Μια βόλτα στην Ευρώπη..

To αμφίβολο status του Sam Van Rossom στη Βαλένθια που δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορο τον Παναθηναϊκό. Οι στόχοι του Γιώργου Μπαρτζώκα για την περιφερειακή γραμμή της Μπαρτσελόνα και ο φρέσκος άνεμος που πνέει με την έλευση του Sito Alonso στη Βιτόρια. Το Hoopfellas σας καλεί σε μια βόλτα στην Ευρωπαϊκή αγορά..

Το ιδανικό timing για μια πολυαναμενόμενη συνεργασία..


Η μετακόμιση του Sito Alonso στη Βιτόρια είναι στα μάτια μου μια φυσική συνέχεια των πραγμάτων. Ο κύκλος της ζωής.. Ο 41χρονος υπέρ του δέοντος ταλαντούχος κόουτς μου έδινε εδώ και πολλά χρόνια την εντύπωση ότι έχει φτιαχτεί για αυτή τη θέση. Ο Alonso είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προπονητές στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Είχε τύχη σε πολύ μικρή ηλικία να δουλέψει δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Ρενέσες, η επιρροή του οποίου έχει γράψει παντού στη φιλοσοφία και στον τρόπο που προσεγγίζει το άθλημα. Φεύγοντας από ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία μπάσκετ της Δυτικής Ευρώπης, αυτό της Μπανταλόνα, έφτασε στη χώρα των Βάσκων. Το έχω στο μυαλό μου σαν, κάθε φορά, να έκανε ένα βήμα προς τη πολυπόθητη θέση της Λαμποράλ. Σαν Σεμπαστιάν, Μπιλμπάο, Βιτόρια. Από τα χρόνια που ο τρελο-Τάνιεβιτς τον κυνηγούσε “σβερκώνοντας” τον πριν μπει στη φυσούνα (γιατί δεν έδωσε το χέρι του μετά τη λήξη και αυτά στον Μπόγκνταν δε περνάνε..) έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι..

Είχα την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω μερικές φορές να διδάσκει σε εκδηλώσεις με τη μορφή σεμιναρίων και μπορώ να πω ότι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Είναι καλός ομιλητής, μεταδοτικός και κυρίως διαθέτει καινοτόμο μυαλό προσπαθώντας να αναπτύσσει συνεχώς τη δουλειά του. Το δε playbook του είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στην Ευρώπη και κάποια στιγμή θα εστιάσουμε σε αυτό. Ο Κερεχέτα είναι ερωτευμένος εδώ και μια πενταετία με τον νεαρό κόουτς. Υπάρχει έντονο φλερτ όλα αυτά τα χρόνια το οποίο όμως για διαφορετικούς λόγους δε τελεσφόρησε. Φέτος υπήρχε το timing. Κατά τη γνώμη μου μια πολύ καλή απόφαση και για τους δύο. Το μπάσκετ που πρεσβεύει ο κόουτς Sito ταιριάζει στα χνώτα του οργανισμού της Λαμποράλ. Έχει μια οπτική για τη δουλειά του και τους βαθύτερους στόχους που εντοπίζονται σε αυτή την ενασχόληση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας προπονητική σχολή και γενικότερα τον τρόπο που βλέπουμε το άθλημα. Ο Sito Alonso ιεραρχεί διαφορετικά τα πράγματα, βλέπει το άθλημα πρώτα ως προϊόν και βασικός του στόχος είναι να προσφέρει καλό θέαμα στον φίλαθλο-πελάτη που έρχεται στο γήπεδο (καταλαβαίνεται ότι οι διαφορές στη φιλοσοφία με τη δική μας σχολή εντοπίζονται πρωτίστως σε επίπεδο αθλητικής κουλτούρας με τους Ίβηρες). “Πρέπει να προσφέρουμε κάτι καλό, κάθε φορά”. Αυτή η κατεύθυνση έχει καταγραφεί και στο προπονητικό του στυλ. Αντιπροσωπεύει ένα high pace παιχνίδι που στοχεύει στην αυτοματοποίηση. Ζητά με πολύ επιμονή από τους παίχτες του να εκτελούν αυτό για το οποίο έχουν προπονηθεί (πάντα σε ρυθμούς υψηλής ταχύτητας) χωρίς να σκέφτονται την αποτυχία και να συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και εάν αποτυγχάνουν γιατί “μόνο έτσι χτίζεις ένα σύνολο που μπορεί να κερδίσει πραγματικά οποιοδήποτε παιχνίδι..”

Το γρήγορο (σε επίπεδο ανάπτυξης και εκτέλεσης) dynamic στυλ παιχνιδιού του μοιάζει σπουδαίο fit σε αυτό που ονομάζουμε Baskonia basketball. Ο ίδιος, μιλώντας για τους στόχους του στη μεγάλη πρόκληση της Λαμποράλ ξεκαθάρισε ότι θέλει να παρουσιάσει μια ομάδα η οποία θα είναι το ίδιο καλοπροπονημένη με τη περυσινή του Περάσοβιτς διατηρώντας το ίδιο σπουδαίο επίπεδο φυσικής κατάστασης, εστιάζοντας περισσότερο όμως στη στελέχωση με πιο versatile μονάδες, παίχτες-πολυθεσίτες οι οποίοι μπορούν να καλύψουν αρκετές θέσεις στο παρκέ. Ήδη οι Βάσκοι υπέγραψαν τον Βραζιλιάνο (κάτοχο ισπανικού διαβατηρίου) Rafael Luz (24-PG-1.89) ο οποίος έχει εμπειρία από την ισπανική λίγκα και στοχεύουν τον ταλαντούχο Αργεντίνο Luca Vildoza (21-PG-1.91) τιμώντας τη λατινοαμερικανική της παράδοση (επενδύουν πολλά στο scouting σε αυτές τις χώρες) ενώ μη ξεχνάμε ότι ξεκίνησε τις κινήσεις της με τον versatile F/C Johanes Voightman (φετινή λίστα του Hoopfellas). Mιλάμε για παιδιά τα οποία μαζί με παίχτες όπως ο Hanga και ο Tillie μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το μπάσκετ. Ένας από τους ξένους παίχτες που βρίσκεται ψηλά στη λίστα του Alonso είναι ο Κρις Λόφτον της Λεμάν. Ο Λόφτον (31-G-1.87) είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ που είδε το ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία 7-8 χρόνια και έχει χτίσει σπουδαίο όνομα στη τουρκική λίγκα. Για δεύτερη συνεχή σεζόν πάντως,το πρότζεκτ της Λαμποράλ θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον..
Vives & Granger οι στόχοι του Γιώργου Μπαρτζώκα..

Ναι, ο Κλαβέρ δεν είναι ακριβώς ο No1 στόχος της Μπαρτσελόνα από τη “πραμάτεια” της Βαλένθια καθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει βάλει στο μάτι (και πολύ καλά κάνει..) τον Guillem Vives. Κρατήστε το αυτό γιατί μπορεί υπό περιπτώσεις να συνδεθεί και με την επόμενη είδηση. Penya-product ο 23χρονος διεθνής PG, αποτελεί τη βάση της Βαλένθια που χτίζεται. Με τον Σατοράνσκι στην Ουάσιγνκτον οι Καταλανοί χάνουν τον βασικό defensive stopper τους στη περιφέρεια και ο Γιώργος Μπαρτζώκας βλέπει καλή πρώτη ύλη στο “μήκος” και τα quarterback skills του Vives τον οποίο θέλει να πλαισιώσει με έναν leading guard όπως ο Granger (κομπλέ παίχτη δηλαδή που μπορεί να δημιουργήσει, να σκοράρει και να αμυνθεί σε υψηλά standards). O κόουτς θα προσπαθήσει να χτίσει τη καινούργια Μπαρτσελόνα πάνω στο αμυντικό κομμάτι και η οπτική του στην αγορά σχετικά με τις ανάγκες της ομάδας του είναι (και πάλι) σωστή.

Ακόμα περισσότερο μου άρεσε το γεγονός ότι ο κόουτς έχει δρομολογήσει την επιστροφή του δανεικού Ludvig Hakanson (20-G-1.90) ο οποίος έκανε εξαιρετική σεζόν πέρυσι ξεκινώντας από τη Ρίγα το πρώτο μισό της σεζόν και τελειώνοντας στη Σεβίλλη. Ο Σουηδός είναι από τους παίχτες που μου αρέσουν αρκετά. Για να σας το κάνω τάλιρα, εάν (λέμε τώρα..) είχα πόστο σε ομάδα θα είχα προσπαθήσει με όλες μου τις δυνάμεις να τον φέρω σε αυτήν εδώ και μια τετραετία.. Είναι περισσότερο off guard, θέλει δουλίτσα στο ball handling (παρότι στη Σεβίλλη έπαιζε και άσσος) όμως τα potential του είναι μεγάλα. Το παιδί μπορεί να φτάσει ψηλά.. Όποιος θέλει να πάρει μια τζούρα από τον ..σουηδικό κινητήρα αεριώθησης ας δει το τελευταίο ματς της σεζόν με τη Ρεάλ (26 πόντους με 5/6 τρίποντα)..
Παγώνουν οι εξελίξεις στη Τουρκία, το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα..
Τα γεγονότα στη Κων/λη έχουν αφήσει την υφήλιο με ανοιχτό το στόμα. Ή μήπως όχι..; Σε αντίθεση με τη δική μας κοινωνία που φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό της, τη σκέψη της απέναντι σε τέτοιου είδους δράσεις, οι γείτονες δε έχουν καταφέρει να αποβάλλουν το μικρόβιο. Οι λόγοι είναι πολλοί όμως το παρών βήμα δε προσφέρεται για τέτοιου είδους συζητήσεις. Απλά δε μπορείς να το αγνοήσεις όταν θέλεις να μιλήσεις για οτιδήποτε αφορά τη τουρκική κοινωνία, ακόμα και όταν αυτό είναι ο αθλητισμός.

Η Νταρουσάφακα και ο Ντέηβιντ Μπλατ έκαναν μια πολύ καλή κίνηση υπογράφοντας τον Dairis Bertans. Ο Λετονός είναι ο ορισμός του sharpshooter και με τους Άντερσον-Μπατούκ στα “φτερά” είναι φανερό ότι ο Μπλατ θέλει να φορτώσει το ρόστερ του με περιφερειακό firepower (μη ξεχνάτε ότι στο “4” έχει Μόερμαν-Χαράνγκοντι). Ο Bertans (έκανε πολύ καλό προολυμπιακό) βγήκε από μια εξαιρετική σεζόν στο Μπιλμπάο όπου στο Eurocup “έγραψε” 15.5 πόντους με 48.5% τρίποντο.. Η Μπιλμπάο με τη σειρά της πάντως κινήθηκε γρήγορα και βρίσκεται κοντά σε μια πολύ ποιοτική προσθήκη με τον Scott Bamforth (φετινή λίστα του Hoopfellas) της Σεβίλλης ενώ παράλληλα βρίσκεται μια ανάσα από τον Stretch-4 της Mega Leks Ντανίλο Άντζουσιτς.

Πολύ καλή δουλειά σε επίπεδο στελέχωσης μέχρι τώρα κάνει και η Αναντολού. Ο Όμιτς είναι εξαιρετική προσθήκη όπως και οι επιλογές του Περάσοβιτς στις θέσεις των forwards με τους Τhomas και Honeycutt οι οποίες έχουν κατεύθυνση. Για την Αναντολού θα τα πούμε λίαν συντόμως..

Ανοιχτά μάτια στον Παναθηναϊκό..

Το status του Σαμ Βαν Ρόσομ στη Βαλένθια είναι αμφίβολο ενόψει της σεζόν που ακολουθεί. Αυτή ήταν η ενημέρωση που είχα εχθές από τη μητρόπολη της Μεσογείου. Ο 30χρονος Βέλγος πόιντ γκαρντ είχε ξεκινήσει πολύ καλά τη φετινή σεζόν όμως ένας τραυματισμός πριν φτάσουμε στο τέλος του πρώτου μισού της χρονιάς στο αριστερό γόνατο τον έθεσε νοκ άουτ. Ο Βαν Ρόσομ (ηγετική φυσιογνωμία) έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017 με τη Βαλένθια όμως η ομάδα του Μαρτίνεθ διαθέτει στη θέση “1” δύο πιο φρέσκα παιδιά όπως ο Vives και ο Diot. Στη περίπτωση που η Βαλένθια δείξει τη διάθεση να κάνει τον παίχτη διαθέσιμο με ένα λογικό buy out είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να κοιτάξει τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο Βαν Ρόσομ έχει τα στοιχεία που ψάχνουν οι πράσινοι για τον back up της θέσης του PG. Άσσος με μέγεθος, ικανότατος σε Pick & Roll καταστάσεις, παίζει ένα low mistake basketball σχεδόν σε όλη τη διαδρομή της καριέρας του (ενδεικτικό το AST/TO Ratio του), σουτάρει τρίποντο σταθερά στο 40% και είναι συνεπέστατος στο αμυντικό κομμάτι. Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη ποιότητα του Βέλγου ως παίχτη. Από το τιμόνι της Βαλένθια νομίζω είναι έτοιμος πλέον να πάρει έναν πιο δεύτερο αλλά πολύ σημαντικό ρόλο σε μια championship contender ομάδα σε επίπεδο ΕL. Αντίθετα το κομμάτι που μπορεί να προβληματίσει είναι η κατάσταση του μετά από μια εγχείρηση και έναν τραυματισμό ο οποίος τον άφησε εκτός για μεγάλο διάστημα.

Aρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή στη παρούσα φάση θα ήταν και ο “Βόσνιος” Alex Renfroe της Μπάγερν Μονάχου όμως και αυτός έχει συμβόλαιο και μοιάζει δύσκολο να αφήσει τη Βαυαρία εκτός και εάν ο νέος προπονητής εισηγηθεί κάτι διαφορετικό. Ο Renfroe είναι μια κόπια του Άριελ Μακντόναλντ. Ταχύς με τη μπάλα, μακριά και εξαιρετικά χρήσιμα στο αμυντικό κομμάτι (άμυνα ψηλά και στο έδαφος) χέρια, καλός στο Pick & Roll execution, σουτάρει με ιδιαίτερο αλλά πολύ αποτελεσματικό τρόπο (τα δύο τελευταία χρόνια συνολικά σε επίπεδο 45%..) πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Μπορεί να λειτουργήσει είτε ως facilitator είτε ως παίχτης που μπορεί να κοιτάξει περισσότερο το καλάθι (εξαιρετικός στο να δημιουργεί ρήγμα). Στο Βερολίνο είχε ανταποκριθεί εξαιρετικά ως “άσσος” αλλά και δίπλα στον Κλιφ Χάμοντς σε έναν πιο scoring ρόλο. Έρχεται από καλή σεζόν και δε ξέρω πόσο υπαρκτές αυτή τη στιγμή είναι οι πιθανότητες μετακίνησης του. Όλα πάντως στους πράσινους κινούνται γύρω από την υπόθεση Κλαβέρ. Συμφωνία υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Μοναδικό πιθανό εμπόδιο θα είναι η αλλαγή κατεύθυνσης από τη Βαλένθια στη περίπτωση που οι “πορτοκαλί” αναλογιστούν ότι πιθανόν χάνουν τον παίχτη χωρίς αντάλλαγμα. Θέλω να πιστεύω πάντως ότι θα κλείσει θετικά το θέμα για τον Παναθηναϊκό και μάλιστα σύντομα ώστε οι πράσινοι να κοιτάξουν το θέμα του κοινοτικού PG για τον οποίον επιμένω σε αντίθεση με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία μιλάει για κοινοτικό στη θέση “3”. Η σεζόν που έρχεται θα είναι εξαντλητική και ένα βαθύ, ποιοτικό backcourt θα είναι η κινητήριος δύναμη για τις ομάδες που θέλουν να κοιτάξουν ψηλά. 

Πάντως, για να δούμε και την άλλη πλευρά, καταλαβαίνετε πόσο χρήσιμος ήταν στον συνολικό σχεδιασμό ένας παίχτης σαν τον Μπράμος (3&D Wing). O Παναθηναϊκός έχει μόνο τον Φελντέιν με αυτά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά όμως ο Δομινικανός είναι γκαρντ και το αδύνατο frame του δε τον βοηθάει στην άμυνα απέναντι σε μεγαλύτερα κορμιά. Για αυτό η θέση του SF πρέπει να μείνει “ανοιχτή” με τον Χαραλαμπόπουλο και έναν Έλληνα εφόσον υπογράψει φυσικά ο Κλαβέρ. Εκτός και εάν οι πράσινοι μπορούν να φέρουν στο ΟΑΚΑ τον Ryan Broekhoff (με το ολλανδικό του διαβατήριο βέβαια) και δεν μας στο έχουν πει..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ