Πείραμα γενετικής..

Ο Τζέησον Κιντ βουλώνει στόματα και το Hoopfellas εστιάζει στους δικούς του, βγαλμένους από πείραμα της γενετικής, Μιλγουόκι Μπακς, ένα από πιο ταχέα αναπτυσσόμενα πρότζεκτς της αμερικανικής λίγκας σήμερα και στο όραμα του Καλιφορνέζου κόουτς για το μπάσκετ του μέλλοντος μετά και την απόκτηση του Μάικλ-Κάρτερ Ουίλιαμς..

Δε θα πω ψέματα.. Μου φάνηκε «κάπως» το καλοκαίρι η απόφαση του Τζέησον Κιντ να απαιτήσει  απόλυτη δύναμη στο Μπρούκλιν καπαρώνοντας το αφεντικό του, Μπίλι Κινγκ. Αν και μεγάλος φαν του Κιντ (τον θαυμάζω ως προσωπικότητα, αθλητή και γενικότερα ως leader εντός και εκτός παρκέ) διαχρονικά,  το εξέλαβα ως «θράσος» να ζητά μετά τη ρούκι σεζόν του ως κόουτς να πάρει τον απόλυτο έλεγχο λες και είναι ο Πατ Ράιλι, πατώντας στο πόσα σημαίνει το πρόσωπο του για τους Νετς.. Ο Κιντ βρήκε αυτό που ήθελε, τη δυνατότητα δηλαδή να είναι το αφεντικό σε έναν οργανισμό στη λίγκα στελεχώνοντας και κοουτσάροντας παράλληλα το ρόστερ και τρέχοντας το πρότζεκτ με το τιμόνι στα χέρια του. Τη βρήκε έξω από τη γκλαμουριά της Νέας Υόρκης βέβαια, στο Μιλγουόκι..Μερικούς μήνες αργότερα, ο μεγαλύτερος ίσως PG είδε το άθλημα στα νεότερα χρόνια έχει βουλώσει στόματα αποδεικνύοντας ότι η επιμονή του για πλήρη έλεγχο το καλοκαίρι μόνο ξεροκεφαλιά δεν ήταν.. Οι δικοί του Μπακς και κυρίως η προοπτική που βγάζουν ως σύνολο για το μέλλον κάνουν κάθε GM στην Αμερική να του τρέχουν τα σάλια.. Ειδικά μετά το τελευταίο trade που έφερε τον Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς από τη Φιλαδέλφεια στο Μιλγουόκι..

JASON D..



Ο Κιντ είναι  «μούτρο».. Τρομερή προσωπικότητα και ηγέτης.  Είχα γράψει ένα κείμενο σχετικά στις πρώτες ημέρες του Hoopfellas αναρωτούμενος εάν είναι άγγελος  ή δαίμονας.. Το σχέδιο του όμως για το πρότζεκτ που τρέχει στο Μιλγουόκι είναι μάλλον δαιμονικό. Όπως και η ικανότητα του να πείθει τους πάντες γύρω του. Κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μετατρέψει την περυσινή δεύτερη χειρότερη άμυνα της λίγκας, στη δεύτερη καλύτερη. Τα «Ελάφια»  είναι αυτή τη στιγμή Νο2 σε DEF Rating (99.0 PTS, μόνο πίσω από το Γκόλντεν Στέητ), Νο4 σε παθητικό ανά ματς (96.9) καταφέρνοντας να κρατάει πολύ χαμηλά τα ποσοστά στα σουτ των αντιπάλων (Νο3 σε αμυντικό ποσοστό στο τρίποντο και Νο4 αμυνόμενοι συνολικά σε FG%) ενώ παράλληλα αναγκάζουν τον αντίπαλο στα περισσότερο λάθη στη λίγκα (16.3).Πολύ σημαντικά νούμερα στο σύγχρονο μπάσκετ.

SCRAMBLING-HUSTLING-SWITCHING DEFENSE (αυτό που βλέπετε από κάτω είναι σοβαρό..)



Οι Μπακς φέρνουν κάτι καινούργιο στο τραπέζι.. Ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον ακολουθώντας  την εξέλιξη και χτίζοντας μια ομάδα βγαλμένη από πειράματα γενετικής.. Ο Κιντ είχε στοχεύσει τον Μάικλ-Κάρτερ Ουίλιαμς για να τρέξει το δικό του «σόου» στο Ουισκόνσιν. Τον είχε «επιλέξει» ως το ιδανικό fit για αυτό που θέλει να παρουσιάσουν οι Μπακς, ένα καινούργιο signature style βασιζόμενο στο «μήκος» και την ταχύτητα. Προσέξτε λίγο το παρακάτω.. Είναι το ύψος, το άνοιγμα χεριών και η ηλικία των πιθανών Starting-5 της ομάδας μετά το τελευταίο trade.

Με αρχές από την Scramble Defense του Ντιν Σμιθ στους Ταρ Χιλς, η άμυνα των Μπακς στοχεύει από το πρώτο δευτερόλεπτο να βγάλει τον αντίπαλο από την comfort zone του. Το προπονητικό μότο είναι DEFEND WITH LENGTH και στηρίζεται πάνω στην ταχύτητα αντίδρασης  με την οποία μπορεί να καλύψει κενούς χώρους, να μπεί στις  passing lanes και να εκτελέσει τα καλύτερα αμυντικά recovers στη λίγκα ένα γκρούπ παικτών με φοβερό φυσικό πακέτο. Σε αυτό το αμυντικό στυλ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να γίνει το APLHA DOG στα μετόπισθεν για τα «Ελάφια» τα οποία βασιζόμενα σε αυτά τα χαρακτηριστικά (μήκος, ταχύτητα) πιέζουν πολύ τη μπάλα στο 2ο και 3ο τέταρτο του γηπέδου, απλώνοντας την άμυνα τους με παγίδες στους ballhandlers (εξ ου και τα πολλά λάθη των αντιπάλων τα οποία καρπώνονται). Ουσιαστικά, με την προσθήκη του Ουίλιαμς στον άσσο, ο Κιντ οραματίζεται να φτιάξει την απόλυτη Switching-D. Ένα αμυντικό άρμα που θα αναχαιτίζει κάθε πικ εν ρολ και θα πνίγει τον αντίπαλο (πόσο μάλλον σε ειδικές καταστάσεις στο τέλος των παιχνιδιών) με την ικανότητα του να «αλλάζει» συνεχώς μη παραχωρώντας το παραμικρό στην αντίπαλη επίθεση, με παίκτες που μπορούν να αμυνθούν εξίσου καλά και στις δύο γραμμές άμυνας στηριζόμενοι εκτός των άλλων και στην «επικοινωνία». Ο Κιντ ζητά από τους παίκτες του να «μιλούν» στην άμυνα έχοντας δώσει ηγετικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι στον Τζάρεντ Ντάντλεη  ο οποίος (αν και φέτος έχει κατέβει αρκετά και στο «4») κάνει πολύ καλή δουλειά σε ρόλο συντονιστή. Με αυτά τα προσόντα οι Μπακς μειώνουν σημαντικά τον χώρο δράσης του αντιπάλου στο παρκέ και κυρίως  μπορούν μέσα σε εντυπωσιακό χρόνο να μετατρέψουν την άμυνα σε επίθεση βρίσκοντας ανοιχτό γήπεδο και καταστάσεις στο τρανζίσιον.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να δείτε το παρακάτω βίντεο ώστε να πάρετε μια ιδέα για αυτό για το οποίο σας μιλάω.. Βασικά είναι υποχρεωτικό να το δείτε..

Kid’s kid..



Και εδώ κάπου μπαίνει στην εξίσωση ο Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς.. Είναι πλέον δεδομένο ότι ο νυν προπονητής των Μπακς τον είχε σημαδέψει. Και δε δίστασε να θυσιάσει τον εξαιρετικό φέτος (αλλά restricted free-agent το καλοκαίρι) Νάιτ προς χάρη αυτού που οραματίζεται για την ημέρα που ξημερώνει στο Ουισκόνσιν. 

Κοιτάζοντας τους σημερινούς Μπακς, πιστεύω ότι δίπλα σε ένα ολ αράουντ φόργουορντ όπως ο Αντετοκούνμπο, έναν υπό κατασκευή μεγάλο σκόρερ όπως ο Τζαμπάρι Πάρκερ, έναν σπουδαίο 3 & D πλάγιο όπως ο Κρις Μίντλεντον (θα αποτελέσει την καλοκαιρινή προτεραιότητα η παραμονή του καθώς ο Κιντ τον θεωρεί απαραίτητο σε αυτό που χτίζει) και ένα φυσικό πακέτο στο “5” όπως του Χένσον, το καλύτερο συμπλήρωμα για να ολοκληρωθεί το παζλ θα ήταν ο ίδιος ο παίκτης Τζέησον Κιντ. Ένας μεγαλόσωμος σκληροτράχηλος PG που με την οξυδέρκεια του θα κεφαλαιοποιήσει τη φυσική υπεροχή των Μπακς. Ο Κιντ έχει.. περάσει όμως λίγο τα prime του και έτσι έπρεπε ο ίδιος να βρεί την πρώτη ύλη για να φτιάξει κάτι κοντά στο No2 στην ιστορία της λίγκας σε τελικές και κλεψίματα. Το πακέτο του Ουίλιαμς είναι πολύ ενδιαφέρον για αυτό που θέλουν να παίξουν οι Μπακς και έχει σημάδια Κιντ (το να πούμε οτιδήποτε παραπάνω αυτή τη στιγμή είναι ιεροσυλία) όπως μπορείτε να δείτε στα (πολύ κοντινά) νούμερα των παικτών στις δύο πρώτες σεζόν τους (per 36 minutes)..

O (επίσης) ρούκι της σεζόν πρώην πόιντ των Σίξερς έχει το μέγεθος και τα αμυντικά φίλτρα που έψαχνε το Μιλγουόκι. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί -όπως ο Κιντ- να φλερτάρει σχεδόν κάθε βράδυ με το τριπλ-νταμπλ. Είχε το δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό impact από κάθε άλλον PG (μετά τον Τζον Ουόλ) στην ομάδα του, με τη “Φίλι” να κάνει άλλα νούμερα αμυντικά με αυτόν στο παρκέ. Πέρυσι μάλιστα οι Σίξερς ήταν η πιο fast-paced ομάδα του πρωταθλήματος. Επίσης (όπως και ο Κιντ) είναι σπουδαίος rebounding-guard κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τους αδύναμους σε αυτό το κομμάτι Μπακς.  Είναι ο ένας από τους δύο μόλις παίκτες της λίγκας που έχουν μ.ο. τουλάχιστον 14 πόντους-6 ριμπ.-7 τελικές (ο άλλος είναι ο Ουέστμπρουκ). Για αυτό οι Μπακς, παρότι ο Μπράντον Νάιτ φέτος είχε μεταμορφωθεί σε έναν high efficiency σκόρερ, προτίμησαν να τον ανταλλάξουν. Ο νυν γκαρντ του Φοίνιξ δεν έπιασε ποτέ τα στάνταρντς που ήθελε ο Κιντ ως playmaker αδυνατώντας να ταΐσει τον Πάρκερ και τον Αντετοκούμπο όπως έπρεπε, σε αντίθεση με τον Ουίλιαμς που είναι παίκτης αυτής της κατεύθυνσης και συν τοις άλλοις τρέχει ακόμα το rookie contract του.  

Σαφώς και έχει μειονεκτήματα. Είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη, 2ος μεταξύ των 35 παικτών που παίρνουν κατά μ.ο. 14 προσπάθειες, με 4.2 λάθη, και το χειρότερο true shooting percentage από τους παίκτες της ίδιας λίστας. Κομμάτια τα οποία φιλοδοξεί να βελτιώσει δίπλα στον μάστερ.. Μη ξεχνάτε ότι όταν ο Κιντ μπήκε στη λίγκα ήταν (και υπήρξε για χρόνια) πολύ αδύναμος στο κομμάτι του σουτ, με συνέπεια όλες οι άμυνες να τον παίζουν φλοτ. Σταδιακά βελτιώθηκε και με πολύ δουλειά και επιμονή κατάφερε να τερματίσει την καριέρα του ευρισκόμενος στην 5η θέση με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία της λίγκας. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι ξέρει τι μπορεί να κάνει με τον πολύ αδύναμο επίσης στο κομμάτι του σουτ Ουίλιαμς.. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι μετά την ανταλλαγή ο Μάτζικ Τζόνσον τουίταρε ότι “οι Μπακς μόλις απέκτησαν τον καινούργιο Τζέησον Κιντ” με τον Κιντ να απαντά πως “θα ήταν καλύτερο να έλεγε τον καινούργιο Μάτζικ ώστε να σιγουρευτούμε ότι θα ήταν πολύ καλύτερος του Κιντ”..

Το γενετικό πείραμα του Κιντ λοιπόν στρέφει το βλέμμα στο μέλλον και την εξέλιξη του αθλήματος στην Αμερική σε επίπεδο ΝΒΑ. Αν αναλογιστούμε το πόσο έχει βελτιώσει ο κόουτς την άμυνα αυτής της ομάδας μέσα σε λίγους μήνες, είναι ..τρομακτικό να σκεφτούμε τι μπορεί να κάνει σε βάθος χρόνου ειδικά με την προσθήκη του Ουίλιαμς. Το σύνολο που θέλει να παρουσιάσει ο Κιντ θυμίζει κάτι από τις ..φουτουριστικές πόλεις/κοινωνίες του μέλλοντος. Παίκτες προγραμματισμένοι να παίζουν οπουδήποτε  στο παρκέ μεγιστοποιώντας το κέρδος του συνόλου. One union.. Μια πεντάδα με μέγεθος, ταχύτητα και athleticism που δε θα παραχωρεί τίποτα στην αντίπαλη επίθεση και θα βάζει φωτιά στο ανοιχτό γήπεδο. Εκεί πάει το μπάσκετ πλέον. Στην Ευρώπη βλέπουμε ομάδες σε τοπ-επίπεδο να επιδιώκουν πεντάδες δίμετρων, με γκαρντ που μπορούν να αντέξουν αμυνόμενοι στην πίσω γραμμή και ψηλούς με “πόδια” που τους επιτρέπουν να σταθούν στην εμπροσθοφυλακή. Στο ΝΒΑ έχουμε τους Μπακς (και μερικές άλλες ομάδες, πιθανόν να αναφερθούμε πιο αναλυτικά στο μέλλον) που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και μην ξεχνάτε, σε αυτό το πρότζεκτ του Τζέησον Κιντ, το πιο αντιπροσωπευτικό πακέτο παίκτη σε συνάρτηση με αυτό που θέλει να παρουσιάσει η ομάδα είναι ο δικός μας, Γιάννης Αντετοκούνμπο..

Μη κάνεις σχέδια για τη ζωή, γιατί η ζωή έχει άλλα σχέδια για εσένα..



Ο Πατ Ράιλι κατάφερε με ελάχιστο κόστος να φέρει ένα πολύ δυνατό χαρτί στο Μαϊάμι κάνοντας πάλι τους Χιτ διεκδικητές. Και εκεί που οραματιζόμασταν την τετράδα Ντράγκιτς-Ουέηντ-Ντενγκ-Μπος στο παρκέ, ήρθε το πρόβλημα του τελευταίου που χάνει τη σεζόν και για την ώρα βάζει το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα. Να τον έχει καλά ο Θεός, τα υπόλοιπα, όλα, βρίσκονται..

Υ.Γ: Η Θάντερ πρόσθεσε βάθος και μια φρεσκάδα την οποία χρειαζόταν όμως θα πρέπει να βελτιωθεί σύντομα για να αναρριχηθεί στη Δύση. Με αυτούς τους Ουόριορς και τη συγκεκριμένη έδρα, το Νο8 δεν είναι καθόλου προνομιακό..

Πολύ καλή προσθήκη ο Μακντάνιελς για τους Ρόκετς ενώ με τον Τζάκσον οι Πίστονς θα παλέψουν για την ποστ σίζον αν και χρειάζονται και άλλα πράγματα. Ο Στίβενς θα βάλει με τον Τόμας pick & roll execution στην επίθεση των Σέλτικς κάτι το οποίο έλλειπε σε μεγάλο βαθμό από τη Βοστόνη για να μπορέσει να κερδίσει κλειστά ματς. Έχασε όμως τον Σάλιντζερ που μπαίνει στα πιτς για φέτος..

Υ.Γ1: Χάρηκα για την Αναντολού και την κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στη Φενέρ. Από το καλοκαίρι έχω ταχτεί υπέρ του πρότζεκτ του Ίβκοβιτς, το οποίο μπορεί να έχει για τη φετινή σεζόν (τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωλίγκας στην οποία ο “σοφός” έχει θέσει αρχικά στόχο το TOP-16) μικρότερες βλέψεις από αυτό της Φενέρ αλλά με εκφράζει πολύ περισσότερο και σαν αγωνιστικό στυλ και σαν κατεύθυνση του κλαμπ από το αντίστοιχο της μεγάλης της αντιπάλου.

Στην Ισπανία, δίκαια η Ρεάλ.. Η Μπαρτσελόνα είναι πολύ “χλιαρή” στα ματς της μιας ανάσας, της λείπει η “φλόγα”. Βλέπω τον αντίστοιχο θεσμό πάντως στη χώρα μας και απογοητεύομαι.. Το μόνο (αγωνιστικό) σχόλιο που θα ήθελα να κάνω αφορά τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς. Μακάρι αυτό το σουτ να τον “ξεκλειδώσει” ψυχολογικά γιατί όπως έχω πεί πολλάκις οι προδιαγραφές του είναι υψηλότερες από το μέχρι τώρα performance του (που δεν είναι κακό αλλά θεωρώ ότι μπορεί, σταδιακά τουλάχιστον, να δώσει περισσότερα). Τέτοια σουτ έχουν δώσει ώθηση σε πολλές “καριέρες”..

Υ.Γ2: Ο D.J. Cooper μετράει στα 4 τελευταία ματς (κρατηθείτε) 51 ασσίστς.. 51. Είχε 14 πόντους και 13 τελικές στο πολύ δυνατό ματς με την Κράσνι, 12+15 απέναντι στη Τραμπζονσπορ του Νέναντ Μάρκοβιτς, 22+10 (συν 7 ριμπ.) απέναντι στην Καλέβ και 17+13 απέναντι στη Μονς.. Κατά μέσο όρο δηλαδή 16.25 πόντους και 12.75 τελικές. Όχι άσχημα για ένα παιδί που έπαιξε πέρυσι στη λίγκα μας για κάτι παραπάνω από 70 χιλιάδες ευρώ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ