτερος σε καταστάσεις Pick & Roll όπου ξέρει να κινείται στο κενό χώρο και έχει την ικανότητα να βάλει τη μπάλα στο παρκέ ακόμα και όταν τη λάβει σε κίνηση (credit). Το σημερινό Footwork του δε θα τον βοηθήσει πολύ να πατήσει γερά και να τελειώσει από στάση από δύσκολες θέσεις γύρω από το καλάθι όμως παραμένω αισιόδοξος για τη συνύπαρξη του με τα γκαρντς του Ολυμπιακού (που θα τον σημαδέψουν σε κίνηση), συνεπικουρούμενος από την ικανότητα του να υποστηρίζει την επίθεση της ομάδας του με επιθετικό ριμπάουντ. Στο Μπιλμπάο αποτελούσε τον παίχτη που βρισκόταν χαμηλά ως γραμμή υποστήριξης στην αδύνατη πλευρά στα post isos του Μουμπρού με αρκετή επιτυχία. Παράλληλα διαθέτει και το, λίγο σκονισμένο είναι αλήθεια, πλεονέκτημα του σουτ από τα 4-5 μέτρα. Το εμφανίζει κυρίως από το High Post όμως θα πρέπει να νιώσει άνετα από την αρχή για να το βγάλει από τον ..σάκο του (εξ ου και η δυνατότητα να χωρέσει σε κάποια σχήματα με δεύτερο ψηλό αν ο κόουτς θελήσει να παίξει BIG). Η ιδανική γαρνιτούρα για αυτό θα ήταν μια πιο ανεπτυγμένη ικανότητα στη πάσα και το court vision. Εδώ φαίνεται πιο ικανός να δημιουργήσει από το post ψάχνοντας τη τελική γραμμή όμως σας προδιαθέτω ότι στο σύστημα του Ολυμπιακού οι επαφές του με την μπάλα θα αναμειγνύονται σε συντριπτικό ποσοστό με «τελειώματα».
Εν κατακλείδι.. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήγε σε μια επιλογή που του προσέφερε “.ασφάλεια”. Δε βρίσκω πιο κατάλληλη λέξη για τη περίπτωση του Τζέημς. Ένας ψηλός με εμπειρία και γνώση του παιχνιδιού σε αυτό το επίπεδο που μπορεί να φέρει συγκεκριμένα πράγματα στο παιχνίδι της ομάδας. Αυταπάτες δεν υπάρχουν πως οι ερυθρόλευκοι αντικαθιστούν τον Γιάνγκ ο οποίος είχε μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη δυναμική αλλά και πολύ πληθωρική παρουσία συνοδευόμενη από ένα πολύ υψηλό ενέργειας που παρέσυρε τους πάντες. Μέσα της σεζόν είναι δύσκολο να αντικαταστήσεις τέτοιο ψηλό. Στον Πειραιά το γνώριζαν άριστα. Με τον Χάντερ σε τέτοια κατάσταση όμως ο Τζέημς μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικά καλό «γέμισμα» στον ρόλο του Defensive minded ψηλού που στο βάθος του δρόμου υπάρχει η σκέψη να ξεκινάει ως starter παίρνοντας του πρώτους κραδασμούς από τον Χάντερ και συμπληρώνοντας ως «ισοδύναμο» τον φορμαρισμένο Αμερικανό. Με βάση τα λίγα χρήματα που δαπανήθηκαν λοιπόν για την αποδέσμευση του –ποσό που τον καθιστά σχεδόν.. free agent- η κίνηση κρίνεται καλή. Στη πορεία θα καταλάβετε γιατί το performance του Τζέημς είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του Χάντερ.. Η περίπτωση του θυμίζει τις αντίστοιχες ποιοτικών βετεράνων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, των οποίων οι καλές ημέρες βρίσκονται πίσω και έτσι “κολλάνε” σε ομάδες playoffs και οργανισμούς με winning culture και υψηλές αξιώσεις στοχεύοντας το δαχτυλίδι. Με βάση αυτά που είχαν στα χέρια τους οι άνθρωποι του Ολυμπιακού στη παρούσα φάση η επιλογή αξιολογείται θετικά. Ο Τζέημς δε θα εκτοξεύσει την ομάδα με τη προσωπική του απόδοση αλλά και δε θα τη κρεμάσει, βοηθώντας στη καλύτερη λειτουργία του συνόλου. Ασφαλής επιλογή..
Deshaun Thomas..?
Η ανάγκη για παίχτη στη θέση “4” του Παναθηναϊκού είναι μεγάλη και είναι φανερό ότι η ομάδα πρέπει να στραφεί στην αγορά τεστάροντας παίχτες που μπορούν να καλύψουν τη συγκεκριμένη θέση. Μαθαίνω ότι ο Deshaun Thomas (1991-SF/PF-2.01) είναι ξενερωμένος στη D-League (φαίνεται στο performance του) και κοιτάζει ζεστά την επιστροφή του στην Ευρώπη. Ο κόμπο-φόργουορντ του Ohio State, της Ναντέρ και πέρυσι της Μπαρτσελόνα είναι καλός παίχτης και έχει ποιότητα. Δεν έχω αμφιβολία. Όπως δεν έχω αμφιβολία για το ότι ακόμα έχει αρκετά πράγματα να μάθει. Πέρυσι ο Πασκουάλ τον χρησιμοποίησε στο “3” ως Post-3 δένοντας τον με ένα Light-4 όπως ο Ντόελμαν. Ο Thomas είναι ένας φόργουορντ που ξέρει να βάζει τη μπάλα στο καλάθι και μπορεί να κάνει θραύση κινούμενος στη base line. Αριστερόχερας, καλός στη προσωπική φάση, ξέρει να παίζει πλάτη και γενικά “πάνω” στον αντίπαλο χρησιμοποιώντας τη δυνατή κατασκευή του κορμιού του, τα μεγάλα χέρια του (6’9”) και το aggressiveness που τον διακρίνει. Είναι πολύ ικανός στο επιθετικό ριμπάουντ και ξέρει να τελειώνει γύρω από το καλάθι. Βέβαια είναι κόμπο-φόργουορντ και όχι 4-5. Θέλει δουλειά στην άμυνα όπου η πλευρική του ταχύτητα δε τον βοηθά. Επίσης ενώ σουτάρει αποτελεσματικά από το τρίποντο (ειδικά σε καταστάσεις transition) δεν είναι ο φόργουορντ που θα επηρεάσει το παιχνίδι αμυνόμενος πάνω από το καλάθι, αναφορικά πάντα με αυτό που χρειάζονται οι πράσινοι αυτή τη στιγμή.
Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός (μιας και μιλάμε για έναν πρώην αθλητή της Μπαρτσελόνα) χρειάζεται έναν φόργουορντ στο στυλ του Τέρενς Mόρις (Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα). Έναν μακρύ, αθλητικό ψηλό, ο οποίος να μπορεί να αμυνθεί (ψηλά και στη περίμετρο αν χρειαστεί), να σουτάρει τη μπάλα και κυρίως να συμπληρώσει με το μέγεθος του τον Γκιστ δίνοντας του την ευκαιρία να πάρει λεπτά και στο “5”. O Τhomas δεν είναι ακριβώς αυτό αν και σίγουρα μπορεί να φέρει στο τραπέζι πράγματα που λείπουν από τη γραμμή φόργουρντς του Παναθηναϊκού. Δεν είναι στη shortlist λοιπόν με τις τοπ-επιλογές όμως είναι αξιόλογος, έχει την εμπειρία και για αυτό κρατάμε τη περίπτωση του.
Υ.Γ: O Maurice Ndour κατέληξε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό σίγουρα κάτι λέει για τις ικανότητες του παίχτη μιας και πρόκειται για ένα κλαμπ που διαθέτει την οικονομική ευχέρεια να “αγοράσει” καλό παίχτη και να χτυπήσει τη πόρτα καλών ονομάτων δελεάζοντας τους πάντες. Κάτι μου λέει όμως ότι τα πράγματα δε θα είναι τόσο ρόδινα για τον Ndour στο πρόγραμμα του Λάσο. Εκτιμώ ότι “κολλούσε” καλύτερα σε ένα σύνολο που δουλεύει περισσότερο (ομαδικά) για να παράγει τους πόντους του, όπως π.χ. ο Παναθηναϊκός. Θα δούμε..
Υ.Γ1: Προχθές σχολιάσαμε τη δυναμική “επιστροφή” του J’Covan Brown..
“Ο J’Covan Brown, η καλοκαιρινή πρόταση του Hoopfellas για τον Παναθηναϊκό, επέστρεψε από τον τραυματισμό του “γράφοντας” (κρατηθείτε) 38 πόντους με 9/9 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 14/15 βολές απέναντι στη Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ενώ τη προηγούμενη εβδομάδα απέναντι στη Γκαζιάντεπ του Ζντοβτς είχε 35 πόντους με 7/10 δίποντα, 4/4 τρίποντα και 9/10 βολές (σε 27 μόνο λεπτά). Γατάκι Κάρι..”
Τώρα όμως με τη διαμορφωμένη κατάσταση στο backcourt των πρασίνων ο Μπράουν δε “κολλάει”. Το γράφω γιατί είδα ότι μονοπώλησε τις συζητήσεις στη κοινότητα μας μετά από κάποιο σημείο. Πέρα από το ότι έχει συμβόλαιο πάντα.. Από την άλλη δε ξέρω αν ο Τζόρτζεβιτς κοιτάξει έναν πρώην παίχτη του, τον Gal Mekel.. Επίσης ο Phil Pressey επιστρέφει στη D-League..
Mιλάμε για έναν Pick & Roll-PG που απλά “κρύβει” τη μπάλα αν και του λείπει η ευχέρεια στη περιφερειακή εκτέλεση. Ο Μπραντ Στίβενς τον εκτιμούσε αρκετά όμως ο συνωστισμός στο backcourt των Σέλτικς δε του έδωσε την ευκαιρία να τον κρατήσει στη Βοστόνη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ